Скопие с безплатен градски транспорт заради смога

Македонската столица е третият по замърсяване град в света
9 яну 2018 11:50, Елка Василева
45
Скопие с безплатен градски транспорт заради смога
Снимка: a1on.mk

Скопие е третият по замърсеност на въздуха град в света след Дака, Бангладеш и Калкута, Индия. Концентрацията на фини прахови частици в македонската столица е продължително време над допустимите норми, особено в квартал Лисиче, където са измерени концентрации от 12 пъти над допустимото.

В сила са извънредни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, спиране на строителните работи, интензивно миене на улиците, засилен контрол, ограничаване на  работата на автошколите, съобщават македонските медии.

Кметът на Скопие Петре Шилегов призова да не се използват превозните средства, без това да е необходимо, гражданите да се организират и да използват общ транспорт, както и за отопление да не се използват отпадъчни материали, а само сухи дърва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е като Скопие, но там си нямат фандъкова, която да лее празни приказки и да залъгва хората.Предполагам, че и в Скопие замърсителите са като в София.В София при двукратно превишение на замърсяването с фини прахови частици, което прави около 100 мкг/м3, замърсяването от гуми, дърва, въглища и т.н. е около 58 мкг/м3, от неизмитите улици е около 30 мкг/м3 и от МПС-тата с двигатели с вътрешно горене е около 12 мкг/м3. В Скопие мият улиците, така, че там замърсяването заради улиците е по-малко
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селянката ще направи билета 3 лв. да се бори със смога идващ от факултето. :-)
3
0
 
26
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
И в Скопие, както в София, горенето на гуми, въглища, дърва и т.н., замърсява въздуха в пъти над нормите. Нищо ново под слънцето.Разликата между София е Скопие е, че там осъзнават кой замърсява и се опитват да направят нещо - мият всеки ден улиците, призовават да се внимава какво се гори за отопление и т.н., а в София Фандъкова все говори за колите, които са малък замърсител.
2
0
 
10
 
! Отговори
изруд преди 6 години
както "свободната журналистика' загатва ,тук само били 2 пъти превишени нормите ...ама като погледне човек аиртуб.инфо сайта , се оказва че не са се объркали много, само една нула са изтървали, и всъщност нивата на замърсяване са завишени 20 пъти, а не два . . . .. СТАБИЛНОСТ ДА ИМА !!!
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическия запъртък от село кога ще пусне безплатен градски транспорт в София?