Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
13
 
! Отговори
Край преди 6 години
Оказва се че по лесно можеш да откажеш ром от каруцата му отколкото българин от "колата" му. Лукса четвърта употреба така му е легнал на сърцето че е готов да си носи гордо асмата само и само да кара.
86
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Всички градове над половин милион население в Европа разчитат ОСНОВНО НА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В София, Скопие и Прищина всеки "гражданин" е с "кола". Това щото са с най-умното население на света.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pojari v CALIFORNIA i Siria- viatwr nosi po sveta...Goriat tankeri, samoleti..
84
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
София има ПОВЕЧЕ коли на 1000 човека от ВСЕКИ подобен град в ЕС. Имам данни само за Берлин/Кьолн/ Виена и Прага - всички са с по-малко коли. Общината да направи проучване и да приведе НАСИЛСТВЕНО колите в София към разумни бройки защото се затрупахме и издушихме с вехти бангии. Които са толко скъпи на сърцето на първобитния българин че е способен да си изтрови децата но да не се лиши от тях.
83
1
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 6 години
тук не притежаваме нищо, робите по дефиниция нямат право на собственост, защото и собственият си живот не притежават!!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спор няма, че автомобилният парк у нас си е предимно застарял.Всичко е важно. И вредните емисии от автомобилите и горенето на гуми, въглища и дърва също. Вероятно и Тецовете замърсяват доста. Промишлените предприятия, вероятно много от тях не са в синхрон с времето. Така че много неща има да се доизкусуряват, стига да има цялото общество воля за това. Иначе да се оправдаваме с това - там колите са повече а тук по-малко, няма смисъл.Важно е тука отношението ни към това което притежаваме.
81
2
 
3
 
! Отговори
Рикиджия преди 6 години
Айде стига манипулативни статии, продажни журналисти
80
3
 
5
 
! Отговори
мирянин преди 6 години
най-големият замърсител с канцерогенни частици във въздуха са дизелите, а Фолгсфаген за измамата си с емисиите на двигателите, Замъркъл един не изпрати в затвора, сигурно са изпълнявали нейна заръка, за да лошият материал бъде намален!
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от ясно е, че замърсяването през зимата е заради горенето на гуми, въглища, дърва и т.н., както и заради неизмитите улици. Така е в Сифия, така е и в Скопие. Там поне решиха да мият всеки ден улиците. Между другото колите в София са на средна възраст около 11,5 години, а колите на възраст над 20 години са само 6,5%, така че хайде стига с манипулацията за 30 годишните бракми.
78
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
В Скопие призоваха за ограничаване на изпозлването на твърдо гориво за отоплемие и започнаха да мият всеки ден улиците. Там вече добре осъзнават, че басните за замърсяващите въздуха коли, не помагат и че ако спрат всички коли, въздуха ще си остане пак толкова мръсен. В София, някои все още се ловят на въдичката на тази басня, а в София колите са малко в сравение с други подобни градове в ЕС. Само 4 града в ЕС имат по-малко коли от София на 1000 човека население, но се използват много повече
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои в София бягат за здраве. Какво е това "здраве" и какъв въздух дишат?
76
0
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Има да се чудиш още 3 000 години. И пак няма да го разбереш. И пак ще си избираш едни и същи, и пак ще се чудиш. И после вече ще се умориш от чудене.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време е имало ВМРО, знаете с какво се е занимавало. Днес няма вече такива българи. Комунистите са убили всичко. Няма смелост, има само оправдания - "ние сме умни и интелигентни, затова не действаме".В Румъния са по-смели хората, скочиха срещу режима и го изметоха.
74
0
 
5
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
абе, *** журналисти продали се за 30 сребърника като Юда, какво ми пишете - то видимият смог е като чист планински въздух в сравнение с невидимия съставен от канцерогенни частици с размер 2.5 (или по-малки) хилядни от милиметъра. а и то обикновено невидимите неща обиват, не видимите!
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там са българи.Само дето там са много по-високо самочувствие, защото Тито им даде навремето право на червени паспорти и те пътуваха свободно на Запад, можеха да работят там и да живеят там. Затова сега мнозина македнци са отдавна на Запад и пращат пари на роднини в Македония. Македонците не са били затоврени в клетка 45 г. и да нямат право да отидат и да видят и да сравнят. Същото се отнася и за сърби, хървати, черногорци и словенци.Надявам се да си решат проблема с мръсният въздух.
72
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Най ме кефят българките "зелени" - мили са им няколко десетки декари борове в Пирин - ама какво дишат в София децата им 365 дена в годината - не ги вълнува.
71
1
 
2
 
! Отговори
айде бе преди 6 години
Това не е София, а копи-пейст
70
1
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"Българския народ не протестира. Върви си с наведена главица. Няма ги онези българи от времената на Ботев и Левски." - Как да ги няма ? Вземат пари и ще протестират отново довечера срещу лифта. А не срещу дървата за помощи. Или за това,че БГ е единствената държава в Европа където данъка за нова кола е по голям от тази за стара. Смешници :)
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На новософиянци ако има вземеш колите ще се върнат доброволно от където са дошли
68
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Помощите с дърва за отопление също .... има много много неща от това за кабинките....А те тези протестери дори не прочетоха решението. Ххаха :) простаци....