Скопие с безплатен градски транспорт заради смога

Македонската столица е третият по замърсяване град в света
9 яну 2018 11:50, Елка Василева
45
Скопие с безплатен градски транспорт заради смога
Снимка: a1on.mk

Скопие е третият по замърсеност на въздуха град в света след Дака, Бангладеш и Калкута, Индия. Концентрацията на фини прахови частици в македонската столица е продължително време над допустимите норми, особено в квартал Лисиче, където са измерени концентрации от 12 пъти над допустимото.

В сила са извънредни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, спиране на строителните работи, интензивно миене на улиците, засилен контрол, ограничаване на  работата на автошколите, съобщават македонските медии.

Кметът на Скопие Петре Шилегов призова да не се използват превозните средства, без това да е необходимо, гражданите да се организират и да използват общ транспорт, както и за отопление да не се използват отпадъчни материали, а само сухи дърва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Пиша за българите - като не изключвам македонците - едни и същи сме.
24
0
 
6
 
! Отговори
До 22 Край преди 6 години
Колко по-добър ще е въздухът без коли в София. Колите в София замърсяват между 12 и 15 мкг/м3, а сега по разните карти за замърсяване се вижда, че замърсяването в София е над 220 мкг/м3.
23
7
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Начина по които българина се отказва да спазва законите и да подрежда нещата и живота си го обрича на бедност.Българите ще се оправят:1. като и последната кола слезе от тротоар и повече не видим такова нещо;2.като почнат да затварят с капаците кофите за смет и не изхвърлят НИЩО до тях.3.като няма кучешки бижута по тротоара;4.като не оставят нищо в коридорите на блоковете си;5.като си измажат и боядисат фасадите;Пари не иска - иска акъл.
22
6
 
0
 
! Отговори
Край преди 6 години
До 20. Като е скъпо да имаш кола в София и градския транспорт е по разписание и комфортен въздуха в София ще е моного по-добр от сегашния. Естествено, че отоплението на твърдо гориво в рамките на града трябва да се забрани. Газ, ток, пелети, парно - най много сухи дърва и то само в някой квартали. А сега да миели улиците са пълни глупости - излизаш като малак от бившата градинка или слизаш от бившия тротоар станал на кална яма и после някой да миел улиците - дрън дрън.
21
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Бедна Македония , може да си позволи да плаща безплатен гр. тр. а Богатата и просперираща България не може. Бойкова и Фандъчка София с бюджет по голям от цяла Македония вдигна билетчето с 60%
20
1
 
5
 
! Отговори
До Край 14 преди 6 години
И какво като е скъпо да караш кола? Какво като (ако някога) в София има транспортна мрежа, която позволява бързо и безпроблемно предвижване? И малкото коли и многото транспорт като минат по улиците, които не се мият и вдигнат прахоляка от печките на твърдо гориво, или безобразното строителство? Какво ще дишаш според теб? Тия камиони таралясници, или стария автопарк на ГТ замърсяват по-малко от автомобилите ли? Автомобилите са замърсител, да, но далеч не се най-големия.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо11Точно и да допълня "На думи велики, на действия никви".
18
0
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Abe taka e ....... i Skopje e polno od Indijanci kako vo Mumbay
17
5
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
И не ме дразни възраста на една кола - дразни ме това че българите не виждат проблем в това в града да има повече коли отколкото може да поеме. В момента местата за ЗАКОННО паркиране са по-малко от колите. До три години града ще е непроходим. Сваряваме се бавно като глупава жаба.
16
5
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
В Сърбия можеш да видиш застави от преди 30г. и това е точно защото не можеш да регистрираш 10г. трилитрово ауди. Не щото сърбина е по-беден от теб. Само че резултата е че в Белград въздуха е нормален а тук е въпрос на време да се сдобиеш с асма.
15
7
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Пързалката в Боревец дето е за шейни. Българите се качват и пускат хаотично - от всякъде - ще се изтрепят - браоново движение. Подобна пързалка в Алпите - хората се пускат по средата и се качват нагоре по края отляво и дясно.ЧИПА. Той деди ви го каза - *** ние само имотите муу гледаме.Българина не се подава на организация и дисциплина. В българина има нещо ромско.
14
11
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не градския транспорт трябва да е безплатен - да караш кола из София ТРЯБВА ДА Е СКЪПО. И паричките от това да подсилят транспорта. Бъдещето на градовете като София не е в личния транспорт а в силен бърз и комфортен градски транспорт.Но както вече казах не вярвам че моето племе може да го вдене и организира.
13
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до номер9-ти Не говори глупости в Сърбия карат много по големи таралясници
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в София? А, да при нас заради мръсния въздух очаквайте покачване на цената на билетчето на поне 2 лева, а защо не и 2,50.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И В София Фандъкова каза че ще направи БЪЗПЛАТЕН ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ ЗАРАДИ СМОГА.АМА ДРУГ ПЪТ.
10
1
 
14
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Крайсамо не разбирам защо възрастта на колата толкова ви дразни - може и на 40г да е но ако е изправна и не хвърля всякакви течности и прахоляци какъв е проблема? Добре поддържана кола макар и на такава възраст замърсява по-малко от нова (10 годишна примерно според нашите разбирания за нова) карана като за последно с вероятно откраднат катализатор
9
14
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Където има роми и българи там въздуха е най-мръсен. Българин съм НО съм сигурен че моето племе не може да реши този проблем. В Сърбия не можеш да регистрираш кола по-стара от 4г. Тука може и на 40 да е. Българите са твърдо убедени че и последния клошар има право да кара кола из София и за това трябва да е без пари.
8
0
 
5
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Анонимене то пък на студено ли да си бъркат по дупките - запали си някоя гума да се стоплиш, по друго си е :D марш всичките към родната Индия
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХариТ.е. където има най-много роми е най-мръсен въздуха.
6
0
 
12
 
! Отговори
Хари преди 6 години
"Скопие е третият по замърсеност на въздуха град в света след Дака, Бангладеш и Калкута, Индия"и к'во излиза, викате 3-тия в света след други 3?!!?! :DDD