Стачка в Гърция: Бедност, безработица – стигнахте края!

Протестът е срещу мерките за икономии и трудови реформи
14 дек 2017 09:00, Елка Василева
55
Стачка в Гърция: Бедност, безработица – стигнахте края!
Снимка: архив, Reuters

С блокирани пристанища, спрени влакове и анулирани полети започна от тази нощ общата стачка на гръцките синдикати.

Докери и моряци се подготвят за масови протестни демонстрации днес по гръцките пристанищата, като е спряно движението на фериботите към всички портове, предаде БНР.

Не се движи нито един влак в цялата страна. Железничарите недоволстват срещу приватизацията на жп компанията.

Днес са анулирани много полети от и към гръцките летища, въпреки че протестите на авиодиспечерите са четири часа.

Метрото в Атина и градските автобуси в страната ще се движат през няколко часа.

Всички държавни служители подкрепят протестите. Заедно с тях в стачката участват и работещите в общините.

Учебни заведения са затворени. Лекарите от държавните болници приемат само спешни случаи.

Основният призив на днешната стачка е предупреждение към правителството "Бедност, данъци, безработица- стигнахте края", съгласно официалното изявление на синдикатите.

"Вън кредиторите, стига вече данъци, бедност и безработица", призовават още синдикатите.

Общата е стачка свикана от синдикатите в страната срещу мерките за икономии и трудовите реформи.

Стачката е срещу мерките, целящи да направят гръцкия пазар на труда по-конкурентоспособен. Те са част от пакета с рестрикции, договорен в рамките на третата спасителна помощ, която страната получава след финансовата криза през 2010 г.

Мерките включват законови ограничения във връзка с правото на синдикатите да организират стачки и разширяване на възможностите на работодателите да уволняват работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: стачкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Шекспир преди 6 години
Който работи - има. Такъв е живота. Само с крадене не става. Е вижте и руснаците. Като свършиха репарациите на германците, падна комунизма. После продадоха ГДР то за 60 милиарда и Хелмут им построи апартаменти. Тези апартаменти вече остаряха . . . няма кой да ги ремонтира. През 1999 продадоха Югославия за 140 милона към световната банка. Сега се пробват с Украйна, но никой не плаща и май и те ще я оцапат. Навремето англичаните открили че ако не плащат на датчаните и онези ще спрат набезите.
49
1
 
4
 
! Отговори
титаев преди 6 години
В Гърция кризата е само във вестниците, в частност по новините...
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция, Гърция бавно но сигурно ставате като нас в България - това е ЕС първо малко дава след това много взема.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една умираща от капиталистически комунизъм държава, съседка на друга вече умряла от комунистически капитализъм.
46
0
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
В Гърция правата на гражданите са много важни.Полицайте винаги гледат да се държат прилично,щото ако направят и гаф после почват едни протести,едни панаири.Студентите са много активни в Гърция,не като българските,чалга,дрога и купони.Много често се случва полицията да те хване в нарушение,и ако водиш нормален диалог,полицая гледа да те спаси като ти напише по малка глоба,или да те пусне само с предупреждение.Подкуп не се дава никога.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с конкурентосопособност върви и бедност,глад и безработица
44
1
 
4
 
! Отговори
Ban bum преди 6 години
Sega e vreme i bg narod da pravi obstonationalna stachka za zaplatite kato v Ellada...proletariite ot vsichki strani v eu se saediniavat solidarno...ama bulgarite im otgovariat: chakai malko, 500 godini...Ganio i aslanite sa malko nerazpolojeni...
43
5
 
7
 
! Отговори
пп преди 6 години
До Istinataкаква стачка ви гони? Икономиката в подем. По заведенията няма място, моловете пръщят от хора, все повече нови коли по пътищата.
42
1
 
4
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
V bulgaria stachkata zakusnia. Nie sme izturvani. Sega nema efekt
41
1
 
19
 
! Отговори
?! преди 6 години
Хайде тия статийки некаде другаде.... Не сме *** да верваме, а и всички сме ходили в Гърция и знаем къде е кризата, мизерията, ниските заплати и скъпотията.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на *** за изключителната информация, вменяваща ни чувство за заслуженото " превъзходство" на наша действителност.
39
1
 
19
 
! Отговори
???? преди 6 години
Тук в България - кога ще има национална стачка!? Или ние сме.... "стабилни", най-вече на отрицателен прираст, ниски пенсии и заплати, мизерни болници, разбити пътища.... и бягаме като мишки след порой от собсвената си държава!
38
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да кажат -стигнаха Рая . Демократичният . И въпреки всичко по 1200 евра на човек за Нова година . А не гаврата 40 лева за някой .
37
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гърция няма гръцки клошари но пък има български такива. В гърция им дадоха коледни на пенсионерите по 1000 евро но пък на нашите пенсионери вашите мутри им дадоха по 20 евро. В гърция нашите българки перат уср..аните *** на гръцките пенсионери но не виждам гъркини да перат гащите на български пенсионери. Много са зле гърците. Както каза една Тиква внимавайте да не станете като Гърците!!!!
36
11
 
18
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Стачките, така както ги правят гърците не решават нищо. И не им е виновен никой за кризата, освен самите те, главно политиците им и тяхната алчност. МВФ ли им тикаше заемите насила, ЕС ли? Лапаха без да бачкат и когато дойде време да ги плащат: олелеле, ограбват ни. Гърците ще има още да патят и плащат и съвсем не са стигнали дъното. Вярно е , че боли като паднеш от високо, а е добре, че ние пълзим бавно нагоре.
35
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е имало комунизъм в Гърция и им личи. Не са смачкани. Полицаят в Гърция се държи като приятел. Не се държи с теб сякаш си потенциален престъпник, който трябва да се страхува от полицията във всеки един момент.Полицаите не взимат подкуп, ако им предложите, ще лежите в зандана поне 24 ч.Полицай да крещи на грък не съм виждал, но грък да крещи на полицай съм виждал и то не веднъж, и полицаите реагират винаги с усмивка и внимателен, любезен тон.Това в България кога ще го видя?
34
10
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Гърка е хитър и лукав.Гърка на Дявола брат става,само да е на печалба !
33
3
 
29
 
! Отговори
USA преди 6 години
Източноевропейците имат комплекс от комунизма и са с ниско самочувствие! Срам ги е да си поискат, а на гърците не им пука! Лъжат, мажат и пак 1000 евро бонус за Коледа. Докато източноевропейците се чувстват "по-малко хора" от онези, които не са имали комунизъм! Затова и най-лесните жени са в Източна Европа (или поне така се говори). Бедна майка Българио, какво ти причиниха.
32
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция ще стигне там, където е била и където и е мястото - в мизерията. Още трябва да обеднеят и ще обеднеят.
31
4
 
29
 
! Отговори
USA преди 6 години
Гърция ще се оправи, мама Мути е на линия! Те си трупат дългове, но им ги опрощават, докато българина само го стрижат!!! Бедна Българио, само те тъпчат. Гръка е хитрец и ще оцелее. Българина е покорен, като овчица.