Сърбия с надежди за ЕС: Чу ли Брюксел мъдрата политика на Белград?

Външният министър на страната: Юнкер ни даде времева рамка за присъединяване
13 яну 2018 10:34, Боряна Павлова
66
Сърбия с надежди за ЕС: Чу ли Брюксел мъдрата политика на Белград?
Снимка: архив Reuters

През 2017 година, Сърбия е преследвала националните си интереси чрез мъдра и балансира политика, заяви министърът на външните работи и пръв заместник министър-председател на страната Ивица Дачич в петък, предава англоезичната редакция на радио "B92".

Това се отнася, преди всичко, за защитаването на териториалния интегритет и суверенитета на страната, добави Дачич, съобщи "Фокус".

Още по темата

Същевременно, Сърбия е продължила активните си действия за реализиране на ключовия външнополитически приоритет, който е пълна интеграция в Европейския съюз, заяви сръбският дипломат пред главните редактори на местните медии, които бяха поканени на Новогодишнен прием на Министерството на външните работи.

Дачич заяви още, че очаква през тази година Сърбия да отвори още глави от предприсъединителните преговори с ЕС и припомни, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "е определил Сърбия и Черна гора като най-напредналите кандидати за европейска интеграция и е анонсирал стратегия за успешното им присъединяване към Съюза до 2025 година".

Министърът посочи, че това е първият случай, в който Сърбия е получила конкретна "времева рамка" за присъединяването си, което, според неговите думи, е "много добра новина".

Дачич подчерта, че е доволен от постигнатите резултати във външната политика през 2017 година и изрази надежда, че по време на председателството на България в Съвета на ЕС, броят на отворените глави от предприсъединителните преговори "ще се увеличи значително" – като по този начин Брюксел ще признае усилията на Белград и ще придаде практическа стойност на постигнатия напредък по европейския път.

Външният министър припомни, че Сърбия е отворила шест преговорни глави през 2017 година, което означава, че от започването на предприсъединителния процес, те вече са станали 12, като две глави са временно затворени.

"Това определено е успех, но броят на отворените глави трябва да е по-голям, имайки предвид нашите усилия и резултатите, които постигнахме в процеса. Надявам се, че по време на българското председателство, броят им ще се увеличи значително", заяви Дачич.

Вицепремиерът подчерта, че Белград остава ангажиран към диалога с Прищина под покровителството на ЕС, добавяйки, че очаква от Косово да изпълнява задълженията си.

"Продължават усилията за осигуряване на защитата на териториалния ни интегритет и суверенитет, използвайки всички налични дипломатически средства, както и тези за предотвратяване на опитите за присъединяване на Косово към различните международни организации", увери Дачич.

Дипломатът добави, че твърдият ангажимент за развиване на отношенията с Русия е бил подсилен допълнително от редовните срещи между високопоставени служебни лица и постоянните и съдържателни разговори между двете страни, нещо, което е демонстрирано нагледно по време на скорошната визита на сръбска делегация, оглавявана от президента на страната Александър Вучич, в Москва.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия па! Хората вече бягат от ЕС, тия искат да се присъединяват, нека да дойдат да видят в България каква мизерия е в това ЕС...
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо от телата на 8000 "изклани" от сърбите мюсюлмани в Сребреница бяха намерени само 2 хиляди, на тези от терористичната мюсюлманска организация която водеше военни действия срещу правителството, и които никой не отрича че бяха елиминирани при военни действия. Останалите 6 хиляди тела на изкланите жени и деца така и не бяха намерени, но цифрата 8000 си остана, 8 хил е добро число за пропагандата на САЩ и постоянно показват гробовете на убитите в битка мюсюлмански бойци.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам, петата колона се е активизирала да пише глупости, но свърши вашата другарчета. Братска Сърбия ще стане част от ЕС и ще се хрисъедини към Европейското семейство! А вие сте част от историята! :)))
18
2
 
2
 
! Отговори
ТРИБУНАЛА преди 1 година
Туск и Юнкер нека питат Борисов защо се крие Дело Възродителен Процес в Архивите , Борисов даде вече пример с Косово
17
3
 
1
 
! Отговори
BG - NO преди 1 година
България също не би трябвало да е в Европейския съюз заради Възродителен Процес но явно те не знаят нищо за Делото защото не се внесе пред Трибунала в Хага
16
8
 
10
 
! Отговори
1мил заклани славяни преди 1 година
Мюсюлманите изклаха над 1 милион християни в Югославия пред очите на САЩ, но това се премълчава от евроатлантически съображения.
15
14
 
8
 
! Отговори
8000 заклани живи преди 1 година
Заклаха 8000 човека на живо и сега искат в ЕС , дано изгние тази Нация до 10-то коляно
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава държава Косово, достатъчно е, че не е призната от Русия, това означава, че Косово никога няма да се присъедини към големите международни организации. А освен че Косово не е признато от Русия, не е признато и от ЕС - Гърция, Кипър, Румъния и Испания не признават Косово и никога няма да го признаят.
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натискат се за ЕС, подлагат се на руснаците ... Болни мозъци. Явно бомбите не им бяха
достатъчни. Не са чак толкова тъпи да признаят Крим за руски.
Преди 30 години имаха заплати по 1000 марки, сега са на нашия хал и вървят надолу.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Сърбия не и остава нищо друго след като САЩ съсипаха Югославия и заедно с местните наркотрафиканти създадоха назаконното и непризнато Косово. Но Русия тогава беше слаба, ако тогова Русия толкова силна както сега нито един косъм нямаше да падне в Югославия, нито от главите на славяни, нито от мюсюлманите. A днес стане ли нещо с България НАТО и пръста си няма да мръдне, нито един западняк няма да дойде да се бие за България, да не говорим че дори за прибалтийските републики нищо няма да направи, и тях ги лъжат като нас.
11
8
 
9
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 1 година
Сърбия никога в ЕС , нека си стоят итвън пред вратата Касапите
10
4
 
6
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
До 9
Косово не е признато от Сърбия, Русия и други "недемократични" страни, но си е съвсем признато от САЩ и България, мисля, че и от всички страни в ЕС.
Основно условие за присъединяване към ЕС е желаещата страна да няма териториални спорове със съседите си. Така, че Сърбия в ЕС е нонсенс, също като Турция, обече третополовите продължават мантрите за разширение, единство и прочие простотии.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово не може да се присъедини към никакви международни организации, защото такава държава Косово няма, не е призната.
8
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватите избиха 1 милон славяни в Югославия. Убиха ги само поради една единствена причина, само защото са славяни, защото са сърби. За хърватите нямяше виновни и невинни, изкарвха хората на площада и ги започваха подред с дървени чукове да разбиват главите на жени, деца, старци. И всичко това а благословията на САЩ и ООН. А после в Хага съдиха само Сърбия, за престъпленията и геноцида срещу славяните никой нищо не направи и никой не говори.
7
9
 
15
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
До Щирлиц

Ако някакъв подкупен, третополов сръбски елит вкара Сърбия в ЕС, признавайки при това Косово като задължително условие, тогава ще видиш какво представлява сръбския народ. Те не са заспали пуяци като нас, ще се вдигнат на оръжие, съща като през 1940г. когато Сърбия заедно с нас подписаха пакта с Хитлер.
ЕС, няма да доживее деградацията на сърбите да стигне до там, че да влезе в него.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия в НАТО и ЕС !
5
6
 
12
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
Борците с "фейк нюз", пуснаха нов фейк нюз.
Каква Сърбия в ЕС, какви "перспективи", какви пет лева? Вие въобще разбирате ли това което превеждате? Как активната политика за предотвратяване опитите на Косово да се присъедини към международни организации, може да да се впише в европейското бъдеще на Сърбия? Кога точно си мислите, че Сърбия ще признае Косово? Ами твърдият ангажимент да развиване отношенията с Русия, как се вписва в санкциониращия Русия ЕС?
В разпадащия се ЕС, никой вече не ще да вл
4
18
 
4
 
! Отговори
Дедо Сандо преди 1 година
Третополовия премиер на сърбия е в пъти по-кадърен от мъжкаря тиквар който имаме ние, но по-добре тиква с нормален пол отколкото кадърен третополов нали другаре?
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
србе на врбе
2
13
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Евроатлантик Ако Сърбите се излъжат да влязат в в ЕС ще са големи балъци!! Дано да не се случи!!!