Ревизия на Лозанския договор ли? Само при война!

Няма правни основания за това в момента
12 дек 2017 22:37, Екип на Bloomberg
114
Ревизия на Лозанския договор ли? Само при война!
Снимка: Reuters

Няма никакви правни основания за искането на президента Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор. Става въпрос за установени граници, а такива не могат да бъдат променяни. Това коментира преподавателят по международна политика в Тракийския университет "Демокрит" Сотирис Сербос в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Няма правни основания, особено в мирни времена. Това би се случило единствено по време на война или нещо подобно".

Още по темата

Сербос обясни, че по отношение на политическия контекст на твърдението на турския президент, има две страни.

"Първо, той адресира вътрешнополитическия фронт, опозиционните партии, които са прокемалистки настроени, т.е той иска да разграничи своята партия. Лозанският договор поставя основата на новата турска република наследница на Османската империя. Тоест Ердоган иска да каже, че това, което се е случило тогава, е било грешно и че трябва да се направи нещо. Това му дава точки във вътрешнополитическия дебат“.

Преподавателят посочи, че по отношение на останалия свят индикацията, която Ердоган иска да изпрати както към региона, така и към САЩ и Европа, е, че той продължава да играе роля на твърд участник в Близкия Изток.

"Той иска да каже, че Турция трябва да бъде основен участник в баланса на силите в Близкия Изток. Лозанският договор не е единствено за границите между Турция и Гърция, но също и за граници на страни като Ирак и Сирия. Така че Ердоган изпраща сигнал, който гласи: "Ако не ми позволите да подобря ролята на Турция, не забравяйте, че има и други фронтове, които мога да отворя - например Гърция“. Това ни припомня, че реториката на президента Ердоган става доста по-трудна за някакъв конструктивен подход между двете страни“, каза Сербос. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Тоя с редкия мустак, турския Кадафи не си дава сметка, че ще САЩ ще въоръжат кюрдите /с наше оръжие ВМЗ, Арсенал/. После му е спукана работата. Не случайно Гюлен е в САЩ.
40
20
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Крим винаги е бил Руски....
39
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми е интересно дали някой български мюсулманин му се живее в турската ***. Май такива няма :) да не говорим че те не са турци, така че мераците му са напълно безпочвени
38
27
 
20
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Сега разбрахте ли хубавци, че агресията на Русия в Украйна трябваше да бъде заклеймена от всички и от руските мекерета у нас а не да ми разправят за руски знамена. Допусне ли се прецедент така става веднага се появяват "юнаци" като Ердоган да искат ревизии. Логиката е защо за руснаците може а за нас не може. Само не ми пробутвайте Косово там нещата стоят съвсем по друг начин не като в Крим.
37
10
 
16
 
! Отговори
Мретегьотверени преди 6 години
Време е за повторение на 1912г. ,но този път трябва качествено етническо прочистване.
36
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелееее,бат Бойко е бил прав,като не се скара с Ердоган,щото никога не се знае какъв заек ще изскочи от цилиндъра му.Но Ердоган каза,че няма намерение да напада България,защото вратите сами щели да се отворят към Турция след време,което обаче е сигнал за националната ни сигурност.ДПС и българските турци не представляват никаква заплаха,а точно обратното - пазят мира в България.
35
16
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоганя се навдига на Райха. На САЩ. На Израел (голяма грешка). 40 милиона кюрди чакат. Турция никога вече , няма да е същата държава. Проблемите им започват.
34
17
 
48
 
! Отговори
Топ Пикър преди 6 години
Великите сили , могат да си разделят Турция за 24 часа. Дори и по-малко.
33
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите сме най големите гьотверени няма по големи *** от нашето пропаднало племе П.Р Славейков.
32
17
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
на всеки е пределно ясно че човека пожелае ли ще го има! няма как да го спрем - както и военно така и съюзнически! нали уж сме съюзници сега! много лошаизпълнение с много лош и отвратителен диригент! и повярвайте не към Гърция се е насочил този - а към нас България и всичките и съкровища в Родопите и Странджа! пък вие мислете за кого ще гласувате пак на следващите изпити!
31
8
 
44
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Аз си мисля, че всеки път като султана спомене за лозанския договор ние трябва да затваряме кепенците на етническа партия в родината. Така като каже 2 пъти лозанския договор и ще затвориме и двете така или иначе нелегални партии у нас. На третия път като спомене трябва да вземе е българското гражданство на Местан. На 4тия път - на следващия предател на турски щат. И така докато не ги изтриеме тия *** от политиката ни веднъж за винаги...
30
6
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ДПС и ДОСТ-двете пипала на турската мафия в България.
29
9
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ДПС и ДОСТ да се забранят-незаконни етнически партии.
28
12
 
54
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ердоган кога ще върне на България милиардите , които дължи за тракийските бежанци?Да не се прави на луд, ами да връща парите!!!
27
11
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ердоган да не се самозабравя, тоя дикататор.И да не посмее да иска земи от България, че лошо му се пише.
26
6
 
32
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Границите на Балканите не трябва да се променят.Косово беше голяма грешка, сега там командва албанската и косовската мафия.
25
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От българите стават чудесни зелеви чепове.
24
14
 
14
 
! Отговори
Българите преди 6 години
не се стремят да подобрят своето житие за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.
23
20
 
15
 
! Отговори
Българите преди 6 години
смятат себе си за тарикати. Tарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.
22
9
 
13
 
! Отговори
Българите преди 6 години
Какъв, ако не ***, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него.