Един подпис под апел за мир преобръща живота... в Турция

Над 1 000 учени са обвинени в терористична пропаганда
5 дек 2017 21:00, Елка Василева
56
Един подпис под апел за мир преобръща живота... в Турция
Ураз Айдън. Снимка: Дойче веле

Този подпис преобърна живота ми, казва Ураз Айдън. Той и още 1127 представители на турските академични среди са обвинени в "терористична пропаганда", след като през 2016 подписаха един апел за мир в кюрдските райони на Турция.

През януари 2016 година 1128 представители на турските академични среди надигат глас срещу бруталните действия на турските сили за сигурност в кюрдските райони на страната. Те подписват апела "Не искаме да сме част от това престъпление". Малко по-късно са обвинени от властите в "терористична пропаганда". На 5 декември в Истанбул започва съдебният процес срещу първите 150 от списъка.

Преди няколко дни екип на Дойче веле се срещна и разговаря с един от тях - 41-годишния Ураз Айдън. Както и много други подписали апела, Айдън бързо след това губи работата си като научен сътрудник във Факултета по комуникационни науки към Мармарския университет. Той е уволнен със спешен декрет в сила от февруари 2017 година.

"Бях наясно, че ще ме уволнят"

Това е тежък удар за Ураз Айдън. В продължение на осем години той работи с удоволствие на това място. Именно тук той е завършил и висшето си образование, а докторантура е защитил в парижкия Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO). Докторската му работа проучва ляволибералните политически идеи в коментарните колонки на турските медии.

Пред Дойче веле той признава, че никога не е криел левите си убеждения. А последиците от това се виждат ясно: на него така и не му било предложено преподавателско място в университета, за разлика от някои доста по-млади от него колеги, включително негови студенти.

След дългогодишен стаж като научен сътрудник през миналата година Айдън се явил на конкурс за преподавателско място. И го спечелил, но радостта му продължила много кратко - на следващия ден научил, че имената на подписалите призива за мир са предадени на университетското ръководство. "Бях наясно, че това означава уволнението ми", казва Айдън и добавя: "Никога не съм предполагал, че един подпис под апел за мир може така да промени живота ми".

Набързо трябвало да си събере нещата, дори не му позволили да си вземе всичките книги, които събирал в продължение на 20 години. Боляло го много, че трябва да си тръгне от университета, където постъпил като 19-годишен младеж и след това останал да работи чак до навършването на 40.

Според Айдън обвинението е доста пресилено. Но той не мисли да бяга от Турция, защото знаел какво е да си в чужда страна и не искал да причини това на своето дете: самият Айдън е израснал в Париж, където баща му избягал със семейството си след военния преврат в Турция от 12 септември 1980. Семейството му се върнало в Турция чак през 1991 година.

"Да открием доброто в живота"

Ураз Айдън казва, че днес на хората от академичните среди не им е лесно. Но лично той е убеден, че е избрал правилната посока. Както си говори, изведнъж посяга към една книга, посветена на кореспонденцията между Томас Ман и Херман Хесе. На турски тя е издадена в превод от Нурие Гюлмен. 35-годишната литературоведка също е била уволнена и в момента е в гладна стачка. Айдън избира един цитат от книгата, който сякаш отразява неговото лично мнение за съдебния процес срещу него: "Виждаме такава ужасяваща злоба, която не може да се мери с нищо друго. Но този негативен опит само ще ни помогне да открием доброто в живота."

 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА
"ВЪВРВИМ СЪС ВИСОКО ВДИГНАТА ГЛАВА" защото бастуна ви и в г*za
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е трябвало да се връща.
40
10
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 година
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В " ДЕМОКРАТИЧНА ТУРЦИЯ " И ТОВА НЕ Е ТАЙНА ЗА НИКОЙ , ДОРИ И ДЕЦАТА ЗНАЯТ КАКВА ТРАГЕДИЯ Е В ТУРЦИЯ !
39
27
 
8
 
! Отговори
Айла Йълдъз преди 1 година
всеки знае че са терористи да гният по затворите , който копае гроб сам пада в него
38
9
 
19
 
! Отговори
ердоган преди 1 година
Вече държавите водят войни като се крият зад някоя терористична органияция. ПКК е една от тях, въпреки че е призната от ЕС и САЩ като терористична организация. Те продължават да ги въоръжават за да постигнат определени свои цели в региона чрез тях и да подържат бизнеса на ЦРУ с наркотици. Жертвите от терора на ПКК са над 40 000 повечето от които са цивилни и кюрди които не ги подкрепят. И сега накой да ме убеди, че САЩ и ЕС се борят с тероризма...
37
4
 
4
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА 26

От всичко изписано разбрах, че си комплексиран маргинал с манталитет на 15-годишен тинейджър. Имаш проблем.
36
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИЕ ЗАЩИТАВАТЕ ТУРСКИЯТ РЕЖИМ, ТУРСКАТА АГРЕСИВНА ПОЛИТИКА КЪМ СЪСЕДНИ СТРАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО БЪЛГАРИЯ?

ХОДЕТЕ ДА СЕ ОБРЕЖЕТЕ, АКО СЛУЧАЙНО СТЕ БЪЛГАРИ И ОЩЕ НЕ СТЕ ГО НАПРАВИЛИ.

ВИЕ ПОДКРЕПЯТЕ ЕДИН РАДИКАЛЕН, АГРЕСИВЕН ИСЛЯМИЗЪМ ТАКА ЛИ?
35
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА

и убиването ще свърши работа:) на кой му трябва да ги пречупва, те са едни празни съдове които имат само една вяра и заради тази вяра убива изнасилват и.т.н. още доста други гадни неща...
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ким Сен Вуе

ТИ ИМАШ ЛИ ИЗЕЯ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС КАТО СТАВА ДУМА ПО ВЪПРОСА ЗА КЮРДИТЕ В ТУРЦИЯ?

ТИ КАКЪВ СИ? МАЗЕН ТУРЧИН ИЛИ ПРОСТО САДИСТ. НЕЩО ПРОТИВ МИРА ЛИ ИМАШ? СМЯТАШ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ В УСЛОВИЯ НА ПЕРМАНЕНТНА ВОЙНА?

ТИ ЯВНО СИ ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО.
33
6
 
5
 
! Отговори
Ким Сен Вуе преди 1 година
Северна Корея търсси учени за ядрен експеримент за въздействието на атома върху учени леваци.
32
9
 
7
 
! Отговори
Фанта лимон преди 1 година
Да ходи да мие чинии в Амстердамски бардак.
31
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно са уволнили този комунист.
Защо не отива в Северна Корея или Венецуела, Русия...
Никой не трае комунисти, те разрушават държавите.
30
5
 
13
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 1 година
Кюрдите също са против ПКК-Марксиско -ленининска терористична организация,само някой "учени " не го вдянаха.
29
14
 
11
 
! Отговори
Дарвин философ преди 1 година
Апел за мир обявявайки едната страна за престъпна и то страната ,която те храни тия учени учени ли са...
28
4
 
12
 
! Отговори
R преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА

Пише се " саботьор " бе, смешник необразован. Не знае да пише, тръгнал акъл да дава и да се прави научен. Вирвай си задника на килимчето и не се прави на човек, защото си пустинник.
27
8
 
13
 
! Отговори
етнически турчин преди 1 година
От едната страна тази организация без да се съобразява малки или големи УБИВА,а този отворен тръгнал да подкрепя мира като няма такъв.Все едно да подкрепяш терористите от гара Буново.Сетне Ердоган бил диктатор.
26
8
 
13
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Кюрди са били извършителите на някои от големите кланета след Априлското Въстание.
25
1
 
12
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 1 година
Дойче веле
24
5
 
22
 
! Отговори
До хахахахаххаах преди 1 година
Господин Ха Ха. Ти не си Турския НАРОД и не слагай всички хора в едно. До никъде наяма да стигнеш така. Мхого на високо летиш. Първо трябва да си човек и тогава турчин, мюсюлманин, и.т.н.т. Жив и здрав.
23
31
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
ДА, НИЕ СМЕ МЮСЮЛМАНИ, ТУРЦИЯ Е 99 % МЮСЮЛМАНСКА ДЪРЖАВА - 80 МИЛИОНА МЮСЮЛМАНИ, НИЕ СМЕ ТУРЦИ - ТУРЦИ ФАНАТИЦИ, И СЕ ГОРДЕЕМ С ТОВА , ВЪВРВИМ СЪС ВИСОКО ВДИГНАТА ГЛАВА,
АКО ОЧАКВАТЕ ОТ НАС ДА ВИ СЕ МОЛИМ, ДА ВИ СЕ МАЗНИМ, ДА КОЛЕНИЧИМ,
ПО СКОРО ЧАКАЙТЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО - ВЕРОЯТНОСТТА ДА ГО ПОЛУЧИТЕ Е ПО ГОЛЯМА, ОТКОЛКОТО ТУРЧИН ДА СЕ ПРЕЧУПИ :))))

" ТУРЧИН МОЖЕШ ДА УБИЕШ , НО НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПОБЕДИШ ( ПРЕЧУПИШ)"
НАПОЛЕОН БОНАПАРТ