За първи път тази година: Сърбия ще празнува 24 май

Ще честват Кирил и Методий за ролята им за всички славянски народи
10 яну 2018 14:40, Елка Василева
35
За първи път тази година: Сърбия ще празнува 24 май
Снимка: архив, Булфото

Денят на Кирил и Методий – 24 май, от тази година ще се чества и ще бъде държавен празник в Сърбия.

По този начин Сърбия ще се присъедини към останалите славянски страни, които честват и отдават почит на славянските просветители и мисионери, пише сръбското издание "Вечерне новости".

Инициативата за обявяване на 24 май за държавен празник – Ден на Кирил и Методий, е на министерството на културата, пише още вестникът.

В информацията се посочва още, че новият държавен празник не означава и още един почивен ден, а същината на празника е отдаване на почит и обръщане на внимание на Кирил и Методий поради значението на тяхната роля за всички славянски народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи си ***,но ти е простено,там носят мартеници,защото някога е било българско и този прабългарски обичай е останал още от ранното Средновековие.и в северна Гърция знаят какво е мартеници,не са там където си изброил,те се носят за здраве,късмет и берекет,защо да не се закичат за здраве?
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБратята Кирил и Медодий са били във Великоморавия,а не в Полша.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБратята Кирил и Методий са били и у нас,прочети по-детайлно историята,били са и българи или полубългари от Солунско,върху Солунския диалект е правена Глаголицата,а по това време единствените славяни в Солунско са били българите.Първото масово покръстване на българите е в България(днешна Македония),преди това на Великоморавците.И нашата Кирилица е създадена с помощта на учениците на Кирил и Методий,след което се разпостранява в почти половин Европа.Това е празник на всички славяни.
10
2
 
1
 
! Отговори
Пак гатанки преди 6 години
Миналата година, колко пъти го празнуваха?
9
50
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският език е източно-македонски диалект. Езикът на бащата на днешните българи - Аспаруховите пра-българи - беше турски, а на майката на българите, беше македонски. Затова майчиният им език на българите е източно-македонски диалект. Както и голям част от източна Македония е окупирана от бугаротатарите.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко са го галили по главата трима Папи. Така че неговата мисия по помиряване на братските народи е свята. В християнството няма по-голям дар от това Папата да те погали по главата. А него са го галили няколко папи! ББ е обединител на Балканите и ще отиде в Рая!
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава новина,да знаете ,братята и съседи сърби ,се радват на нас,българите,че пишем на КИРИЛИЦА,а не на тъ.па.та маймуница и латиница. Само едно нещо ще кажа: пътеката,на която беше "нарисувана" Кирилицата-това е гну.сна гавра и подигравка! Авторите-тези кощунници и из.ро.ди трябва да бъдат в затвора!Който се догиграва и се гаври с Кирилицата-такъв да гори в ада!
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години смятам че на празниците трябва да се работи, при соц-а се подготвяха програми и шествия , в които участваха всички под заплаха за неотлъчка. Сега всеки гледа да духне я за чужбина, я за село ,я на вилата. Като не празнуват - да работят
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха,допреди 10 години нито руснаците,нито античките го празнуваха,СЕГА ВЕЧЕ НИ КАЗВАТ КЪДЕ БИЛА СЪЗДАДЕНА КИРИЛИЦАТА ама не било България,сърбите след 10 години и те ще пишат подобни глупости,така стана и с мартеницата ОТ ИЗКОННО БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ-РУМЪНСКИ,МОЛДОВСКИ И ..МАКЕДОНСКИ+БЪЛГАРСКИ!!!На "македонците"им е било забранено да носят мартеници защото са БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ ама сега вече са и техни,след 10 години ще ни учат на тая "древна""македонска""традиция"!!НЕ МОЖЕМ ДА СИ ОПАЗИМ НАШЕТО ЕЙЙЙ!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Каква ти македония? Ти си за психодиспансер.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореден огромен успех от външната политика на ББ, да помири братските народи.
2
4
 
47
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Това е похвално! Само да не се окаже (по македонски образец), че светите братя са родом от Сремска Митровица и са баш прави србе.
1
52
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарим на мекедонските братя Кирил и Методий за тази азбука!