Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?

Всеки трети читател на Dnes.bg смята: Съседите играят игрички
65
Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Преди седмица Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Заедно с това и БПЦ обяви, че започва преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

Позицията идва в отговор на Светият синод на Македонската православна църква, който изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

Още по темата

След заседание си нашият Синод обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Сближаването между двете църкви идва месеци след подписването на договор за добросъседство между България и Македония. С оглед последните събития, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Какво ще се случи, след като Българската православна църква стане майка на Македонската? В традиционната ни анкета участие взеха 1377 души.

Въпреки сближаването между двете страни през тази година, оказа се, всеки трети анкетиран не вярва на искреността на молбата на македонската църква.

Цели 36% от отговорилите смятат, че западните ни съседи имат скрити намерения с тази молба и грубо казано "играят игрички".

На фона на този песимизъм, 14% от читателите ни смятат, че случилото се е повод македонците да се завърнат лека-полека към българските си корени, а други 12% считат, че хората от двете страни на границата ще стават все по-близки.

Други 7% от анкетираните пък смятат, че сближаване ще има, но то ще е само на църковно ниво.

Почти всеки десети обаче (9%), изразява опасения, че Българската православна църква може да изпадне в изолация в източното православие заради евентуално недоволство на сръбската и руската православна църква.

Всеки пети пък признава, че не се вълнува особено от църковните въпроси. 18% отчитат, че въпросът с признаването на Македонската православна църква слабо ги вълнува, а 2% очакват къде на майтап, къде сериозно, македонците да започнат скоро да празнуват Коледа на 25 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
айде! преди 6 години
Ние тук си говорим за наши български работи. Какво се месят разни руски *** във форума. Я марш от тука!
49
3
 
1
 
! Отговори
ИМАме проблеми преди 6 години
Обсебени от черни масови убиции западни политицi през 1878 година блокират САнкстефанския мирен договор.Сега сме пред ликвидация на поредната НЕЗАКОННО рАЗВЪДЕНА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ>
48
0
 
6
 
! Отговори
Тежки проблеми има преди 6 години
ОСновна причина за първата и Втората Световни войни е завладяването на МАкедония от гърция и Сърбия след 1913 . подава региона.Тежко увредени региони от първото пришествие там е трябвало да се охраняват само от БЪлгаро говорящи вкл чрез Църковно славянски песнопения.Заради липсата на тази охрана над милион черни масови терористи проникнаха от окупирана от Гърция територия и нападнаха земята и други наши поселения ..
47
0
 
9
 
! Отговори
Слава преди 6 години
В Охридска македония македонци викат само на БЪлгарите..ТАМ православните македонци са БЪлгари.вижте архивите на османската империя които са в София.БЪлгарите в МАкедония,Нишка област и другаде са поименно записани и в архивите на БЪлгарската православна църква
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТАКЪВ СЪМ СИ ,БЕ...Има на Договор а не на Примирие. Предварителен договор ,но договор . И после Запада ни разпарчладосват с Берлинският договор .
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бг политици са предатели и продажници а църквата се подчинява на правителството.
44
2
 
5
 
! Отговори
Четете! преди 6 години
Македонците буквално са казали....."Ако ни признаете, ние ще си помислим дали да Ви признаем за църква майка"!!!!!!!!!!!!!!!!!Много почтено питане!!!!!!!!!!!!!!
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..успя да постигне ....Е ,че успя ,успя ! Довърши делото на Коминтерна .Македонски народ ,история ,сега за отделна църква напират . На обикновен език се нарича ,национално предателство на националните ни идеи .И комунистите не достигнаха такива величини на отричне на българщината в Македония
42
0
 
2
 
! Отговори
ТАКЪВ СЪМ СИ ,БЕ... преди 6 години
ГОВОРИМ ИСТИНИ ....НА УМОПОБЪРКАНИТЕ..... !!!!Текста на Примирието в Сан Стефано го има в нета!Прочети го ...то слепите като тебе , ...окати прави!
41
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Изнасилваш се сам 43Умопомрачението ти е обезпокоително,спри се,докато е време.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО-гадно нещо от Берлинския договор е може-би само Ньойския договор , който отделя Западните покрайнини. Договорът, подписан в Сан Стефано ясно определя границите на България и Турция с подписването му се съгласява, че Македония е българска земя. Това хвърля в паника западните ни "доброжелатели" и те бързо свикват Берлинския конгрес, който за пореден път орязва България. Да хвалиш Берлинския договор е предателство към България. Толкова лесно ли се продавате за жълти стотинки?
39
10
 
6
 
! Отговори
Изнасилваш се сам 43 преди 6 години
"Сан Стефанския договор" е ---САМО " ДОГОВОР ЗА ВРЕМЕННО ПРИМИРИЕ" МЕЖДУ ВОЮВАЩИТЕ РУСИЯ И ТУРЦИЯ!!!БЪЛГАРИЯ ТОГАВА ---Я НЯМА НИКЪДЕ ...НИТО НА КАРТА , НИТО КАТО СТРАНА ПО ПРИМИРИЕТО!ТОВА Е СЪЩОТО ---КАТО МЕЖДУ СЕВЕРНА И Ю.КОРЕЯ!/....ИМА ПРИМИРИЕ---нема мирен договор//...а , точно Русия разделя България --на сев.окупационнна зона и Изт.Румелия - и стои там цели 4-години//БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР---САМО ГОНИ РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И ОЗАКОНЯВА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ .ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е 1885-г!
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които толкова венцехвалят Боко как ще коментират че тойсе намесва в църковни дела ? И как ще коментират че в същият момент и Украинската Православна Църква изпрати покайно писма до Руската Православна Църква ? В политиката и в църковните въпроси случайности не съществуват.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САН СТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР ЯСНО ПОКАЗВА, ЧЕ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА МАКЕДОНИЯ Е БИЛА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ!ПРЕЦАКАНИ СМЕ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ КОИТО ОТДЕЛЯТ МАКЕДОНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ И Я ДАВАТ ДАРОМ НА СЪРБИЯ! ТОВА Е БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР КЪДЕТО ГЛАВНО АНГЛИЯ НАСТОЯВА ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ДА НИ РАЗПАРЧЕТОСТАТ И БЪЛГАРИЯ РАЗДЕЛЯТ НА ДВЕ КНЯЖЕСТВО РУМЕЛИЯ АКО ПОМНЯ БЕШЕ ЕДНОТО!!!СТРАХ ГИ Е БИЛО, ЧЕ ЕДНА СИЛНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ЗАПЛАХА И ЗАТОВА НИ ИЗНАСИЛВАТ :D
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таа..къде е наш'та делавера?Ми те църули,като нас.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо...пак ли ще ставаме братя....че ние винаги сме си били такива...един народ насила разделен на два...благодарение на БКП...
34
7
 
1
 
! Отговори
дарител преди 6 години
БПЦ-СТАВА МАЙКА ,а нашата е ЗА после следва нормално с е к с и се ражда ново изчадие , хахаха многооо про с тотия има по тази земяя аиде стига с тия не знам какви са там да си намерят мястото сами в света
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то ДНК-то си казва най-добре
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34 Мнението на РПЦ не е по различно от това на останалите Православни църкви.С тази разлика ,че се опита да посредничи м/у двете църкви изпращаяки владика в Белград и Скопие.Еладската църква в Гърция беше схизматична 30год.,докато Вселенската патриаршия не я призна.МПЦ през 2002 подписа спорузумение със СПЦ ,защо впоследствие се отказаха от него.Отговора е много ясен,защото ги тресе антички,див национализъм!Въобще не им вярвам на ,,македонците"
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са истински българи, ще ни заплюят като им свършим работата!!!А съмнение в това, нада ли има...