Стачка в Гърция: Бедност, безработица – стигнахте края!

Протестът е срещу мерките за икономии и трудови реформи
14 дек 2017 09:00, Елка Василева
55
Стачка в Гърция: Бедност, безработица – стигнахте края!
Снимка: архив, Reuters

С блокирани пристанища, спрени влакове и анулирани полети започна от тази нощ общата стачка на гръцките синдикати.

Докери и моряци се подготвят за масови протестни демонстрации днес по гръцките пристанищата, като е спряно движението на фериботите към всички портове, предаде БНР.

Не се движи нито един влак в цялата страна. Железничарите недоволстват срещу приватизацията на жп компанията.

Днес са анулирани много полети от и към гръцките летища, въпреки че протестите на авиодиспечерите са четири часа.

Метрото в Атина и градските автобуси в страната ще се движат през няколко часа.

Всички държавни служители подкрепят протестите. Заедно с тях в стачката участват и работещите в общините.

Учебни заведения са затворени. Лекарите от държавните болници приемат само спешни случаи.

Основният призив на днешната стачка е предупреждение към правителството "Бедност, данъци, безработица- стигнахте края", съгласно официалното изявление на синдикатите.

"Вън кредиторите, стига вече данъци, бедност и безработица", призовават още синдикатите.

Общата е стачка свикана от синдикатите в страната срещу мерките за икономии и трудовите реформи.

Стачката е срещу мерките, целящи да направят гръцкия пазар на труда по-конкурентоспособен. Те са част от пакета с рестрикции, договорен в рамките на третата спасителна помощ, която страната получава след финансовата криза през 2010 г.

Мерките включват законови ограничения във връзка с правото на синдикатите да организират стачки и разширяване на възможностите на работодателите да уволняват работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: стачкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
33
 
! Отговори
Солун преди 6 години
В Гърция храната е много по-качествена, там даже мирише хубаво. Услугите са много по-качествени, няма намръщени продавачки. Никой не се предрежда, ако се предредите, няма да ви обслужат. Ако поискате да опитате това, което купувате, ще ви дадат. Хората са по-ведри, по-спокойни, по-добри. Няма клошари и просяци гърци. Всички клошари и просяци са чужденци обикновено българи и румънци или "шведи" от двете страни.Колкото и да е странно Солун все пак расте откъм жители, т.е. гъркините раждат.
29
1
 
16
 
! Отговори
Солун преди 6 години
Гърция наистина е в криза, който е ходил знае, но те са в криза в сравнение с техният живот преди. Вече често можете да видите угрижени лица на гърци. Преди това го нямаше.Метрото в Солун например бяха планирали заняколко години да го пстроят цялото наведнъж (както се прави в нормалните държави, а не като у нас за 5 г. се пускат 5 спирки), но поради стачка строежът беше спрян ("Никога няма да бъде построено" - написаха гърците) и досега Солун си е разкопан.Но има и много разлики с тук, които
28
9
 
14
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Каквото сте си постлали, това ще сърбате. Преди време се смеехте на бедните източноевропейци преживяли 45г. болшевизъм (докато на вас Чърчил ви спаси з..ците). Сега ние ви се смеем, че без да ви налагат комунизъм, сами си го построихте. Къде сте тръгнали с комуниста Ципрас и с прословутия си мързел? Даже имам съмнения, че протестирате колкото да си вземете ден почивка. Добре, че сте в ЕС да ви опростят борчовете, иначе сега щяхте да сте като Сомалия.
27
3
 
33
 
! Отговори
Вутето преди 6 години
Да си пожелаем гръцка криза и мизерия - нито я има, нито се вижда.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе оставете Гърция , там положението ни е ясно , кажете нещо за Канада , има ли работа , да идваме ли ?
25
3
 
34
 
! Отговори
Моля! преди 6 години
Айдее поредната пропагандна статия колко е зле в Гърция, за да си мислим, че в Бг сме супер. Не сме канарчета, моля. Знаем си в каква тиня сме потънали.
24
2
 
33
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Гръцките пенсионери изнемогват, затова сега за Коледа ще получат само по хиляда евро бонус.
23
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме много по зле от гърците. Просто те винаги са живели богато и имат много борбен дух и солидарно чувство да се борят за себе си и правата си. Световната банка и МВФ ги набутаха в дълговата криза, следващите са Испания и Италия. Но гърците са народ с достойнство. Кога у нас сте видели подобна стачка???? Няма и да видите! Защо ли?
22
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюйте Бойко ама сега гърците чакат на нас да ходим да си харчим парите в техните хотели, не обратнто.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 17До Анонимен 17,а вие как и кога ще връщате парите,пратени ви от чужбинаДа не си ги пратил ти бе?И плюс това какво са 1,7 милиарда лева за няколко стотин хиляди българи?
20
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците имат 350 000 000 000 евро дълг и не им дреме пък у нас Бойко тегли 16 000 000 000 и всички баламурници изпаднаха в паника.Вс едно, че са кой знае колко пари.Ама *** скъсаняка като чуе милиард и му се подкосяват краката все едно не става дума за държава а за махалата му сустояща се от 5 къщи.
19
9
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
До Анонимен 17,а вие как и кога ще връщате парите,пратени ви от чужбина,защо само за вас обяда е безплатен,всичко ви пада от небето,безвъзмездно,или поне така си мислите,самозабравили се богоизбрани,неееее,ще има да плащате и вие,но не с пари,а с пот,кръв и сълзи,проклети да сте,готованци,търтеи безподобни
18
4
 
18
 
! Отговори
турист преди 6 години
Абе лятото как един грък не ми даде касова бележка... На кораб до островите пак нищо- разни листчета на ръка... Как да стане тая работа..., а ние сме под наблюдение и куп глупости и вън от шенгеня... егати подлостите
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко поколения Гърци живяха от огромните заеми като богаташи. Е сега е време да се плаща . Вярно не е приятно , но така е .
16
4
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
И тях ги е управлявал Бог Бойко;))) но разликата с нашите болгаре-еврооптимисти е очеизвадна.
15
4
 
25
 
! Отговори
от Дядото преди 6 години
До АнонименКоледни добавки получиха само тези, които са с пенсии до 321 лева. По българските стандарти останалите пенсионери са богати.
14
5
 
34
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Гърците - сами са си виновни ... и смешките с "кредиторите вън" са доста нагли - след 400 000 000 000 ? глюкоза ... но едно трябва да им се признае - по "будни" са от българите! Синдикатите им - не са като нашите - само на книга!
13
5
 
37
 
! Отговори
Учете се преди 6 години
Така се прави мили мои съграждани... Ако нашият народ беше наполовина толкова единен, досега никой *** в тая държава нямаше да говори за вдигане на цените на вода/парно/ток/зеленчуци/плодове и каквото и да е останало. Но, уви, нека да се присмиваме на "мързеливите гърци", а ние да си гледаме сладкия и приятен живот :)
12
7
 
10
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Нека целия свят да види колко лошо нещо е липсата на стабилитет на Гърция. Там се живее лошо, хората стачкуват и протестират. И това защото не са стабилни, а ние сме. Ние сме стабилни, защото вече 10г. водим политика на стабилитет, каквото е било вчера, същото е днес, същото ще е утре. хората у нас са спокойни че нищо няма да се промени и статуквото си е стабилно. Нека да помислим как да огранизим емиграцията на гърците у нас.
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно е как всички медии коментират, че гръцките пенсионери ще получат по около 1 милиард евро коледни надбавки, но никой не продумва нищо за това, че от 1 януари 2018 им намаляват пенсиите със 17,2% което са около 3 милиарда и 170 милиона евро. Много интересно защо така правят българските медии? Естествено това няма да е "негативна" новина, с която да се облъчат всички български граждани и някак си няма смисъл да се споделя...жалки сте!