На Балканите: Западът и Русия в надхитряне и противоборство

От 1 януари поемаме Съвета на ЕС. Да се надяваме на добри новини за региона
30 дек 2017 15:00, Елка Василева
68
На Балканите: Западът и Русия в надхитряне и противоборство
Снимка: архив, Reuters

От бурето с барут, както са известни Балканите, през тази година идваха новини, които не влязоха в световните топ вести, както по времето на разпадането на бивша Югославия или кризата с мигрантите преди година-две.

За България обаче имаше важни и добри новини. След политическа криза, продължила повече от две години, Македония се сдоби с ново правителство. То отвори страната към България. Двете държави подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. После премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев заедно честваха Илинденско-Преображенското въстание в Скопие.

През ноември пък Македонската православна църква изпрати писмо до Българската православна църква с протегната ръка за заедност. Българският Свети Синод отговори, че ако МПЦ признава БПЦ за своя майка-църква, то БПЦ е готова да се застъпи пред останалите православни църкви за установяване на канонически статут на МПЦ.

През годината премиерът Борисов неколкократно заяви, че в отношенията с Македония е важно да се гледа към бъдещето. Миналото беше оставено този път не на историците, както обикновено се казваше досега, а на специална експертна комисия, която предстои да бъде сформирана съгласно подписания двустранен договор. Тя трябва да работи за обективно изясняване на общата история на България и Македония.

И макар днешните македонци в Република Македония да заявяват, че те са отделен народ и нация и това трябва да се уважава, трябва да се зачете и фактът, че допреди няколко десетки години хората във Вардарска Македония са били българи и са се заявявали като такива.

А в другия край на Балканския полустров едни българи са запазили българското си самосъзнание и до днес и през тази година Албания най-накрая призна българското национално малцинство в страната. Този успех беше постигнат благодарение усилията както на българската общност в Албания, така и на хора от България – включиха се евродепутати, а и самият премиер.

Важно събитие през годината се случи с още една балканска държава с излаз на Адриатическо море – Черна гора. Тя стана 29-ата членка на НАТО. С приемането й Северноатлантическият алианс вече има пълна доминация в района на Адриатическо море.

Русия не беше особено щастлива от факта на черногорското членство в НАТО. В източната част на региона обаче един друг факт вероятно носи задоволство в Москва. Строежът на газопровода „Турски поток“ е в пълен ход. С него България засега е изключена от пътя, по който руският газ ще стига до Европа.

В Турция през тази година се проведе референдум за конституционни промени, които да заменят парламентарната система с президентска. Той беше спечелен от Реджеп Ердоган, който може да остане на власт поне до 2029 г., доближавайки управлението до едноличен режим. Междувременно Турция изостри отношенията си с Германия, със САЩ, дори с НАТО.

В Сърбия за членство в НАТО и дума не може да става. Декларираното й желание за членство в Евросъюза обаче навежда на размисъл предвид очевадно близките отношения на западната ни съседка с Русия. Западът обаче заяви на Белград, че ще трябва да избере между единия и другия стол – с Русия ли е или със Запада.

Годината сложи край на една институция, създадена заради събитията от разпадането на бивша Югославия - Международния трибунал в Хага. Точката сложи по драматичен  начин един босненски хърватски генерал – Слободан Праляк се самоуби в самата съдебна зала, след като чу потвърдената си 20-годишна присъда.

Отвън погледнато, новините през тази година бяха добри и за южната ни съседка Гърция. Според Германия Гърция е излязла от кошмара на кризата след проведени реформи. Правителството в Атина дори намери 1,2 милиарда евро, които да раздаде като коледни бонуси на един милион социално слаби и на граждани със средни доходи.

От 1 януари 2018 г. България поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Един от заявените приоритети ще са Западните Балкани. Да се надяваме на добри новини за региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кервана си лае, кучето си върви. ..
32
23
 
12
 
! Отговори
красимир преди 6 години
Да живее България ! Да живее НАТО И Е С !!! РУСИЯ ДА СИ СТОИ В *** ....
31
17
 
8
 
! Отговори
ха . ха . ха преди 6 години
Вие добре ли сте ??? Всички държави ще бъдат в НАТО , това е очевидно . Каква Русия , какви ватенки ? Не се излагате ......
30
3
 
13
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 6 години
нагли престъпници на власт в София ограбиха хиляди милиони от народа за нагло вредни канцерогенни водни цикли.Инсталираните хлораторни станции бълват хлор токсични канцерогенни разтвори вместо питейна вода..Закопани са милиони метри остро токсични канцерогенни тръби от полиетилен ниско налягане..ХОрата умират ударно от инсулти,инфаркти и рак след неадекватно лечение ..Отровени са всички деца в градини ясли и училища
29
3
 
8
 
! Отговори
aman ot kradci преди 6 години
ЗА живеещите в общини Белене ,Свищов,ПАвликени,ЛЕвски <Никопол ..разходите се вдигат от 40 до 140 пъти за превоз и обработка .Терористите на власт менкащи нагло престъпни групировки маскирани като партии ликвидират ударно огромни региони на БЪлгария вкл цяла Северна БЪлгария обезлюдяването е жестоко..
28
4
 
10
 
! Отговори
aman ot kradci преди 6 години
Годишно орг престъпници на власт в София с помоща на престъпниците от Брюксел ограбват и прахосват през НАГЛО КОрУПЦИОННИ ОБЕКТИ десетки хиляди милиони живи лева..Само едно малко сметище край САнадиново струва около 47 000 000 ограбени от народа живи левове.За сравнение в най луксозния курорт в Стара Планина до Чифлик Троян всички хотели с басейни ресторанти сауни хиляди места струват под 20 млн лева
27
5
 
12
 
! Отговори
Аман от евронаркоман преди 6 години
Нагли наркомани от Брюксел ни прецакаха с ненужни сметища за Милиарди ограбени от БЪлгарския народ живи левове..Вместо населените места особенно малките да лекуват тежко поразени места с биоактивни отпадъци вкл пластмасови/тампонират тежко увредени аномални зони/експертите ги избират несъзнателно след внимателно проучване.Сега всички малки населени места ЩЕ фалират заради НЕПОСИЛНИ разходи за превоз и обработка на смет в НАГЛО КОрПУЦИОННИ СМетища ненужни вредни и канцерогенни..
26
3
 
12
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
ПО БЕЛЕНЕ имаше оферта от Москва за 4 000 000 000$ за тяхна сметка да изградят два блока по около 1000 мегавата всеки.Досега са ограбени от БЪлгария над 5 000 000 000 $ и нема никакви намерения да спират да грабят без да строят НИЧЕГО>>Путин официално бе посочил цена на един милионник/1000 мегаватов блок около 1 000 000 000 $ ..
25
6
 
18
 
! Отговори
кой ще каже преди 6 години
Сърбия не е член на нато и ЕС и с какво е по зле от нас.Кой може да отговори.Да мразят американците и то е ясно защо.Ние ги обичаме и руснаците разбира се и сме най корумпираната и бедна държава защото се кланяме на всички да не каже лижем.
24
3
 
8
 
! Отговори
ЦАКАТ НИ Бугари преди 6 години
В Момента търпим милиарди загуби от нагли престъпници на власт в София.Корумпираните терористи гледат да ни прецакат при всяка сделка хем с Москва Хем с Брюксел..ПО Южен поток бяха вече ни прецакали с десетки милиарди евра за неустойки ..ГАзпром вместо да изгради газопровод до шабла или друго безопасно място и да направи резервно захранване прие СОфия за свой риск и своя сметка да гради трасе до Сърбия/срока бе до края на 2016..Бяха подписали и договори с ВИена за доставка по него до 2016
23
3
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
Коя е световната сила която взима най-сериозни мерки и се противопоставя срещу исляма в момента? България трябва да е в коалиция с тая страна !
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във войната между бошняците и хърватите, освен босненски и хърватски генерали, имало и смесени босненско-хърватски генерали. Те до обяд трепели бошняци, а след обед избивали хървати.Вие това не го ли знаехте? - добре, че има истински журналисти да ви го обяснят.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един босненски хърватски генерал .............................................К`ви работи се пишат, брей.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие нали не сте с руските бандити? Какъв ви е проблрмът? Нали сте номер едно по производство на довляк в Европата. Добре, че Дони, срещу, когото скачахте не ви пуска тука.
19
1
 
8
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Сред потока безсмислици, поднесени като добри новини, се откроява и една глупост. А може пък аз да съм глупав, знам ли... та моля авторката да ми обясни, що за странно животно е "един босненски хърватски генерал"?
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не случайно е казано Европа свършва във Виена. Ама колко хубаво звучи някой да те нарича европеец. Като ги слушам е такива новодошли к.е.л.е.ш.и като USA, питат ги хората откъде си? Аз съм от Европа отговарят същото важи и за другите Хакамерски васали от района.
17
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са безразлични към русия, те харесват ЕС и САЩ
16
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ще с фалиралите руски бандити
15
2
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Какво е надхитрянето??? Надхитрят се евретата и сами си правят страх.
14
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия да не гледа балканите, че да не вземат изведнъж Беларус и Казакстан да претендират за ЕС и НАТО. Ей тогава Пичин ще хвърли топа от яд.