Похвала от Ердоган: Даде Борисов за пример на Ципрас

Похвалата за малцинствените общности в Турция и България
7 дек 2017 21:25, Петя Славова
65
Похвала от Ердоган: Даде Борисов за пример на Ципрас
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията днес на гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция, от 65 години.

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност /Гърция отрича термина "турска"/ в Западна /Гръцка/ Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават.Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина.

На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България, пише БТА.

"В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква,известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си.

На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия", заяви Ердоган.

През първия ден от посещението на Ердоган в Атина, доминираха конфликтните проблеми, на първо място искането, което турският президент направи публично за ревизия или осъвременяване на Лозанския мирен договор, в светлината на защитата на правата на мюсюлманското /турско/ малцинство в Западна /Гръцка/ Тракия, който по думите му е остарял.

"Лозанският договор /24 юли 1923 г./ не е споразумение само между Турция и Гърция, а обхваща 11 държави, между които са България, Великобритания, Франция, дори Япония фигурира там. В такъв случай само Егея ли включва то? Не включва ли и правата на малцинството в Западна Тракия. Към момента там живее 150-хилядно малцинство от мюсюлмани, турци, помаци.Техните права трябва да бъдат защитени от гръцкото правителство, за което настояваме", каза Ердоган.

Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Не може да има ревизия на Лозанския договор,заяви Ципрас.
Това хвърли смут сред гръцките лидери и засенчи първия ден от визитата. Критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили тази атмосфера, въпреки че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните отношения.

По думите на Ердоган през 2017 г. е нараснал туристическият обмен, 800 хиляди турски граждани са посетили Гърция, а 600 хиляди гърци са посетили Турция, а също и ще бъдат реализирани съвместни транспортни и инфраструктурни проекти.

"Това показва,че има сериозна основа за сътрудничество", посочи турският президент.
Въпреки някои оптимистични прогнози, че визитата на Ердоган ще спомогне за предприемане на важни стъпки в развитието на двустранните отношения, това вероятно няма да стане много бързо.

Социалните медии в Турция се задръстиха от подигравки по отношение на гръцкия президент Павлопулос,който на пресконференцията с Ердоган пред камерите изглеждаше доста притеснен, за разлика от госта Ердоган, който доминираше със самочувствието си.

"Като наказано дете, което ще иска работа от Ердоган", са някои от коментарите в социалните медии.
Визитата на Ердоган в Гърция продължава.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
7
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Нормално еничара борисов да бъде хвален от шефа си
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И султана щеше да го награди с Орден за заслуги към Османската империя. Ако беше се родил в правилното време преди 1878 година. Няма късмет човекът. А Левски щеше да му зашлеви шамар, както в онази случка.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги е от полза силните на деня да са ти приятели, а не врагове.
44
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ципрас и Павлопулос гледаха като натровени. Хахаха. Как няма да гледат като Ердо само да махне с пръст и ще им залее островите с още мигранти.
43
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Бойко! Успя да направи така, че хилядите мигранти не минаха по лесният път през България, а осpaxa гръцките острови и съсипаха туризма на гърците.
42
18
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 години
Лъсна истината за Боко - слуга на ислямиста Ердо.
41
13
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 години
До Свинаря
Борисов е символ на края на Българската държава, но не съм аз този, който го е избрал. Абсурд. Всеки ден е борба срещу Борисов.
40
12
 
14
 
! Отговори
Свинаря преди 2 години
Гърция е с над 11 милиона население,има и армия,а България младите и качествени хора са на изчезване,за това нека не се сравняваме с Гърция. Борисов е на чело на държавата и като го плюете всъщност плюете себе си,защото вие сте го избрали като най-достоен между всички българи да води държавата. Ако Борисов е най-достойният,представете с и какви сте вие.
39
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ципрас ще раздаде от 450 то 900 евро на ВСИЧКИ в Гърция на 15 .12 , направи резека на две стинки насред Атина ! Кога ще направи Бойко нещо подобно за Б-я ?! Никога
38
6
 
12
 
! Отговори
Григорий Цамблак преди 2 години
Мдаааа...Дупедавците ги хвалят...
37
11
 
25
 
! Отговори
qwer преди 2 години
България има най-големият про'стак и предател за премиер ! Но нека не се забравя, че той управлява не народ, а стадо ОВЦЕ !
36
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да те хвали побъркан неоосмански ре3ак не е ли сигурен признак, че си национален предател?
За един приятел питам...
35
11
 
25
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ердоги май отсвири Местан!Защо ли му е,след като си има Бойко и то безплатно....На всичкото отгоре се и хвали навсякъде с придобивката си!По-голямо унижение(за България)-здраве му кажи!
34
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов след тази похвала нищо не ти остава освен да се скриеш някъде и да не се показваш. ***, и ние покрай него.
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ципурата добре го нахрани днес потурникаа. Очевидно е че нещо се бистри. Всеки ходи при всеки и търси нещо. Нещо се случва , но да видим какво.
32
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха притеснен Павлопулос ама друг път долни лъжи чисто , ясно и право му каза в очите , че договора от Лозана не подлежи даже и на обсъждане същото направи и Ципрас , *** гледаше като натровен и не знаеше кво да каже че му бутаха бележки
31
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ станаха по-големи еничари от ДПС.
30
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Захари Стоянов: "По това време имуществото на българите беше на разположение на всяка краста, която носеше на главата си гъжва".
.
Ама българите и имущество ли са имали? Не са ли били роби?
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хитро така леко се опитва да настройва Гърция срещу България, ама като го знам пожарникаря че е с двуцифрено ай кю сигурно другата седмица ще се хвали в някой сутрешен блок как пашата го е похвалил и кви дружки са

в тоя ред на мисли новините дето днес идват за съединение европейски щати са повече от добри
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно д-р Менгеле да похвали здравния министър!?!