Зоран Заев пред Bloomberg TV Bulgaria: Готови сме за НАТО!

Премиерът на Република Македония пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 12 дек 2017 20:11 | 12 дек 2017 20:00, Екип на Bloomberg
69
Зоран Заев пред Bloomberg TV Bulgaria: Готови сме за НАТО!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2018 ще бъде годината на интеграции на страните от Западните Балкани в международните институции. Това каза Зоран Заев, министър-председател на Република Македония, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Готови сме да влезем в НАТО. Извършваме необходимите реформи. Увеличаваме бюджета си във военната област с 0,2%, за да можем да засилим оперативната интермобилност на армията на Република Македония. Участваме във всички мисии на Организацията. Тази година увеличаваме своето присъствието от 34 до 40 човека. През 2018 се надявам Македония да може да получи покана за членство в НАТО".

Още по темата

"България и други държави ни помагат да решим въпроса за името в спора с Гърция, което ще ни отвори пътя към автоматичното членство в НАТО" .

Договорът за доборосъседство между България и Република Македония дава своите резултати, каза Заев.

"Подписахме вече договор за поевтиняването на роуминга, започнаха и проектите за изграждането на новия граничен пункт между страните ни "Клепало". Работи се за включването и към магистралата Струма в България, която е много важна. Вече обсъдихме и новия газопровод, който от Петрич да стигне до Струмица".

"Българските компании започнаха да идват в Македония и да показват своя интерес за инвестиции във всички области, като сериозен е интересът към тютюневите фабрики. Това показва, че приятелството между България и Република Македония носи само придобивки. Отива си периодът на напрежение между България и Република Македония".

Вярвам, че Договорът за приятелство, които подписахме, окончателно затвори всички възможности за всички неприятелски моменти, които съществуваха в миналото, категоричен бе македонският премиер. Той добави, че "икономическа и финансова полза" ще имат гражданите на Република Македония, както и гражданите на България.

Коридор 8 има специално значение за Балканите, но такова значение има и другия - Коридор 10. Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие имат интерес за тяхното финансиране, каза още Заев. "Имаме намерение да направим така, че да бъде преодоляно дългото чакане по митническите терминали по Коридор 8 на македонско-българската граница. Двете страни могат да работят на един митнически терминал, а двата екипа да работят заедно. Този подход може да се приложи и с останали държави - Косово, Албания и Сърбия. Целта е този поток на хора и стоки да се осъществява безпроблемно".

"ТОЛ системата на България дава много добри резултати. Това е един добър пример, а сериозните резултати, които дава могат да бъдат използвани от другите страни на Балканския полуостров".

Световната банка обяви, че 80% от общото време за транспортиране на стоки на Балканите се губи на граничните пунктове. Това само по себе си говори колко е важно да се инвестира в инфраструктурата на региона, заяви Зоран Заев. Той допълни, че 1 млрд. евро са загубите, които се търпят в следствие на престоя на камиони по границите.

"Коридор 8 вече се изгражда. Република Македония, със средства на Европейската банка за възстановяване и развитие, строи 65 км. от Коридора. През 2018 ще започне изграждането на железопътната връзка от Кичево, Република Македония, до албанската граница. Това ще осъществи връзката с пристанището в Дуръс".

Това ще бъде много добра възможност, за да могат хората и стоките да се придвижват безпроблемно от Адриатическо море до Черно Море, категоричен бе Заев.

"Работи се и по развитие и на пътната инфраструктура, като и българската, и албанската страна работят в тази посока", каза той. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 Видя ли видеото с Путин и Асад
39
6
 
3
 
! Отговори
ЕВО преди 6 години
Зоране,Зоране,чий зор имаш,че ти требе НАТО!
38
5
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 37: Не само, че ще ги приемат в НАТО, но и ще им купят политиците, за да влязат по-бързо. НАТО е инструмент на геополитиката на САЩ, и който влиза в НАТО първо си слага наколенките и отива във Вашингнон за инструкции какво трябва да прави и какво може да приказва.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 То нали в Русия е истинската демокрация "под предлог за измислена демокрация"***
36
7
 
1
 
! Отговори
тато преди 6 години
Този Заев е по *** от нашия ***, но то македонец си е като българин , най-тъпите на Балканския полуостров, този ще разпродава Македония на ляво и дясно и ще се дупи на американците и еврогейчетата. Да им е честит, крушата не пада по-далеч от дървото.Това е поредния национален предател,купен от американците като чувал с картофи , под предлог за измислена демокрация и прочее други простотии македонците вкупом ще целуват американските ***, като българите.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И УКРАЙНА И МАКЕДОНИЯ СЕ МОЛЯТ НА КОЛЕНЕ И ТО ГОЛИ ДА ВЛЯЗАТ В НАТО НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ!!!НАТО НЕ Е ЛУДО ДА СИ ВКАРВА ТАРАЛЕЖИ В ГАЩИТЕ .
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ СИ ГЛЕДАТ САМО ТЯХ СИ!!!ЗА ТЯХ НЯМА БРАТСКИ НАРОДИ ИМА САМО ТЕРИТОРИЯ ЗА КРАДЕНЕ !!!С КОМУНИСТИЧЕСКИ БЕЗБОЖНИЦИ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ ТЕГЛИШ МУ КУРШУМА В ГЛАВАТА И ТОВА Е :D
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБрат, имаш ли час за психиатър?
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНАТО контактува с военнопрестъпници, като Тачи и Харадинай. НАТО/САЩ финансира и закриля Ал Кайда и Ислямска държава!
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН ОФИЦИАЛНО ПОДКРЕПИ ГОВОРИТЕЛЯ МУ ЗА СИРИЯ БАШАР АСАД!!! И ДВАМАТА СА ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО В СИРИЯ!!!ПУТИН Е НА ВЛАСТ САМО, ЗАЩОТО БЕЗБОЖНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НАСЕЛЕНИЕ НА РУСИЯ Е БЕЗ НИКАКЪВ МОРАЛ ДОСТОЙНСТВО И СКРУПОЛИ!!!
30
3
 
7
 
! Отговори
Продажни политици, преди 6 години
Това Македония не беше ли българска територия? Какво ново име? Вземете си я, ако сте кадърни!
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28ЕЙ ! АЕЦ БЕЛЕНЕ ГО СПРЯ БОРИСОВ ЩОТО Е ГАДИНА КАТО ТЕБЕ!МЪРЛО ! ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ПАРИ ИСКАШЕ ПРОГНИЛАТА ТИ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ЗА ЮЖЕН ПОТОК НЯМАШЕ ДА ГИ ИЗБИЕМ И СЛЕД 50 ГОДИНИ :D
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълен провал за Русия. Ква победа бе пълна трагедия.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНАТО приема всичко що мърда. НАТО е на инсолин!
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ПОИСКА ДА СИ НАПРАВЯТ БАЗА В СЪРБИЯ НО ДОРИ ТЕ ГИ ОТСВИРИХА ВЪПРЕКИ НАПАДЕНИЕТО НА НАТО!!!!НЯМА ПО-ГОЛЯМ *** ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ!!!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Видяха да, видяха, че западняците унищожават всеки осмелил се да има добри бизнес отношения с Русия. Какво са направили ЕС и САЩ, че България загуби ЮП и АЕЦБ? Само казвам, че имат разрушително влияние спират ти развитието без да предложат техен вариант за реализация на проект, който да подобри животът на гражданите на Република България.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Какво ти говори този факт?
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един пирон в ковчега на Русия
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИЕ МОЖЕ ДА ИСКАТЕ АМА НАТО НЕ ВИ ИСКА!!!!!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото договорът който подписаха Заев и Борисов се готви от времето на Костов.