Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кореняк-шок,Понеже лъжеш, че си софиянец, да те питам от кое село около София си? Кореняци шопи от самата София от преди освобождението няма!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за предвижването с велосипед важи с пълна сила и у нас като и другото написано за Скопие. Въпреки изградените велоалеи карането на колело у нас си рисково мероприятие.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не кажат от общината колко коли се движат всеки ден в София? С просто око е видно, че са два пъти повече от преди 10 години
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Скопие не съм бил, но определено София е най-мръсния, грозен и отвратителен град-европейска столица, за който знам. Софиянец съм (кореняк-шоп).
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години три пъти повече са били хората които са се отоплявали на твърди горива , сега повечето са на парно, климатик и пак въздуха е по мръсен . Причината е че всеки се е качил на кола и бълва кълбета дим .
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът ние е в политиците, ние българите сме най-свесния народ, но все ни идват кофти политици, требе да ни дойдат едни яки стабилни политици да ни оправят, защото ние българите сме най-свесния народ.
21
2
 
2
 
! Отговори
Лекуват НИ преди 6 години
ПАЗЕТЕ НИ пробваме нова техника за почистване на огромни обеми въздух на контакта суша въздушен океан увредени от пидирсати командващи домашни хора на власт.Принудили са милиони водачи на МПС да увреждат земята и въздуха с включени фарове денем и снови хологрaмни оръжия за прецакване на neosoic eon..НАгли престъпници на власт в София са увредили ежко Европа с хологрмани оржия налепени на предни стъкла.Новите по вредни стикери з атех прегледи са причинили педесет трилиона дупки в биосферата
20
1
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Съгласен съм с теб на 100%. При всяко прибиране в България зимно време, изпитвам точно това. Тази година, 2 часа след като излязох от самолета носът ми беше запушен и имах главоболие. Много е зле, но хората са свикнали и ми казват че се лигавя. Дори се шегуват с това.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Скопие живот си живеят, в София е в пъти по-мръсно! Ако стоиш на орлов мост наколко часа, е по-вредно за здравето, отколкото да отидеш до Чернобил и обратно
18
4
 
6
 
! Отговори
тТт преди 6 години
Пропаганда за затваряне на въгледобивни мини и ТЕЦ-ове на твърдо гориво!Сега в Източна Европа, скоро и по други континенти! Това за автомобилите е първата крачка на пропагандата - помнете ми думата, целта е горепосочената. И тя е ясна вече, де!!!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нацията, която си е избила аристократите и е превърнала църквите в конюшни и складове, не е православна.България и Румъния са православни държави, съюзници в Оста.Гърция и Сърбия са били държави, убиващи правиславните.
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Е къде е измислицата? В цяла България зимата НЕ СЕ ДИША. Смърди на пушек та не се трае. Налага ми се често да пътувам до България зимата и ти казвам честно- самолета на Бг. Аир мирише на комин. Още с излизането от летището те удря в главата. След седмица- две привикваш и не ти прави впечатление вече. Но като се прибера вкъщи( говоря за чужбина),дъщеря ми ме пита на лов ли съм ходил пак че дрехите ми миришат все едно съм бил до огъня..
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случайно ли са такива статии защо се набляга само какъв е транспорта и бегло се споменава за отоплението? Какъв процент от отоплението e като в София на парно и какъв е на твърдо гориво, а за шведите да не говорим те са еднакви навсякъде.
14
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
Забранете твърдото гориво в населени места над 10000 души и нещата се оправят.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече почнахте и на око да мерите замърсяването, по отблясъците в нощното небе..,
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12"24 май е забранен" След бърза справка в Гугъл излизат материали за "грандиозни чевствания" на 24 май.Защо лъжеш, защо заблуждаваш хората, какво целиш?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин никаква вяра не е реставрирал, германците са се нили с болшевиките, а не с православието.
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на ВСВ когато управляват германофили, 24 май е забранен! Като говорим за комунистите да припомним и фашистите! Факт! А папа Пий XII благословил синеоките хитлеристки рицари тръгнали на поход против православието и безбожниците славяни!Сталин коригирал Ленин и отговорил с реставрация на Вярата!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скопие също е в котловина.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там ли ромите горят гуми? Нали са чисти славяни македонците, не са татари