Сърбия с надежди за ЕС: Чу ли Брюксел мъдрата политика на Белград?

Външният министър на страната: Юнкер ни даде времева рамка за присъединяване
13 яну 2018 10:34,
66
Сърбия с надежди за ЕС: Чу ли Брюксел мъдрата политика на Белград?
Снимка: архив Reuters

През 2017 година, Сърбия е преследвала националните си интереси чрез мъдра и балансира политика, заяви министърът на външните работи и пръв заместник министър-председател на страната Ивица Дачич в петък, предава англоезичната редакция на радио "B92".

Това се отнася, преди всичко, за защитаването на териториалния интегритет и суверенитета на страната, добави Дачич, съобщи "Фокус".

Още по темата

Същевременно, Сърбия е продължила активните си действия за реализиране на ключовия външнополитически приоритет, който е пълна интеграция в Европейския съюз, заяви сръбският дипломат пред главните редактори на местните медии, които бяха поканени на Новогодишнен прием на Министерството на външните работи.

Дачич заяви още, че очаква през тази година Сърбия да отвори още глави от предприсъединителните преговори с ЕС и припомни, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "е определил Сърбия и Черна гора като най-напредналите кандидати за европейска интеграция и е анонсирал стратегия за успешното им присъединяване към Съюза до 2025 година".

Министърът посочи, че това е първият случай, в който Сърбия е получила конкретна "времева рамка" за присъединяването си, което, според неговите думи, е "много добра новина".

Дачич подчерта, че е доволен от постигнатите резултати във външната политика през 2017 година и изрази надежда, че по време на председателството на България в Съвета на ЕС, броят на отворените глави от предприсъединителните преговори "ще се увеличи значително" – като по този начин Брюксел ще признае усилията на Белград и ще придаде практическа стойност на постигнатия напредък по европейския път.

Външният министър припомни, че Сърбия е отворила шест преговорни глави през 2017 година, което означава, че от започването на предприсъединителния процес, те вече са станали 12, като две глави са временно затворени.

"Това определено е успех, но броят на отворените глави трябва да е по-голям, имайки предвид нашите усилия и резултатите, които постигнахме в процеса. Надявам се, че по време на българското председателство, броят им ще се увеличи значително", заяви Дачич.

Вицепремиерът подчерта, че Белград остава ангажиран към диалога с Прищина под покровителството на ЕС, добавяйки, че очаква от Косово да изпълнява задълженията си.

"Продължават усилията за осигуряване на защитата на териториалния ни интегритет и суверенитет, използвайки всички налични дипломатически средства, както и тези за предотвратяване на опитите за присъединяване на Косово към различните международни организации", увери Дачич.

Дипломатът добави, че твърдият ангажимент за развиване на отношенията с Русия е бил подсилен допълнително от редовните срещи между високопоставени служебни лица и постоянните и съдържателни разговори между двете страни, нещо, което е демонстрирано нагледно по време на скорошната визита на сръбска делегация, оглавявана от президента на страната Александър Вучич, в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
обикновена жена преди 6 години
Продажните "сръбски" политици и управници искат Сърбия да бъде в НАТО и ЕС , но трябва светът,ЕС,НАТО,Америка да знаят това и да са наясно,че сръбският народ и самата Сърбия НЕ желаят и НЕ искат да бъдат в тази третополова ЕС ***. България и българският народ НЕ искаха да бъдат в ЕС и НАТО,но нашите "български" политици и продажници ,насилствено въведоха милата ни Родина България в тази западноевропейска кло.ака. ЕС съсипа България и едва ли ще бъде милостива към Сърбия и Черна Гора.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DOKATO SARBIA NE VARNE BALGARSKITE ZEMI,KOITO SE PROSTIRAT DO GRAD NISH NIKAKAV EVROPEISKI SAUZ.
59
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 48 Абе ти с малките деца в политиката пак ли се появи? Колко пъти да ти обеснявам че малките деца знаят : Зайченцето бяло....и хабер си нямат от Сърбия. Егати малоумния довод.
58
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 40 Тито не ебав...ше Сталин и въведе човешки социализъм с отворени граници, частно селско стопанство и малък бизнес.Сърбите работеха по целия свът и внасяха валута.Произвеждаха и коли, макар с ниско качество. Затова Тито винаги це бъде велик в спомените на сърбите.Не като нашия сатрап Живков.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите искат да стоят на два стола-хем с ЕС, хем с Русия, накрая ще паднат на земята.
56
4
 
0
 
! Отговори
Румен до 54 преди 6 години
Къде ги научи тези глупости или сам си ги съчини. Никой в Европа не признава Съединението а Австро-Унгария подтиква Сърбия към война и накрая я спасява от разгром. Междусъюзническата война я предизвиква пак Австро-Унгария за да разбие русофилския Балкански съюз. И не Русия даде на Сърбия и Гърция наша територия а ние я загубихме с капитулацията.
55
6
 
11
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
България винаги е била разменна монета за Великите сили. Дори оставянето на България в рамките на Османската империя също е такова действие. И не че Руснаците са хубави, но и американците с англичаните също изравниха нашите градове със земята по време на бомбандировките през ВСВ. И въпроса тук е България да си гледа интереса с разумна политика, а не да сругува на империите
54
10
 
12
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
Ние влизаме в ПСВ, не защото сме обичали германците, а защото Руската империя няколко години преди това даде български земи барабар с един милион българи на Сърбия.Русия не призна Съединението и подтикна Сърбия да ни нападне през 1885 г. Русия запали Междусъюзническата война! Руски войски нахлуха в Добруджа през ПСВ! Руски агенти взривиха Св.Неделя през 25-а! По заповед на Сталин бяха избити всички будни българи след 9-и сеп.Пак той унищожи ВМРО и даде Македония на Тито. Изобщо да живее Россия!
53
7
 
8
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Ама тия не виждат ли какво е тук , забравиха ли бомбите с отрови на западните " умиротворители" та се хвърлят на вълка в устата !!!
52
7
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Руско-турската война е била въпрос на интереси и територии.Руснаците не са ни освободили просто защото им е било гадно,че сме под робство.Войната се е водила на 3 фронта и идеята е била да се завладее част от Османската империя.Ние българите нямаме нищо общо,освен че сме били на територията на единия фронт.Демек с нас или без нас,война е щяло да има.Ние просто излизаме освободени от нея и поробени после от Русия.От другата страна на Черно Море,руснаците губят над 100 хилядна войска във войната.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА Русия ни освободи, но после...Добре, че поне признаваш Освобождението! Доколкото познавам историята, ние влизаме в ПСВ срещу Руската империя, през ВСВ пак сме с враговете й. А след ВСВ сме подарени на Сталин лично от Чърчил в замяна на Гърция.
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбският шовинизъм отново ще запали Балканите, помнете ми думите! Тези не са прежалили Косово и ще чакат сгоден момент и зелена светлина от Масква. Жалко че не им увряха главите на тея пейзани.
49
4
 
10
 
! Отговори
право в очи преди 6 години
За България е крайно опасно и вредно, Сърбия добие позиция в Европа....
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия няма да бъде допусната в ЕС, защото и на малките деца е ясно,че са руски марионетки.Русия винаги я е ползвала за свои цели и прокси войни.Гърция,Сърбия винаги са искали да ни бутнат в трапа, дори и днес.А Русия ни освободи, но после много пъти ни заби нож в гърба,което показва с каква цел е била Руско - турската война.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сръбска скараКому търсиш в България?
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И коя е мъдрата политика на Белград? Плонжовете пред фашистка Москва ли?
45
19
 
6
 
! Отговори
Сръбска скара преди 6 години
Често пътувам до Белград и мога да кажа че сърбите живеят много по-добре от бедните българи/уж европейци само че на хартия/.Който е бил в Сърбия знае че хората имат добри пътища,качествена храна,приятна музика и красиви жени.Сърбия е на светлинни години пред Европейска българия.
44
3
 
9
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Мизерия има навсякъде ! Ако си борещ се човек и най-вече такъв където мисли излизаш от батака ! Ако си от тези където всяка вечер жулят ракия и ядът кебапчета и викат егати мизерията , стани виж се в огледалото и ще намериш отговора на много въпроси ,що си в мизерията !
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До boyko.uzunov На България нали ни натрапиха Вако ,и затова или задникът или клоаката на Ивропата .
42
4
 
12
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 6 години
Сърбите искат да са и како и вако още от времето на диктатора Тито е ДА АМА НЕ!