Панталонки, червила... яростни ритници срещу модата в Турция

Къде отидоха свободата и равнопоставеността при съседите?
28 дек 2017 21:30,
94
Панталонки, червила... яростни ритници срещу модата в Турция
Протестът на късите панталонки. Снимка: Reuters

За младите, либерални жени в голям модерен град като Истанбул свободата и равнопоставеността са нещо естествено. Макар управляващата Партия на справедливостта и развитието неизменно да твърди, че не се меси в начина на живот на хората, много туркини се чувстват едва ли не задължени да се нагаждат към все по-консервативния начин на живот.

Турският град Измир е пъстър и свободен. Там жените носят къси поли и цветя в косите вместо забрадки. Градът е трън в очите на президента Ердоган и неговата "нова Турция", пише "Зюддойче Цайтунг".

Например Пинар, която не желае да посочва фамилното си име. Тя работи в частна фирма в Истанбул и често е нападана вербално и физически, разказва младата жена. Което ѝ тежи:

"Например когато вечер излизам и ползвам обществения транспорт, слагам червило на устните си едва след като стигна в заведението, в тоалетната", разказва Пинар. Вече не смеела да слага по-ярко червило, а през лятото винаги носела със себе си жилетка, за да покрива раменете си.

Бусе, която следва в Истанбул, също смята, че особено за жените животът от ден на ден става все по-строг. Всеки има право да се облича както иска. Жените не бива да бъдат нападани само защото се възползват от това право, изтъква тя.

От вербални към физически атаки

Изявленията срещу свободния начин на живот на жените зачестяват. Неотдавна теологът Ихсан Шеноджак заяви, че било грях жените да носят къси панталони, да си скубят веждите и да учат в университети. След това изявление Шеноджак, който работи в град Самсун като проповедник към  службата по религиозните въпроси, бил уволнен. Не я ясно дали уволнението му е пряко свързано с въпросното изявление.

За жени, които не носят забрадка мюфтията на град Гьолчук - Мехмет Йазъджъ използва неотдавна следното двусмислено сравнение: "Стока, чиято опаковка е скъсана, се продава в магазините на половин цена." Вербалните атаки нерядко водят до физически нападения. Миналото лято студентката Мелиса Саджлам от Истанбул беше нападната в един микробус от някакъв мъж за това, че на публично място носела къси панталони. Миналата година пък в центъра на Истанбул младата медицинска сестра Айзегюл Терджи беше нападната с ритници в един автобус - също за това, че носела къси панталони.

Правителството мълчи

Социоложката Селда Тунчер от университета Ван обръща внимание на това, че подобни истъпления са опит за канализиране на обществения живот и ролите на половете.

"Държавите вършат това не винаги със закон", посочва тя. Канализирането става доста по-завоалирано. Докато се стигне дотам, че всеки да се смята в правото си да налага на другите своя стил на живот. "Това, че правителството не взема мерки срещу тази тенденция, означава, че в действителност я толерира", изтъква социоложката, цитирана от "Дойче веле".

В отговор на нападенията под мотото "Не ми се меси в облеклото" в различни градове в Турция бяха проведени акции в обществения транспорт и на улицата. Една от кампаниите се провежда в Тwitter под хаштага #обуй си късите панталонки и излез навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо КАТО ? те СА !!
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Стока, чиято опаковка е скъсана, се продава в магазините на половин цена.".............а на мъжете,като им е кръцната стоката.....??????
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още от Османската империя в този регион са командвали жените чрез харемите и еврейските лихвари.Командвали са султани, та един Ердоган ще им се опре.И сега ще се спряват.
76
5
 
10
 
! Отговори
@ преди 6 години
Най-доброто желаем на Турция и всички наши съседи!Факт е че Турция дърпа икономически напред със сериозни темпове, докато България с прехваления ЕС върви надолу по всички показатели (икономика, демография, здравеопазване, образование и т.н.).Ретроградно е да има такова отношение към жените, дано се усетят навреме и спрат тази тенденция за връщане към ислямизма.Не по малко ретроградно е обаче и залитанията в България - гей паради, намерения за узаконяване на "третия пол"... Интересни времена.
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Защо се карате?Може да мислиш,че са в каменната ера,но турчина каза че контролират 60 държави, толкова и ЕС не контролира.А и от калпавата им евро политика,която де факто е антиевропейска политика,сега разделиха Европа на две,отслабиха я и държавите се дърлим помежду си.Още през 90-те години Турция започна да дърпа напред,благодарение на западните държави и технологиите закупени от там.Европейците си сложиха таралеж в гащите,без сами да разберат какво става и какво ще става.И продължават.
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, па младите, либерални жени в Турция да си отстояват начина си на живот а не да нагаждат към все по-консервативния начин на живот.Живота и проблемите са си техни.Не разбирам защо изобщо ни информирате за това.Да се учат от турските си сериали които втълпяват, че в Турция всички жени са от разкрепостени нагоре...и въртят с интриги мъжете на малкия си пръст.
73
10
 
6
 
! Отговори
12 преди 6 години
Що за статия що за заглавия. Как се чувстват мюсюлманите тук в България в собствената им страна. Хубаво е да бъдете преди всичко журналисти.
72
3
 
19
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До 50 и 56-моля ако искате да Ви приемат на сериозно пишете на български език,а не на шльокавица,защото сайта е български.Или Ви е труден българския и както говорите ,така и пишете.А сега по темата -трудно е да се промени анадолския манталитет.Турция иска да бъде приета в Европейския съюз,но мисленето,поведението трябва да се променят драстично.Почти всяка жена там е със забрадка.Това е ябсолютен консерватизъм.За по -възрастните горе-долу добре,но лошото е,че все повече млади момичета са с кърпи
71
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не минава ден, в който да не напишете нещо против Тр, турците или р.о.м.и.те.Като че ли имате норматив, план, който трябва да бъде изпълнен.
70
2
 
6
 
! Отговори
Кака ти преди 6 години
"ИСТЪПЛЕНИЯ" ЛИ ПРОЧЕТОХ???? КАК НЕ ВИ Е СРАМ, ЖУРНАЛИСТИ??
69
2
 
22
 
! Отговори
не ме е грижа преди 6 години
...Къде отидоха свободата и равнопоставеността при съседите?...----Одидиха там където те пожелаха с избора си на Ердоган.
68
9
 
19
 
! Отговори
Защо се карате? преди 6 години
Защо се обиждате?Дано Турция успее да създаде такъв модел на обществен ред, при който да съчетае особеностите на разноликото си население.За около15 години посетих Турция 7-8 пъти, но само за по 4-5 дена или най-много за седмица и то само в европейската й част. Чувства се напредък, развитие, европеизация.Но дори и в Истанбул има силно консервативни, това се вижда.Не е логично да ги ругаем и подиграваме, те си имат своя специфика.Все някога нещата там ще се нивелират, но по някакъв техен начин
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен73-а че са с къси панталони означава ли,че са и научи,как правилно се пише забрадка,а и може би единствената полза от демокрацията в България е,че всеки може да ходи възможно разсъблечен.....
66
7
 
14
 
! Отговори
случаен преди 6 години
До Lan-добре,че има и такива коментари като вашия,че наистина от тази помия би му се повърнало на всеки,но *** си е такъв,затова не върви футболът в България,затуй и се топим,като държава,за разлика от комшиите,които пък незнам защо не ни мразят,защо ли?
65
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че са със забратки не означава, че не са ку-рви
64
20
 
12
 
! Отговори
до коментиращите преди 6 години
Скоро и у нас -цели градове и села в Бг са турци, да изброявам ли ? Девин,Кърджали,Разград,Момчилград,Хасково ,около Велинград,Пазарджик, Гоце Делчев ........Болници в София вече са турски начело с голямата Токуда,скоро и летище София .шалвари и фереджета купувайте,че ще поскъпнат
63
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция морал - хайде бе. А, по-леко там разни османци и османлии с фалбите е надлъгването.
62
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманлиятаС пинцети и микроскоп от останките на някой взривил се джaгaл, който няма търпение да се срещне със своите девственици от мъжки пол.
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Османлията :)))
60
17
 
29
 
! Отговори
Бг учен преди 6 години
Ползваме екстрат от турски мозъци. Много е скъп, защото се добива трудно.Драги ми джагале.Ха ха ха...