Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?

Всеки трети читател на Dnes.bg смята: Съседите играят игрички
65
Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Преди седмица Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Заедно с това и БПЦ обяви, че започва преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

Позицията идва в отговор на Светият синод на Македонската православна църква, който изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

Още по темата

След заседание си нашият Синод обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Сближаването между двете църкви идва месеци след подписването на договор за добросъседство между България и Македония. С оглед последните събития, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Какво ще се случи, след като Българската православна църква стане майка на Македонската? В традиционната ни анкета участие взеха 1377 души.

Въпреки сближаването между двете страни през тази година, оказа се, всеки трети анкетиран не вярва на искреността на молбата на македонската църква.

Цели 36% от отговорилите смятат, че западните ни съседи имат скрити намерения с тази молба и грубо казано "играят игрички".

На фона на този песимизъм, 14% от читателите ни смятат, че случилото се е повод македонците да се завърнат лека-полека към българските си корени, а други 12% считат, че хората от двете страни на границата ще стават все по-близки.

Други 7% от анкетираните пък смятат, че сближаване ще има, но то ще е само на църковно ниво.

Почти всеки десети обаче (9%), изразява опасения, че Българската православна църква може да изпадне в изолация в източното православие заради евентуално недоволство на сръбската и руската православна църква.

Всеки пети пък признава, че не се вълнува особено от църковните въпроси. 18% отчитат, че въпросът с признаването на Македонската православна църква слабо ги вълнува, а 2% очакват къде на майтап, къде сериозно, македонците да започнат скоро да празнуват Коледа на 25 декември.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
айде! преди 1 година
Ние тук си говорим за наши български работи. Какво се месят разни руски тролове във форума. Я марш от тука!
55
3
 
1
 
! Отговори
ИМАме проблеми преди 1 година
Обсебени от черни масови убиции западни политицi през 1878 година блокират САнкстефанския мирен договор.
Сега сме пред ликвидация на поредната НЕЗАКОННО рАЗВЪДЕНА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ>
54
0
 
6
 
! Отговори
Тежки проблеми има преди 1 година
ОСновна причина за първата и Втората Световни войни е завладяването на МАкедония от гърция и Сърбия след 1913 . подава региона.
Тежко увредени региони от първото пришествие там е трябвало да се охраняват само от БЪлгаро говорящи вкл чрез Църковно славянски песнопения.
Заради липсата на тази охрана над милион черни масови терористи проникнаха от окупирана от Гърция територия и нападнаха земята и други наши поселения ..
53
0
 
9
 
! Отговори
Слава преди 1 година
В Охридска македония македонци викат само на БЪлгарите..ТАМ православните македонци са БЪлгари.вижте архивите на османската империя които са в София.

БЪлгарите в МАкедония,Нишка област и другаде са поименно записани и в архивите на БЪлгарската православна църква
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТАКЪВ СЪМ СИ ,БЕ...Има на Договор а не на Примирие. Предварителен договор ,но договор . И после Запада ни разпарчладосват с Берлинският договор .
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг политици са предатели и продажници а църквата се подчинява на правителството.
50
2
 
5
 
! Отговори
Четете! преди 1 година
Македонците буквално са казали....."Ако ни признаете, ние ще си помислим дали да Ви признаем за църква майка"!!!!!!!!!!!!!!!!!Много почтено питане!!!!!!!!!!!!!!
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен..успя да постигне ....Е ,че успя ,успя ! Довърши делото на Коминтерна .Македонски народ ,история ,сега за отделна църква напират . На обикновен език се нарича ,национално предателство на националните ни идеи .И комунистите не достигнаха такива величини на отричне на българщината в Македония
48
0
 
2
 
! Отговори
ТАКЪВ СЪМ СИ ,БЕ... преди 1 година
ГОВОРИМ ИСТИНИ ....НА УМОПОБЪРКАНИТЕ..... !!!!
Текста на Примирието в Сан Стефано го има в нета!
Прочети го ...то слепите като тебе , ...окати прави!
47
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Изнасилваш се сам 43

Умопомрачението ти е обезпокоително,спри се,докато е време.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО-гадно нещо от Берлинския договор е може-би само Ньойския договор , който отделя Западните покрайнини. Договорът, подписан в Сан Стефано ясно определя границите на България и Турция с подписването му се съгласява, че Македония е българска земя. Това хвърля в паника западните ни "доброжелатели" и те бързо свикват Берлинския конгрес, който за пореден път орязва България. Да хвалиш Берлинския договор е предателство към България. Толкова лесно ли се продавате за жълти стотинки?
45
10
 
6
 
! Отговори
Изнасилваш се сам 43 преди 1 година
"Сан Стефанския договор" е ---САМО " ДОГОВОР ЗА ВРЕМЕННО ПРИМИРИЕ" МЕЖДУ ВОЮВАЩИТЕ РУСИЯ И ТУРЦИЯ!!!

БЪЛГАРИЯ ТОГАВА ---Я НЯМА НИКЪДЕ ...НИТО НА КАРТА , НИТО КАТО СТРАНА ПО ПРИМИРИЕТО!
ТОВА Е СЪЩОТО ---КАТО МЕЖДУ СЕВЕРНА И Ю.КОРЕЯ!
/....ИМА ПРИМИРИЕ---нема мирен договор/
/...а , точно Русия разделя България --на сев.окупационнна зона и Изт.Румелия - и стои там цели 4-години//

БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР---САМО ГОНИ РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И ОЗАКОНЯВА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ .
ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е 1885-г!
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които толкова венцехвалят Боко как ще коментират че тойсе намесва в църковни дела ? И как ще коментират че в същият момент и Украинската Православна Църква изпрати покайно писма до Руската Православна Църква ? В политиката и в църковните въпроси случайности не съществуват.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САН СТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР ЯСНО ПОКАЗВА, ЧЕ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА МАКЕДОНИЯ Е БИЛА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ!

ПРЕЦАКАНИ СМЕ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ КОИТО ОТДЕЛЯТ МАКЕДОНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ И Я ДАВАТ ДАРОМ НА СЪРБИЯ! ТОВА Е БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР КЪДЕТО ГЛАВНО АНГЛИЯ НАСТОЯВА ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ДА НИ РАЗПАРЧЕТОСТАТ И БЪЛГАРИЯ РАЗДЕЛЯТ НА ДВЕ КНЯЖЕСТВО РУМЕЛИЯ АКО ПОМНЯ БЕШЕ ЕДНОТО!!!

СТРАХ ГИ Е БИЛО, ЧЕ ЕДНА СИЛНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ЗАПЛАХА И ЗАТОВА НИ ИЗНАСИЛВАТ :D
42
2
 
7
 
! Отговори
есперкт преди 1 година
Има си църковни канони, с които са много добре запознати от МПЦ. Целта е пределно ясна - да се вкара Българската православна църква в схизма (разкол) с останалите поместнии православни цъкрви и така да й бъде отредено едно второстепенно място сред останалите църкви. Защо се прави това - БПЦ е последната църква, която държи на чистотата на православието, докато всички останали включително руската са се обединили с католическите еретици.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таа..къде е наш'та делавера?
Ми те църули,като нас.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо...пак ли ще ставаме братя....че ние винаги сме си били такива...един народ насила разделен на два...благодарение на БКП...
39
7
 
1
 
! Отговори
дарител преди 1 година
БПЦ-СТАВА МАЙКА ,а нашата е ЗА после следва нормално с е к с и се ражда ново изчадие , хахаха многооо про с тотия има по тази земяя аиде стига с тия не знам какви са там да си намерят мястото сами в света
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то ДНК-то си казва най-добре
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34 Мнението на РПЦ не е по различно от това на останалите Православни църкви.С тази разлика ,че се опита да посредничи м/у двете църкви изпращаяки владика в Белград и Скопие.Еладската църква в Гърция беше схизматична 30год.,докато Вселенската патриаршия не я призна.МПЦ през 2002 подписа спорузумение със СПЦ ,защо впоследствие се отказаха от него.Отговора е много ясен,защото ги тресе антички,див национализъм!Въобще не им вярвам на ,,македонците"