Когато желанието ти е просто: Да поговориш на български!

Мечтата на младите нашенци в Албания – да учат в България
4 дек 2017 19:12, Елка Василева
38

Хава и Йехона. Снимка: "Труд"

Хава е на 80 години и живее в Албания, но корените й са български. Тя пропътува близо 200 км, за да стигне до Тирана. Единственото, което искаше, бе да поговори на български език със сънародниците си. Повод за 200-километровата разходка на Хава стана визитата на вицепрезидента на България Илияна Йотова неотдавна в Албания, пише "Труд".

Когато говори за България, жената се усмихва, но очите й са пълни със сълзи.

Хава живее високо на границата с Косово – на място, недокоснато от удобствата на цивилизацията. Домът й е в село Оргоста. По пътя към Оргоста калта е до колене, а проливен дъжд се стича по цветните чадъри на осемгодишни деца, които, за да стигнат до училището си, ежедневно се борят с блатни километри и изпочупен дървен мост.

Българската общност в Албания е разпръсната в три региона – Голо Бърдо, Гора и Преспа, в девет села, (най-бедните в източните райони на страната – бел. ред.) едно от които родното село на Хава. Официално Оргоста се намира в Североизточна Албания и е с население от 1200 души. Извън протокола обаче Оргоста е изоставена точка на картата, скрита зад осем километров черен маршрут.

Още по темата

"Майка ми и баба ми ме научиха на български обичаи и български език", споделя Хава, а топлината, с която определя себе си като българка, изпълва залата, където Йотова проведе среща с хора от български произход, чакащи да бъдат чути от свои сънародници.

Заедно с Хава са и двете й внучки на 15 и на 17 години. По-голямата от тях е Йехона, която с притаен дъх говори за България, описвайки я като своя родина и райско кътче, пазещо корените на българското малцинство. Всяка година Йехона гостува на роднините си в България. Казва, че се чувства като у дома си и изпитва болка, когато трябва да се върне.

Момичето твърди, че много от връстниците й от български произход в Албания имат силно желание да изучават книжовен български език, но засега на повечето места училища или все няма, или са прекалено далеч.

"Мога да говоря, но искам да се науча да пиша правилно на нашия език", споделя Йехона.

В Албания има три действащи български училища – неделно училище "Христо Ботев" в столицата Тирана и две училища в Корча и Билища.

Селото на Йехона и Хава е реалност, в която времето не е оставило отличителните си белези на модерния свят. Вероятно това е главната причина за съхраняване на етническа идентичност на българите, живеещи там.

Гледката, с която делегацията на вицепрезидента бе посрещната, отнема на съзнанието време, за да се осмисли случващото се. Тесен и претъпкан от хора площад. Група млади момичета, облечени в народни носии, с писани забрадки изпълнява българската "Що имала късмет Стамена".

"Що имала късмет Стамена, Стамена"… Така започва песента. Продължението не чуваме, защото погледите на всички се вперват в лицата на момичетата. Усмихнати, светнали… Лица на млади хора с мечти!

Сънародниците ни, живеещи в албанските села, показват, че не само са успели да съхранят българския език и българските традиции, но и родолюбието. Младите споделят най-голямата си мечта – да учат в България. Искат да станат лекари, учители. И да се върнат в селата, където са родени, за да учат потомците си на български език и да лекуват болните.

Доц. д-р Анелия Петкова от Великотърновския университет в продължение на години изследва говорите в албанската област Гора и стига до заключението, че българското малцинство в Албания говори Северозападен и Югозападен български диалект.

Езикова бариера възниква още в училище, защото децата на българската общност в Албания научават първите си думи на албански в първи клас, тъй като дотогава в домовете си те разговарят единствено на българската диалектна форма.

По официални данни българското малцинство в Албания е между 60 хил. и над 170 000 души.

През 1932 г. Албания и България подписват протокол, чрез който албанската делегация признава съществуването на българската общност в страната, но поради смяната в правителствата и настъпващата Втора световна война признаването така и не е осъществено.

На 12 октомври тази година малцинството бе признато от албанския парламент, като Европейският парламент призова за това по-рано през февруари 2017 г.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***
Извинявай, но вие помаците сте се отказали от България няколкостотин години преди тях, даже сега положението е още по зле, за справка виж Сърница, св. Петка и други места с помашко население. Мъжете с бради като на аятолах Хомейни, жените като пингивини, ходжата реве от минарето. Идилия нали драги ми наследнико на предали родината и вярата си хора. Тъжната истина е, че исляма ви дърпа назад а заради предателството на предците ти, нито турците нито българите имат добро отношение...
30
0
 
3
 
! Отговори
Свободата Санчо... преди 1 година
Тролетариите като четат статията и направо им призлява. Така е! Мръсните комунистически гадини трябва да бъдат изкоренени от българското общество.
29
2
 
1
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 1 година
Пак ли крадени/копирани Новини от други Медии
28
3
 
11
 
! Отговори
zdfv преди 1 година
И ква стана тя сега работата-правителството на ГЕРБ успя да накара Албания официално да признае наличието на българско малцинство, Македония клекна на нашите условия и признаха също, че 70 % от населението са БЪЛГАРИ, поискаха БПЦ да стане "майка" (или баща) на македонската православна църква.....а в резултат про-комунистическото или про-руско малцинство в Парламента и Президенството обира лаврите за труда на хората, които постигнаха всичко това?!?!? Де го чукаш-де се пука?!?
27
9
 
13
 
! Отговори
помак преди 1 година
Много интересна политика в България, помаците са репресирани и отхвърляни години наред, но когато става въпрос за помаците в албания които вече са се отказали от българия и от българския много ценни, голяма борба за признаване като малцинство и после какво ????
26
3
 
9
 
! Отговори
адем преди 1 година
помаците сме като хамеллеони - веднага се приспособяваме, в гърция-гърци, в турция -турци, в българия-българи, албания-албанци...
25
10
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
До мама.елате в русия и вижте сами всеки втори знае англииски малко но всеки трети говори англииски и са много напред пред нас и са културни и въспитани а що се отнася за алкохол в бг се пие повече във всяко селско семейство има 200 л ракия до 500 л вино.онова време си отиде заедно с комунистите където се пиеше много в русия.моят син говори три езика български руски и англииски и е роден в бг учи в москва не иска да учи и да живей в бг заради дискриминацията. по сортове на гражданите на бг
24
3
 
5
 
! Отговори
Кина преди 1 година
До Василев
Глупости, някои са подведени, други - направо принудени принудени заради физическото си оцеляване. Няма как да мечтае някой в България да учи английски, след като му е наложен както преди беше с руския език.
23
3
 
6
 
! Отговори
Кина преди 1 година
До мама Мамче, социалното възпитание започва от детската градина и ако въпросното русначе отказва да проговори български , да си ходи в русията с малко "р", където и му е мястото. Ако обаче неговата мама е избрала България за място на живеене, да направи необходимото да научи отрочето си на социално поведение, или да си то гледа сама !!! Всеки компромис е предателство на род и народ и подкрепа на обидно колониално отношение към нашата страна, където въпросните чужденци са ГОСТИ.
22
1
 
13
 
! Отговори
Dido преди 1 година
Държавната политика трябва да е насочена хората от тези региони да се върнат в България! То е ясно,че новите имигранти които живеят в Западна Европа и Америка няма да се върнат докато тук нещата не се оправят,но поне тези които живеят в условия от 19 век и са малтретирани заради това,че са определят като Българи да ги върнем тук!Териториални претенции към тези земи няма как да имаме,поне на територията която сега се нарича България да има Българи,че скоро само името ще остане ....
21
3
 
26
 
! Отговори
До 19 тия Анонимник преди 1 година
Да има! И Българите в Молдова и в Украйна и в Сърбия и в Албания живеят в условия в които жалката ти главица не може да си представи! И въпреки, че са мачкани заради това, че се наричат Българи се чувстват горди с произхода си! А такива мишки като теб само мрънкат колко им е зле на топло пред компютъра и се жалват в колко гадна държава живеят! Държавата е огледало на народа който живее в нея!!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия ми звучи като психологическа обработка,по-малко,по-малко и накрая целия.
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен7
........че живеят при много лоши условия..............


По лоши условия от това в бг има ли ?
18
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"" детето се държало странно, отказвало да говори български и ходело с фланелки с образа на Путин ""
......................

ами за какво да говори български като другаря Путин, с помощта на въоръжени зелени човечета, ще направи руския официален в България ... за какво да си губи времето с български детето.
17
3
 
1
 
! Отговори
ДО 12 преди 1 година
До Анонимен- ти мислиш ли като пишеш ????
16
1
 
14
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен
Балканската война, макар и подготвена добре избухва преждевременно, преди окончателно да се подпише териториялната подялба на европейската част на империята. Това се налага защото империята дава разрешение на арнаутите(албанците) да започнат насилствена асимилация и ислямизиране на християните. Това е одговор на подготвяната война. Най напред са посегнали на българите в Елбасан. След като западняците налагат да има самостоятелна държава Албания след войната ислямизацията продължава.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12. За тези така наречени помаци иаторията им се знае но се крие яростно от историците защото ако се обяви истината за тяхната история това ще промени коренно нещата и то не само в България.
14
16
 
16
 
! Отговори
мама преди 1 година
В детската градина на дъщеря ми има момче - русначе. На родителска среща някои родители реагираха, че детето се държало странно, отказвало да говори български и ходело с фланелки с образа на Путин. Аз ги репликирах, че нашите деца също ходят с фланелки с миньони, руснаците по принцип са неспособни да учат чужди езици, пък и детенцето се опитва да се социалицира, все пак не идва пияно на детска градина.
13
3
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Пратете ме там, ще организирам училище и ще ги науча да пишат на български. Ако държавата ни бе българоцентрична, досега там да има командирован начален учител по български език.
12
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена Хава изповядва мюсюлманска религия.Историческите данни показват че тя е от така наречените Българомохамедани или Помаци.Те са били православни християни впоследствие насилствено Османците ги карат да приемат исляма, като ги заплашват че който не го приеме ще бъде убит.Тук обаче идва едно"ЗАЩО????" тези хора бивши православни християни които са избивани за да приемат исляма,по времето на Възродителния процес са съгласни да ги избиват но да не приемат истинската си религия християнската