Сърбия с надежди за ЕС: Чу ли Брюксел мъдрата политика на Белград?

Външният министър на страната: Юнкер ни даде времева рамка за присъединяване
13 яну 2018 10:34, Боряна Павлова
66
Сърбия с надежди за ЕС: Чу ли Брюксел мъдрата политика на Белград?
Снимка: архив Reuters

През 2017 година, Сърбия е преследвала националните си интереси чрез мъдра и балансира политика, заяви министърът на външните работи и пръв заместник министър-председател на страната Ивица Дачич в петък, предава англоезичната редакция на радио "B92".

Това се отнася, преди всичко, за защитаването на териториалния интегритет и суверенитета на страната, добави Дачич, съобщи "Фокус".

Още по темата

Същевременно, Сърбия е продължила активните си действия за реализиране на ключовия външнополитически приоритет, който е пълна интеграция в Европейския съюз, заяви сръбският дипломат пред главните редактори на местните медии, които бяха поканени на Новогодишнен прием на Министерството на външните работи.

Дачич заяви още, че очаква през тази година Сърбия да отвори още глави от предприсъединителните преговори с ЕС и припомни, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "е определил Сърбия и Черна гора като най-напредналите кандидати за европейска интеграция и е анонсирал стратегия за успешното им присъединяване към Съюза до 2025 година".

Министърът посочи, че това е първият случай, в който Сърбия е получила конкретна "времева рамка" за присъединяването си, което, според неговите думи, е "много добра новина".

Дачич подчерта, че е доволен от постигнатите резултати във външната политика през 2017 година и изрази надежда, че по време на председателството на България в Съвета на ЕС, броят на отворените глави от предприсъединителните преговори "ще се увеличи значително" – като по този начин Брюксел ще признае усилията на Белград и ще придаде практическа стойност на постигнатия напредък по европейския път.

Външният министър припомни, че Сърбия е отворила шест преговорни глави през 2017 година, което означава, че от започването на предприсъединителния процес, те вече са станали 12, като две глави са временно затворени.

"Това определено е успех, но броят на отворените глави трябва да е по-голям, имайки предвид нашите усилия и резултатите, които постигнахме в процеса. Надявам се, че по време на българското председателство, броят им ще се увеличи значително", заяви Дачич.

Вицепремиерът подчерта, че Белград остава ангажиран към диалога с Прищина под покровителството на ЕС, добавяйки, че очаква от Косово да изпълнява задълженията си.

"Продължават усилията за осигуряване на защитата на териториалния ни интегритет и суверенитет, използвайки всички налични дипломатически средства, както и тези за предотвратяване на опитите за присъединяване на Косово към различните международни организации", увери Дачич.

Дипломатът добави, че твърдият ангажимент за развиване на отношенията с Русия е бил подсилен допълнително от редовните срещи между високопоставени служебни лица и постоянните и съдържателни разговори между двете страни, нещо, което е демонстрирано нагледно по време на скорошната визита на сръбска делегация, оглавявана от президента на страната Александър Вучич, в Москва.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Членсвото ни в ЕС причини на България само мизерия. Днес България в ЕС е една бедна мизерстваща страна от Третия свят.
40
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето Тито му каза на Сталин "спри да ми пращаш наемни убийци за да не ти пратя аз, че втори път няма да се налага". Тито научи сърбите да си държат на сръбското. Йебем ти ссср, йебем ти запада, Сърбия на първо место! А българите вечно сецнати-наведени!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 И пеят химни , псаллми и оди на радостта за възхвала на бомбардиралата ги Европа и НАТО. Пцуват и Европата и демократичните и ценности ,камо ли НАТО .
38
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са голям народ! А не като българите... за сърбин нема русия, нема ес, нема сащ. За сърбин има само Сърбия! Българина само гледа да се дупи на Русия или на САЩ. Сърбита вика на руснаците "братя сме, но Сърбия на първо място, затова се борим за ЕС".
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се Сърбите да са Славяни , у нас само един Писател е написал Книга за Християнизирането по Византия , аз дори гледах Док.филм по немската ZDF там дори още 3-5 век
36
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харесвам сърбите,те са народ близък до нас.Икономическото им положение и стандарта им напоследък обаче се влошават.Много псуват този сегашния им ръководител Вучич,обвиняват го него.Питам ги-този с руснаците ли е или с европейците?А те отговарят-Е-бем ли га,и той не знае!И с тия и с ония!
35
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея докато поддържат връзка с някакви бананови републики като Русия ,никога няма да влезнат в развития свят - Европейския съюз.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А поради какви други причини хърватите в Югославия избиваха славяни, разбиваха главите на жени и деца с чукове, щом не е заради това, че са славяни, какви са тези други причини, какво им бяха направили тези жени и деца?
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер имаше два хърватски мюсюлмански баталиона които се биха на страната на нацистите през ВСВ. А когато САЩ нападна Югославия хръватите извършваха най-страшните кланета над славяните, но за това всички мълчат, никой не ги съди в Хага.
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се разпада, Русия увеличава територията си!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватите са избивали хора,ок,но не защото са славяни,а по други причини.Самите хървати са славяни
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им трябват нито ЕС, нито НАТО на сърбите, а България трябва да излезе от НАТО и ЕС и да предостави сухопътен военнен коридор на Русия до Сърбия да стига до Косово. Тогава никой няма да посмее да пипне нито България, нито Сърбия - целия свят видя как Русия защитава съюзниците си в Сирия. А днес НАТО и пръста си няма да мръдне за България, видяхме как НАТО защити Кипър.
29
14
 
4
 
! Отговори
Сърбоман преди 1 година
Булгарите не са наши приятели и в един съюз с тях няма никога да влезем. За Русия и Србия Болгария е враг. Голяма грешка на Тито и Сталин, че не ви присъединиха към Югославия.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватите избиваха сърбите и славяните с дървени чукове.
27
4
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Хърватите няма как да са избивали сърби защото са славяни,по простата причина че и хърватите също са славяни.Мене ако питаш те са един народ,само че хърватите са католици,а сърбите православни.И бошняците са същия народ,но ислямизиран,и те говорят на сръбски.Е така всички кланета помежду им са на религиозна основа,касае се всъщност за един народ,разделен от религиите
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Сърбия да ни върне Западните покрайнини.Това трябва да е нашето условие.Те са незаконно присвоени от Югославия,а сега такава държава няма.Всъщност в нашето правителство нямаше ли някакви патриоти,това би трябвало да е тяхна грижа?
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21, кой бяга от ЕС бе смешник? Всички бягат от руската ***, не от ЕС. Дори във Великобритания се заговори за втори референдум.
24
7
 
7
 
! Отговори
ЕС ли? преди 1 година
Минимална заплата
България: 230 EUR
Сърбия: 260 EUR

Средна заплата
България: 484 EUR
Сърбия: 520 EUR

Минимална пенсия
България: 101 EUR
Сърбия: 220 EUR
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дело Възродителен Процес или Смяната на имната стигне ли един път до Трибунала в Хага свършено е с България става за Срам и Позор пред целия Свят
22
6
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 1 година
Ако Сърбия бъде приета в ЕС ще бъде наред с България още един троянски кон на Русия.