50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19, Боряна Павлова
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.


283
Още от
Напиши коментар Коментари
258
0
 
0
 
! Отговори
Aaaaaaa! преди 2 седмици
Време и ние да излезем на протест за името на Гърция!!!!!!!
Да си изберат някое от следните наименования като Северна Либия Горна Волта, Горен Египет или Северноафрикански съюз (Евросъюз) обозначаваш местата от където са мигрирали на Европейския конринент
257
0
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 2 седмици
Германия е велика, а Гърция ни е личната наложница
256
5
 
5
 
! Отговори
преди 4 седмици
Да нарекат държавата си Западна Чалгария, ние тук сме Източна.
255
1
 
3
 
! Отговори
пенчо преди 4 седмици
До До гестапо еми който е свикнал да играе по руска *** .. то манталитет
254
0
 
2
 
! Отговори
пенчо преди 4 седмици
До До cortez ауууууууу колко си умен.............
253
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Древните гърци са обитавали Етиопия. А дали изобщо е имало древни гърци?
252
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Независим швейцарски институт за генетично иследване дава данни за балканските народи ,българите с тракийски и славянски корени за гърците 80% афркански ген и 20% славянски корени ,може да са обитавали балканите много по рано от нас ,но като държавност създаването на монолитна държава ние сме доста по рано
251
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Солун е бил Български и другото което е можеш ли да кажеш на хора които са лъгани че са Македонци години наред как да се казват !Като са много чесни Гърците кажете им истената че са част от тях Българи и говорят Български а не славяни!
250
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Древните гърци са обитавали Балканския полуостров, Мала Азия и цялото крайбрежие на Черно море по времето, когато българите още не са се появили на територията на днешен Афганистан.
249
7
 
15
 
! Отговори
Бай преди 4 седмици
Анонимен 247, пиле шарено. 'Ай да обясниш, ако можеш как, ако гръците са траки (видно не си чувал за работата на Якоб Фалмерайер относно произхода им от Африка) в северните предградия на Атина същестува топонима Варибоби (изписва се ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ)? Знаеш сигурно че тия маляки няма звука б- в употреба. Моля да, обясниш и появата на Витиня, Велигощи, Малота и други на територията на Пелопонес. ГЪРЦИЯ Е БИЛА ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА! ВКЛЮЧАЕ МАКЕДОНИЯ С КОЯТО СЕ РАЗДЕЛЯМЕ САМО ПРЕДИ 70-80 ГОДИНИ!
248
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кви ги дрънкате! Македония е Българска земя.Който слуша в часовете по история ще знае че преди 30-те години на миналия век Македония се е намирала в България.После се е отцепила.
Има един лаф:Кат' не знаеш,не се обаждай!
247
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гърците, които произлизат от тракийско племе, населяват тези земи от 7-8000 години. Какви българи, какви конски опашки, к'ви пет лева ?
246
2
 
10
 
! Отговори
Агджата преди 4 седмици
Лунна република е добре. Нали и Луната е македонска земя. И без това само сърбомани са останали там.
245
1
 
5
 
! Отговори
Cortez преди 4 седмици
Прав си 243, но по добре приятел на ботаташ от колкото слуга на файтонджия
244
2
 
8
 
! Отговори
Cortez преди 4 седмици
Едно неграмотно маке чул че имало планета Марс и се провикнал: - Еееех Марс земьо македонска! ..... Затова предлагам новото име на Българската област македония да се казва Република Марс
243
1
 
8
 
! Отговори
До cortez преди 4 седмици
Сега като ги приема у нато и европата ще целуват ръка на тези на които целуваме и ние и гърците просто е парата прави борбата а интереса клати феса
242
3
 
12
 
! Отговори
Cortez преди 4 седмици
Странно, ние Българите признахме държавата Македония, езика им, нямаме претенции за нищо но макетата не спират да ни лаят и да ни дъвчат дедовия, сега е време да опитат и от гръцката сиренясала наденица за да разберат коя ръка трябва да цункат
241
2
 
4
 
! Отговори
До гестапо преди 4 седмици
Ми ще играем по свирката на запада нали сега сме под нейна опека не да играем ми много други неща ще правим безплатни пасти нема
240
3
 
2
 
! Отговори
До гестапо преди 4 седмици
Мисля че си прав гейовете пак ни избудалкаха сега започнах да схващам ама нищо нали и гърциъе са пре....бани кво.
239
2
 
4
 
! Отговори
Гестапо преди 4 седмици
Леле каква история ви гони бе какъв национален идеал... Тук не става въпрос за история тя отдавна е минала за тва е история никой няма да ни позволи да я ревизираме така както ни се иска... Бил съм в скопие сегашната власт е силно финансирана от западни фондации македония трябва да влезе някъде сещате се къде а ние с гърците просто играем по сфирката от фбр са казали че не трябва да пречим а да и помогнем по бързо и лалугерите в скопие действат това е истината