Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ МОЖЕ всеки селянин, довлякъл се в София да кара 20-годишен тарялисник, селянката му и тя - двете му селянчета и те.
И въздухът да е чист. Просто няма как да стане тая работа.
ПЪЛНА ЗАБРАНА на движението на автомобили в града. Паркоместа в Центъра - 14 лв на час. Това е спасението„
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лятото въздухът в София бил чист? Не ме разсмивайте :)
107
2
 
8
 
! Отговори
Препоръка преди 9 месеца
Да си бяха построили метро или поне да закупчт тролейбуси, вместо да хвърлят милиарди за никомз ненужни грандиозни паметници-кич, покрили целия център на Скопие.
106
1
 
4
 
! Отговори
PB преди 9 месеца
И какво, като снимката е от Скопие - там не падат ли мъгли...?
105
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Скопен, лятото в София няма мръсен въздух по същата причина по която няма и мъгла - тогава софииското поле се проветрява успешно а зимата - не.
104
5
 
7
 
! Отговори
Скопен овен преди 9 месеца
А може ли някой да обясни защо през лятото в голямото село няма замърсяване на въздуха? Щото ако колите са виновни, то проблема ще стой целогодишно, а то съвсем не е така...
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Македония няма индустрия. Замърсителите са немските коли 10 - та употреба и отоплението на въглища.
102
5
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 9 месеца
Искам тука някой от тънките специалисти да ми разясни с кое по-точно замърсява автомобила ми, който го карам на газ? На газта(пропан-бутан или природен(метан)) отпадните продукти са въглероден диоксид и вода. Няма ги саждите при дизелите, няма ги азотните оксиди при бензиновите. Няма ги и всевъзможните химични резултати от горенето на всичко синтетично от ***. Та кое ви иде в повече - водните пари или въглеродния диоксид?
101
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във статията все едно пише за София!Едно към едно.После някой да казва че не сме един народ
100
5
 
11
 
! Отговори
Партиен член преди 9 месеца
Стига с тия коли дето замърсявали.
Да не мислите че в Европа карат само коли до 10г.Я отидете там и вижте.В Германия дето все давате за пример видях и Голф и пасат 2.Форд мондео 2002г.Е не са масови но още си ги карат.Но не видях никой да се отоплява на въглища или автомобилни гуми.По улиците няма прах и дупки от които извира кал.Както обвиняват камионите че рушът асфалта така и колите ни вменяват че са основния проблем. Защо не осъждат крадците на автомобили и катализатори?
99
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро ще забранят таралясниците над 10 г които са като комин на кремиковци .
Хората в Германия вече мислят и пробват коли с ток , мислят за природата която ще оставят на децата си. Тук бах ганя още не може да вдене че всичко и най вече идва от колите .В наше село , всички сме на дърва и пушат комини, но сме в планина и въздухът е кристално чист и нямаме трафик и орлов мост ., а сто годишни хора. А, де .
98
6
 
16
 
! Отговори
Европеецо преди 9 месеца
Важното е да правим сечено на южен поток и на Путин. Може да горим гуми и дрехи и да имаме астма, но не искаме руски газ за разлика от простите германци.
97
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бай ***

А пък вие като дойдете в София задължително си купувате/докарвате автомобила, правите задръстване, разнасяте кал, притеснявате пешеходците, шумите по улиците и създавате суматоха.
96
12
 
12
 
! Отговори
Бай Чеп преди 9 месеца
Нали Софиянци се имате за голямата работа,вземате двойно пари от нас в провинцията ...и си мислите,че само вие съществувате...нас кучета ни яли ..е дишайте си смока тогава и не приказвайте..
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ме интересува какво е в Скопие?????????????
Интересува ме ЗАЩО в София въздуха е мръсен??????
ЗАЩО бе???????????
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И като е толкова мръсен въздуха в Скопие, това трябва да ни успокоява ли нещо, а?
Типична бай-ганювщина. Абе ние сме зле, ама има и по зле от нас.
93
1
 
25
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
А някой знае ли "държава" в която Тоарег 3л. дизел е ТОВАРЕН и за това данъка му е 15 лв. на година а на тоьота ярис хибрид данъка е 200 лв. на година. Алооо зелените - за България става дума.
92
2
 
2
 
! Отговори
!! преди 9 месеца
ГЛОБА ЗА ВСИЧКИ ПРИЧИНИТЕЛИ!
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 91

Освен това, в Берлин дали са наблъскали 100-200 хиляди човека в панелни коптори като Младост и Люлин, където междублоковото пространство е паркинг
90
6
 
12
 
! Отговори
до 87 преди 9 месеца
И аз превих такова проучване преди около седмица, но само за Берлин и Виена. В Берлин се падат около 370 коли на 1000 души, а в София - 580. Няма какво да си говорим повече. Дай му на българинът кола 3та употреба, която едва се движи и няма пари да я ремонтира. А тръгнал да ти говори, как мерцедес на 20г. било по-добре от нова кола. Може и да е по-добре, ама ако го поддържаш както трябва, а не да нямаш 30лв. за бензин...