Ревизия на Лозанския договор ли? Само при война!

Няма правни основания за това в момента
12 дек 2017 22:37, Екип на Bloomberg
114
Ревизия на Лозанския договор ли? Само при война!
Снимка: Reuters

Няма никакви правни основания за искането на президента Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор. Става въпрос за установени граници, а такива не могат да бъдат променяни. Това коментира преподавателят по международна политика в Тракийския университет "Демокрит" Сотирис Сербос в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Няма правни основания, особено в мирни времена. Това би се случило единствено по време на война или нещо подобно".

Още по темата

Сербос обясни, че по отношение на политическия контекст на твърдението на турския президент, има две страни.

"Първо, той адресира вътрешнополитическия фронт, опозиционните партии, които са прокемалистки настроени, т.е той иска да разграничи своята партия. Лозанският договор поставя основата на новата турска република наследница на Османската империя. Тоест Ердоган иска да каже, че това, което се е случило тогава, е било грешно и че трябва да се направи нещо. Това му дава точки във вътрешнополитическия дебат“.

Преподавателят посочи, че по отношение на останалия свят индикацията, която Ердоган иска да изпрати както към региона, така и към САЩ и Европа, е, че той продължава да играе роля на твърд участник в Близкия Изток.

"Той иска да каже, че Турция трябва да бъде основен участник в баланса на силите в Близкия Изток. Лозанският договор не е единствено за границите между Турция и Гърция, но също и за граници на страни като Ирак и Сирия. Така че Ердоган изпраща сигнал, който гласи: "Ако не ми позволите да подобря ролята на Турция, не забравяйте, че има и други фронтове, които мога да отворя - например Гърция“. Това ни припомня, че реториката на президента Ердоган става доста по-трудна за някакъв конструктивен подход между двете страни“, каза Сербос. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Зозо"Тоя с редкия мустак, турския Кадафи не си дава сметка, че ще САЩ ще въоръжат кюрдите /с наше оръжие ВМЗ, Арсенал/. После му е спукана работата. Не случайно Гюлен е в САЩ."Напълно си прав. Всичко е бизнес ! Да не забравяме,че американците продаваха оръжие и на руснаците и на немците. А те и круп(немците) правеха същото :)Затова евреите са в Америка. Защото има бизнес и ги пазят.
60
0
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
Много сте нахален и арогантен Анонимни. Русия е заграбила Крим преди около 230 години. Руснаците са дошляци в Крим. Особено силно се извършва етническо прочистване и заселване на руснаци след втората световна война. Между другото от незапомнвени времена там са живели нашите предци наричани траки, скити, гети, готи и т.н. Крим е част от Стара Велика България и до началото на Х| - век е бил български.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63.Чакай, Ердоган тебя освободит....
58
0
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 52 : "Ти си нямаш понятие от история.Преди Ленин да създаде тази изкуствена нация,такова нещо като "украинци" не е съществувало."Много даже си имам понятие от история. В Европа само една държава си е запазила името през вековете и това е България. Според вас значи и Русия е измислена от Иван Грозни през 16-и век и след това краде историята на множество държави около нея вкл. Киевска Рус. Да не говорим че исторически преди 16 век пък и генетично животно славянин НЯМА.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е Български завладян от османската империя и после превзет от руската империя така че правете си сметка
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 острова близо до турския бряг тогава италианците взимат от Турция и ги дават на гърците прав е Ердогана градовете Керкук и Мосул които сега са в северен Ирак по договор трябвало да са турски
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВернет, вместе с Софией
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ревизия на Лозанския договор? Защо не! Турция да ни върне Одрин и Люлебургас. Това са чисто български области. Българите насила са били изгонени.
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо. Те кюрдите не са спрели. Скоро може да отцепят 1/3 от територията на Турция.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердога вам в помощь!
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крим не е рускиРассмешил! Твой - возьми!
50
7
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам че Русия е наистина Империя на злото. Е*аси. Създават друга нация на балканите за да отвърнат хората от България. Разправят навсякъде че крим бил руски. Наричат българите татари. Депортират българите в Татарстан. Колко още злини не знаем.
49
0
 
22
 
! Отговори
Въстанието на Ивайло преди 6 години
Ивайло побеждава Чингиз Хан където е сега Украйна.Не защото е воювал за чужда слава, а защото това тогава си е било България.Просто учебниците ни по история имат карти удобни за Москва.
48
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и да гледате ..Русия винаги е работила против България. Факти от история многооооо.
47
2
 
21
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Крим си е Български и след завладяването на България става част от Отоманската Империя. Тя е била Многонационална и полирелигиозна.Русия настойчиво иска Крим да бъде Руски и действително успяват да го овладеят 1783. За да увековечат завоеванието те наричат българите татари, пускат неверни слухове и се опитват да пренапишат историята. Обезбългаряването на Крим става с депортации в т.н. Татарска ССР. Хората там знаят че са Българи и за да ги отвърнат от нас ни организираха "Възродителен процес".
46
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До помнещТи си нямаш понятие от история.Преди Ленин да създаде тази изкуствена нация,такова нещо като "украинци" не е съществувало.Самата дума "украинци" е славянска и означава "у края,на края,в края",затова им казват укри(у края),това не е име на нация.Там са живели скити,българи(Велика България),хазари,руси и се образува Киевска Рус през Средновековието,като управляващите са някаква смесица от варяги,българи(Олга),славяни,а населението славяни.В момента са смес от няколко братски народа по
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До помнещАз съм за ЕС,но когато виждам каква братоубийствена война продължава в центъра на Европа от Югославия през Украйна,не знам какво да мисля.Иска ми се една самостоятелна,силна Европа,но като виждам ръководството на ЕС какви антиевропейски решения взима,против собственото си население и народи,започвам да губя надежда.
44
11
 
19
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Rrr: :...А Крым вмегда был русский и вернулся мирно..."Не знам дали си руснак или руско *** в България, но за твое сведение Крим е бил много по дълго време български (поне 400години) после украински и след това турски а руски е от 1783 до 1954 година около 170 години само. А Косово е съвсем друга ракия. Седем години Косово е протекторат на ООН преди обявяването на независимост със съгласието на ООН и не се е присъединило към никоя държава. Така че НЕ на ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин го подкокоросва, вие се ловите като мухи на на мед за да ви видят руснаците колко ви е акълът. Защо въобще му обръщате внимание на този.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е това да се заяви не от преподавателка в някой наш университет, а официално - от представителите на държавата - президент, министър-председател. Да покажат, че имат мъжко поведение. И че работят все пак и за държавата, поради което, именно, заемат тези постове!