Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?

Всеки трети читател на Dnes.bg смята: Съседите играят игрички
65
Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Преди седмица Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Заедно с това и БПЦ обяви, че започва преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

Позицията идва в отговор на Светият синод на Македонската православна църква, който изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

Още по темата

След заседание си нашият Синод обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Сближаването между двете църкви идва месеци след подписването на договор за добросъседство между България и Македония. С оглед последните събития, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Какво ще се случи, след като Българската православна църква стане майка на Македонската? В традиционната ни анкета участие взеха 1377 души.

Въпреки сближаването между двете страни през тази година, оказа се, всеки трети анкетиран не вярва на искреността на молбата на македонската църква.

Цели 36% от отговорилите смятат, че западните ни съседи имат скрити намерения с тази молба и грубо казано "играят игрички".

На фона на този песимизъм, 14% от читателите ни смятат, че случилото се е повод македонците да се завърнат лека-полека към българските си корени, а други 12% считат, че хората от двете страни на границата ще стават все по-близки.

Други 7% от анкетираните пък смятат, че сближаване ще има, но то ще е само на църковно ниво.

Почти всеки десети обаче (9%), изразява опасения, че Българската православна църква може да изпадне в изолация в източното православие заради евентуално недоволство на сръбската и руската православна църква.

Всеки пети пък признава, че не се вълнува особено от църковните въпроси. 18% отчитат, че въпросът с признаването на Македонската православна църква слабо ги вълнува, а 2% очакват къде на майтап, къде сериозно, македонците да започнат скоро да празнуват Коледа на 25 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ko ne
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ всъщност не е отговарял "положително" на македонската църква, а витиевато им каза, "ще помогнем", "ще ходатайстваме" пред другите църкви и други подобни. На БПЦ им е ясно, че се опитват да ги вкарат в някакви политически схеми и затова отиграха с класическия византийско-бюрократичен номер - комисия:). Всичко останало са просто някакви шовинистично-патриотарски илюзии за масите.
8
4
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
След като България е майка и на българите и на "македонците", нормално е и българската църква да стане майка на "македонската", а иначе порблема на макетата винаги е бил, че са по-българи от българите. По същия начин проблема на нашенските *** е, че са по- *** от ***. То затова и под тая хубава за България и българската църква новина, има и скептично настроени читатели. Явно на тях не им допада новината, че сближавайки се с Майка-България, Македония ще се отдалечи от РАША и Сърбия
7
12
 
3
 
! Отговори
агностик преди 6 години
Трябва ли да ни вълнуват и чисто църковни въпроси?Да си търсят и майка и баща ако искат, техен проблем, мен какво ме засяга?
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е сърбите и гърците да реват пак срещу България. Страх ги е много.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е подопечна на БПЦ -да,но не и като отделена от БПЦ.
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата си имат държава, Жельо Жабата нямаше работа и ги призна, но да ни рушат паметниците и да ни крадат историята и да искат да ги принаваме за некакви не е на добре. Имат си държава да се оправят сами или да оправят паметниците първо. С тая криворазбрана толерастия всеки ни се качи на главата.
3
5
 
21
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Ох колко име е гадно на сърбите....
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме братя ние сме един народ..
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как би могъл да станеш брат на самия себе си?