Ревизия на Лозанския договор ли? Само при война!

Няма правни основания за това в момента
12 дек 2017 22:37, Екип на Bloomberg
114
Ревизия на Лозанския договор ли? Само при война!
Снимка: Reuters

Няма никакви правни основания за искането на президента Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор. Става въпрос за установени граници, а такива не могат да бъдат променяни. Това коментира преподавателят по международна политика в Тракийския университет "Демокрит" Сотирис Сербос в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Няма правни основания, особено в мирни времена. Това би се случило единствено по време на война или нещо подобно".

Още по темата

Сербос обясни, че по отношение на политическия контекст на твърдението на турския президент, има две страни.

"Първо, той адресира вътрешнополитическия фронт, опозиционните партии, които са прокемалистки настроени, т.е той иска да разграничи своята партия. Лозанският договор поставя основата на новата турска република наследница на Османската империя. Тоест Ердоган иска да каже, че това, което се е случило тогава, е било грешно и че трябва да се направи нещо. Това му дава точки във вътрешнополитическия дебат“.

Преподавателят посочи, че по отношение на останалия свят индикацията, която Ердоган иска да изпрати както към региона, така и към САЩ и Европа, е, че той продължава да играе роля на твърд участник в Близкия Изток.

"Той иска да каже, че Турция трябва да бъде основен участник в баланса на силите в Близкия Изток. Лозанският договор не е единствено за границите между Турция и Гърция, но също и за граници на страни като Ирак и Сирия. Така че Ердоган изпраща сигнал, който гласи: "Ако не ми позволите да подобря ролята на Турция, не забравяйте, че има и други фронтове, които мога да отворя - например Гърция“. Това ни припомня, че реториката на президента Ердоган става доста по-трудна за някакъв конструктивен подход между двете страни“, каза Сербос. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
22
 
! Отговори
има награда преди 6 години
Споко,народе!Великият Бял Баща е приготвил нещо много хубаво за Ердоган..Приготвил му е един волски !Един път ще го опаше с бича и ще се кротне като коч пред заколение.Говоря иносказателно и една част от вас няма да ме разбере,но няма значение
20
16
 
12
 
! Отговори
Българите преди 6 години
сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости...
19
5
 
16
 
! Отговори
Българите преди 6 години
Трябва да си много ***, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много ***.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно тоя народ се управлява винаги от вън !Сега номера е да напуснем за да го управляваме .
17
13
 
15
 
! Отговори
Българите преди 6 години
са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място.
16
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган казва нещо... и след това със седмици говорите и си въобразявате разни глупости... после ми разправят, че никой не го е слушал и бръснел...Вярвате ли си...? Защото думите Ви не съвпадат с действията! Ердоган е политик с топки... Тава е факт! Знаем, че не ви харесва...ама той не е на власт за да угажда на Вас!!! Та кучетата лаят, кервана си върви... Забелязвате ли, че дори не Ви отговаря на тез параноични мисли!!! Просто си гледа напред човека!
15
28
 
25
 
! Отговори
Герге Шопа преди 6 години
аз не мога да разбера 5 века сме били под турско и не е било чак толкова зле. Смисъл, ще го преживеем. Ако и вдигне заплатите Ердо, аферим! По-добре под турско отколкото с мутри! Тоя народ за 130г. доказа че не може да се самоупрамлява! Ний сме овце, трябва ни явно пастир!
14
13
 
14
 
! Отговори
Българите преди 6 години
Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от ***, *** в гръцкия смисъл на думата.
13
8
 
32
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Турците са силна страна и нищо не може да се направи ако решът да ни нападнат. Така сме си постлали. Кой предател ни наряза ракетите и танковете за да треперим сега от башибозука? Кой ни постави в това положение под предлог че дружбата с демократичния бащица САЩ е вечна? Или че еврочиновниците ще ни спасят? Ще наложат някоя-друга санкция и ще сме по-зле от Украйна. България сама се закла!! Треперете сега, ***!
12
27
 
10
 
! Отговори
Васил Левски преди 6 години
Българите са турци, които се пънът да бъдат славяни. Дори не искат да бъдат европейци, а само славяни.
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо винаги като каже Ердоган нещо, търсите под вол теле? В този договор той покани на ревизия за някои точки гърците...Каза, че Турция не спазва някои неща и това са: Патриарха в Турция се ИЗБИРА от християните, а не както пише в договора да се командирова някой...Другото нещо е, че пак патриарха, ако иска да ходи в друга държава...може да си ходи без разрешение...(според договора трябва да има разрешение от Турция)... Амаче го обърнахте на параноя! Но няма значение 2023 г договора изтича :-)
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До22Добре излезе жив от коридора спаси се и от падащата мазилка, обречен си да умреш от глад , това което го пишеш е от липса на протеини защото в България лютеницата и козунака миришат по един и същи начин, а турчина умира само един път.
9
9
 
25
 
! Отговори
Portugal преди 6 години
Султана си гледа интереса и проучва начини да увеличи територията на Султаната. Ясно е, че ЕС и НАТО са пред разпад, САЩ се изолират, а Русия вече е съюзник на Турция. Руснаците отдавна считат българите за врагове и няма да имат кой знае колко против Турция да ни откъсне нещо. Бай Дончо пък дори незнае какво е това България, държава ли е и къде въобще се намира? Германците дори нямат адекватна армия, а Франсетата ще се спотайват както винаги са правили в историята. Лошо е положението
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердо опипва почвата за да види реакциите. Днес задава въпрос, а утре ще започне да работи по ревизията на лозанския договор с военни заплахи. Това им е лошото на турците. Сдобият ли се с малко повече мощ, азиатското в тях си казва своето и започват да правят мизерии на съседите си. Особенно когато ги управлява ислямист. Ислямистите са нестабилни хора, изпадат в амок, бие ги съчмата. Ердоган може да си каже "преди да умра ще завладея и върна турците от западна тракия в Турция"
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно има много дефктни ама никой не умира по коридорите на болниците а умират на бойното поле и стават герои.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Георгиос ПапасдиосТе и украинците са православни и какво ?
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеоргиосКато отида в Турция ми викат ефендим, а вашия президент как стоя като опарен. Научете се на работа защото никой няма да ви помогне от мен да го знаеш.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААнего ще го обесят своите
3
13
 
9
 
! Отговори
Ердоган преди 6 години
Гледам много малко коментари, кво стана да не ви хвана шубето ?
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛОЗАНСКИЯТ ДОГОВОР ОПРЕДЕЛЯ ВСИЧКИТЕ ГРАНИЦИ НА ТУРЦИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТЕЗИ С БЪЛГАРИЯ!!!!!