Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не се предлагат и решения които да не бъркат в джоба на обикновения човек,като например намаляване на данъците на коли с газова уредба?,по ниски цени на тока особено през дните когато нивото на замърсяване е по голямо?
126
4
 
12
 
! Отговори
От провинцията преди 6 години
Ами като не ви харесва въздуха в София защо не се връщате на село?
125
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За София са правени изследвания в последните години кой колко замърсява с фини прахови частици. Разбира се резултатите са манипулативно показани, примерно данните са средногодишни, а голямото замърсяване от използването на дърва, въглища, гуми и т.н. е сезонно - само през студените дни на зимата. През лятото замърсяването е в нормите, а през зимата е в пъти над нормите. Ясно е кой замърсява и последните измервания на гражданите пак го доказаха - замърсяването е най-голямо до гетата, където горят
124
1
 
14
 
! Отговори
Смог преди 6 години
Където се горят въглища, дърва и гуми, винаги има смог през зимата. Това е световноизвестен факт.Как хората се справят с смогът, всеки може да научи като прочете за Големият смог в Лондон през 1952 година, когато загинаха хиляди хора и какво направиха в Лондон след това, за да не се повтаря.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не съм азБъркате ме с Бритни от другия клас.Петра-ретро фолк
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застроиха въздушният коридор на София от ИКЕА към Младосj и Дървеница от където влизаше чист въздух в града.Май забравихте как държавата подари дори терените за построяването им? Защо? Защото страхотната идея да влиза чист въздух в София беше замазана с цел да се довърши едно околовръстно парите за което изчезнаха.Затова нека дадът обяснение как така въздушния коридор минава през такиви голями съоражения и нека обяснят как така разрешиха да се застроят???
121
14
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Проблема с въздуха е изцяло от автомобилите и не контролираните промишлени предприятия, които си плащат да не ги контролират.Защо не ревете, че в нощните барове се пуши и това е 100 пъти по-вердно за вас, а ревете, че въздуха ви е лош. От отоплението на твърдо гориво било. Нямате представа къде се намирате. Вестникари популисти, дори и не знаете що е замърсяване и има ли то почва у нас.
120
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше едно много научно обяснение на факта СМОГ в София и то е че с безмозъчните разрешения за строеж се унищожи естествения дифузьор на столицата в превод въздушните течения факт е че градове построени в низини имат проблеми кой го няма но се опитват да го решават Щутгарт е със още по-големи проблеми но при тях е друго комините на икономиката им пушат и когато вали дъжд то той е кисел а що се отнася до България мисля че малко гевезелъците са повечко
119
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Че в Скопие само *** ли живеят, бре?
118
5
 
17
 
! Отговори
Малки градове преди 6 години
Ако през зимата посетиш някой малък град, там състоянието на въздуха е отвратително. От всякъде се стеле дим от комините и освен, че е неприятен и вреден въздуха, и на очите люти, но иначе не спират да приказват на колко чисто място живеят. Много хора могат да се отопляват на пелети или ток, но не желаят да го правят, защото не искат никакви вложения в тази посока да направят. Единственият начин е законово да се регулира този процес и плавно да се постигне резултат.
117
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то няма голяма разлика със София.И тукашните снимки са същите.НО ВСЕ ПАК ТАМ ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В ТАКИВА СЛУЧАИ Е БЕЗПЛАТЕН, А В СОФИЯ ТРЕТОПОЛОВИТЕ ОТ ОБЩИНАТА НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ.-
116
1
 
15
 
! Отговори
www преди 6 години
Съседите мАкедонци са наследници на Александър МАкедонски и не се секирят от такива дреболии като мръсен въздух.
115
11
 
16
 
! Отговори
провинциалист преди 6 години
дреме ми на чeпa за София, пропаднал град с остаряла инфраструктура, дупки по всяка улица, липса на паркоместа, най-мръсния въздух в европа, в провинцията е 100 пъти по-добре
114
5
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Партиен членГрад Розенхайм, Германия. Улица Клеперщрасе. С удивление виждам магазин, в който се продават печки на твърдо гориво, камини на твърдо гориво, готварски печки на твърдо гориво. По селцата им, около къщите зимно време има иззидани стени от нацепени дърва, служат и като изолация от вятъра, а само излизаш и взимаш дърва за печката.И там са на дърва, но не в големите градове.Стандарта им подволява да ползуват и алтернативни източници, Веи, собствени.
113
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е най-пропадналата столица на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС-България.Македония е една изкуствена псевдодържавица, която се командва от албанската мафия.Добър ден, селяни прости!
112
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им е честито на дебелите дървени древни македонски кратуни-албанският език е вече официален език в Македония!Така им се пада-като плюят срещу България!
111
2
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
И там горят *** и гумени ***.
110
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука за третокласната държавица Македония, нулев фактор в политиката, която освен това се командва от албанската мафия???
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бобчо, пречиш на пешеходците. София не може да поеме толкова коли
108
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тодор Живково улиците в София се миеха всеки ден.При гавазинът на Тодор Живков и при послушниц;ата на гавазина, улиците в София не са мити нито веднъж.;