Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Румен до 47 преди 1 година
Явно жена ти е от Максуда или наоколо. Живея в Чайка и колата ми се налага да се мие веднъж на 2 седмици. Ела направи такива снимки в центъра на Варна и ми.ги покажи.
48
9
 
2
 
! Отговори
сен.Какейн преди 1 година
Всяка изгорена автомобилна гума и кубик дърва от Българска гора пирон в ковчега на Руският империализъм!
47
6
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 46 (Факт)

И Чернобил също е факт. Само напомням на забравилите!!!
46
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 43 (Румен до 31)

Айде бе? Ти да видиш! Жена ми е от Варна, всяко лято сме там. И като паркирам колата пред блока, на другия ден е все едно съм участвал в рали "Париж-Дакар"!
Цялата е покрита в тънък слой прах, пепел, може би пясък от морето, въпреки че сме далече от морето. И задължително минава на автомивка.
И в София се напрашава и омърля, но не чак толкова както във Варна.
И там е същото, плюс пясък.
45
7
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Истината е в АЕЦ Белене и природниият газ-най-чистото гориво.С парите от безмисленото саниране и европрограмите за енерг.ефективност досега да бяхме построил и АЕЦа ,и Южен поток.
44
3
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Бил съм в Бейрут преди години. Ми и там въздухът е такъв - можеш да го видиш и дори аха-аха да го пипнеш! И мирише на бензиностанция! Тук в София живот си живеем! Като в Швейцария се чувствам!
43
1
 
23
 
! Отговори
Ще ви дойде акъла... преди 1 година
че във градовете вече не става за живеене.

Затова аз избягах от големия град и се преместих във едно изоставено планинско село на 900 метра надморска височина.

Чиста изворна вода, чист въздух. Нищо не ми липсва. Във града слизам само веднъж седмично на пазар.

Имам кладенец, сондаж, соларни панели за ток, панели за топла вода, бърз кабелен интернет...

Какво да правя във града?
42
1
 
10
 
! Отговори
Румен до 31 преди 1 година
И аз съм така. Нямам рода извън София, но тук отдавна не се живее. Не само заради въздуха. Преди 2 години се преместих във Варна. И тук има много проблеми,но е несравнимо по-добре от София.
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължава обработката на живеещите в София и големите градове, че дизелите са основен замърсител. Съвсем бегло се споменава за горенето на въглища и дърва, на пластмаси и гуми от привилегированата част от населението. Нищо за централите с въглища, за ниския стандарт и бедността, високите цени на тока, парното, лекарствата и горивата. Поради спекулативно високите цени на бензина, се премина масово на дизел. Кой смее сега ще забрани дизела или колите? Лакомията на властниците е огромна!!
40
2
 
5
 
! Отговори
НИК преди 1 година
Почти всички снимки ми приличат на Мордор
39
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38
Комунистите и за екология ли почнахте?
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука за въздуха, нали има лифтове където чужденците да се кефят.
37
4
 
18
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 1 година
За мръсния въздух благодарете на всички евроатлантици и специално на Баце .Те унищожиха българската енергетика ,спряха евтиния газ от Русия , съсипаха горите .Мъдрото ръководство на десните продажници върна България в 19 век.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
иван костов манг е виновен той трови въздуха ...
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също нямам село, нито никой от предците ми, които познавам, но все пак не може всички в родата и по бащина и по-майчина линия да са все от един град. Невъзможно е!
34
1
 
5
 
! Отговори
Селтак преди 1 година
Не не в София
------------------------
Аха, начи в София е по чист вьздуха от колкото в Скопие! Ще си го запиша в тефтерчето.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма пари за нови автомобили да се вози на рейс!
32
3
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Че то Скопие много чисто у Софето нощно време и ламБите се не виждат.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25
ЧЕ се карат варели е така. Но лятото някак си се диша. Дойде ли зимъска, всичко живо пали кюмбета и става като в газовите камери на аушвиц. Така че колите са най-малкия проблем. Просто народа е беден,няма пари да се топли на ток или газ. Няма пари за нови автомобили, пести се от всичко. Тва е проблема, а не че искат да дишат пушек.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29, имам къща в центъра и родата ми са софианци от преди освобождението, НЯМАМ СЕЛО И НИКОГА НЕ СЪМ ХОДИЛ НА СЕЛО. София е мръсен и отвратителен град, иска ми се час по-скоро да избягам някъде!