Ердоган на историческо посещение в Гърция

То е първото на турски президент от 65 години насам
7 дек 2017 08:54, Елка Василева
23
Ердоган на историческо посещение в Гърция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започва днес историческо посещение в Гърция, целящо да ускори затоплянето в отношенията между двете съседни страни, които обаче продължават да бъдат белязани от дълбоки спорове, посочва АФП.

По време на двудневната официална визита - първата на турски президент в Гърция от 1952 г. насам, Ердоган ще се срещне в Атина с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас, а след това ще посети мюсюлманското малцинство в Тракия.

Турция и Гърция, които заедно се присъединиха към НАТО през 1952 г., са ключови фактори по редица важни регионални въпроси като мигрантската криза, а също и преговорите за повторно обединение на Кипър.

Ние се надяваме, че това посещение ще позволи развитие и укрепване на отношенията, заяви в сряда говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

След десетилетия на бурни отношения, които за малко щяха да доведат до въоръжен конфликт през 1996 г., двете страни започнаха период на разведряване, чието начало бе поставено през 1999 г. с помощта на Атина за Турция след катастрофалното земетресение в Истанбул.

Двете страни сега си сътрудничат в споразумение между Анкара и Европейския съюз за възпиране на масовата миграция към Европа през Гърция.

Въпреки относително топлите отношения между Атина и Анкара днес между двете страни продължават да съществуват дълбоки спорове, включително за въздушното пространство и границите на континенталния шелф в Егейско море, за положението на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция.

Освен това Турция настоява за екстрадиране на осем турски военни, намерили убежище в Гърция след осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. Искането за екстрадиция бе отхвърлено от гръцкото правосъдие през януари, което предизвика гнева на Анкара.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Историческо" - отишъл да размахва на гърците пръст и да ги плаши с башибозук, застояла баклава и сюнети.
15
14
 
14
 
! Отговори
Помним! преди 6 години
500 години нечовешко, отвратително отношение към балканските и близкоизточни народи... Издевателства, кръвопролития, абсолютна несправедливост - това е била османската империя. Помним!
14
11
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
СЛЕД 65 Г. ТУРЦИТЕ СЕ СЕТИХА ,ЧЕ ИМАТ ГРЪЦКИ СЪСЕДИ И РЕШИХА ДА ГИ ПОСЕТЯТ ?!ЕРДОГАН ГО СТЕГНА ШАПКАТА , НЯМА ПРИЯТЕЛИ ОСВЕН РУСИЯ ,ЗАТОВА РЕШИ ДА ПОСЕТИ ГЪРЦИЯ ТА БЕЛКИМ ИЗФАБРИКУВА НЯКАКВО СТОПЛЯНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ !
13
1
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Спрете този диктаторСега като спомена за Хитлер се сетих да кажа, че книгата "Моята борба" не само че не е забранена, но е дори бестселър в Турция. Радва се на голям тираж и популярност.Може би защото в нея Хитлер оправдава арменския геноцид, но не само за това.
12
18
 
13
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Ердоган е Държавник като Орбан, Путин и Борисов.
11
21
 
12
 
! Отговори
Спрете този диктатор преди 6 години
Един диктатор който управлява лошо страната.заедно с големия му крадец и зет Берат Албайрак отвиват в Гърция.Този диктатор по лош и от Хитлер диктува медиите кое заглавие да поставят-това важи и за телевизиите
10
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Ердоган ,това е посещение в бъдещите вилаети на Турция,гърците в Тракия няма и да усетят когато осъмнат в Турция.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно пак ще кара Ципрас да си слага вратовръзка.Нали положението в Гърция се било подобрявало, значи му е време?
8
2
 
12
 
! Отговори
Въпроси, въпроси преди 6 години
Тази нова политика на неоосманизъм предполага ли добросъседство, разбирателство и диалог с балканските съседи??? С две думи "добър комшулук"? Отговори...?
7
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента на Балканите няма политически лидери с чест и достойнство.Един си празнува рождения на ден в Турция в компанията на Ердоган,друг му пее на ушенце сръбски хитове,гърка се усмихва и мазни на Ердоган ,като някоя лека жена. Всичкото това уважение към един признат от демократичната общност диктатор!
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кое е историческото ????????
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Palestina ima palna podkrepa ot celiq svqt i sega e momenta da izgonqt kradlivata paplach.
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно защо Ердо не изпрати пощенският си гълъб ББ да прати хабера на Ципрас?
3
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знаем гърците и турците колко се харесват, няма да му е лесно на Ердо посещението.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-сетне!!!След няколко дни "суша" дочакахме статия за великият Ердоган.
1
19
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 6 години
ПОДМОКРЯМ СЕ КАТО ЧУЯ ЕРДУХАН:)))))))))