50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
4
 
! Отговори
Александър Фол преди 6 години
Днес е един лош ден за ромейският шовинизъм.
222
1
 
3
 
! Отговори
Охи, охи, охи преди 6 години
Дебел, четвъртит и мнооого дълъг тракийски се композира за ромейските семитски трътки. Квакането по площадите само усилва страданието и задълбочава пенетрацията.
221
6
 
14
 
! Отговори
во веки преди 6 години
Мизия, Тракия и Македония, това е България!!!---Това е истината.Всичко останало са празни претенции на съседните ни държави който са заграбили незаконно изконни български територии.
220
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19"На македонците само това им е останало, името. И пръст ще ядат, но няма да отстъпят на малаките"Ха-ха-ха.На македонците нищо вече не им е останало ако не си разбрал вече си имат официално албански език.Вече няма никакво значение какво ще им е новото име на държавата,защото скоро държава най-вероятно няма да имат.
219
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех народе ,народе,робски народе,рая !!!! Оставяме се,Дорийци,Данайци ,Джигатайци да продължават да крадат и присвояват историята ни.Тези пришълци (Гърците) от централна Африка присвоиха историята и културата на Траките , автохтонното население на Балканите ,преките наследници на които сме ние Българите.До кога ще сме с преклонени глави,без мнение и самочувствие на народ основоположник на историята и колтура по тези земи?
218
0
 
18
 
! Отговори
Онзе преди 6 години
Факт че малакитата излизат заедно. У нас се излиза по всякакви просташки поводи без резултат, но не и по реални теми.
217
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за "балкански съюз" е чисто бълнуване. Идеята е доста стара и обслужва интересите на панславистите и руснаците.
216
2
 
9
 
! Отговори
ех преди 6 години
В Източна Европа имало национализъм, а в старата част нямало... То и нашите макета не са стока и направиха Дисниленд в центъра на Скопие ама нейсе- България ще им е лидер на Балканите като са толкова умни...
215
2
 
11
 
! Отговори
Балкан преди 6 години
Балканските провославни народи са повече близки отколкото различни и всички губим от кавгите и противопоставянето. От това печелят отвъдокеанци, доганци и всякаква ***...
214
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не протестират,те мнение нямат.Много сложна им е тая материя
213
4
 
19
 
! Отговори
... преди 6 години
От край време всички набиват клинци между балканските държави, само и само да не вземем да се обединим, че тогава интересите им отиват в канала.. Ако Балканите си направим съюз можем да извиваме ръцете на Европа, Америка, Русия, Турция и Бл. Изток. Може да звучи налудничаво, но тук е пъпа на света.
212
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛО, БЪЛГАРИТЕ, КЪДЕ СТЕ БЕ? НЕ СТАВА ЛИ ВЪПРОС ВА ВАШИТЕ БРАТЯ? НЯМАТЕ ЛИ МНЕНИЕ? ТЕЯ ГЪРЦИ МН. ВЕЛИКИ БЕ! РАЗИГРАВАТ ЦЕЛИЯ ЕС, ООН, ЗЛАТЕН ПРЪСТ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО И ЕС ГО ДАВАТ! ПРОТЕСТИРАЙТЕ И ВИЕ - ВРЪЩАНЕ НА МАКЕДОНИЯ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ! ВИЗАНТИЙЦИТЕ ДА НЕ РЕВАТ - КРЪЩАВАМЕ Я ОБЛАСТ ЗАПАДНА БЪЛГАрия. ай... мамйната ви!
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Богатство!Скрий се москал!
210
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балкански съюз.България,Гърция,Сърбия,Македония.Толкова сме близки във всичко!
209
8
 
3
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ преди 6 години
МАКЕДОНИЯ Е НА ВСИЧКИ МАКЕДОНЦИ
208
6
 
10
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Бил съм в Гърция, ограничени маляки в по-голямата си част, но сплотени, нещо, за което имаме да ги настигаме. Глупави мъже с големи носове и хондрули (дебели жени). Дебела жена трудно ще н.е.ете ама голямо носле по лесно.
207
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Богатство!Може, ама друг път! И как ще стигнат до консенсус кой да управлява? Никак! Щото всеки балкански субект се смята за по-велик от останалите!
206
1
 
22
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Къде отиде националният ни идеал? Мизия, Тракия и Македония, това е България!!!Но националният предател, пияницата, руският агент, Георги Димитров го разруши! В последвалите години безродниците, комунисти, подчинени на СССР, погребаха национолния ни идеал, а даже искаха, без бой, без война, да погребат и България, давайки я на СССР!
205
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички на Балканите сме една стока - малки нации с огромни исторически претенции, някои оправдани, повечето измислени. Загиващи от глад и мизерия, изчезващи от ниска раждаемост, а националистическите претенции се подклаждат от онези, които искат да отклонят вниманието от реалните проблеми като корупция, далавери и неефективна съдебна система. Като крокодили - до ушите в калта, но раззейнали уста...
204
7
 
10
 
! Отговори
Богатство! преди 6 години
Мисля, мисля и не го измислям. Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Албания... имаме златна мина относно географско разположение. Представете си, че направим Балкански Федеративен Съюз, със собствена валута, икономика и гранична политика. Без геостратегическото ни местоположение ЕС загива. Как не се обединихме, нещата да зависият от нас. Достатъчно изстрада всяка една от тези държави, от европейско лицемерие. Една от посочените д-ви не е била колониална сила.Дано има мъдри политици, не ББ.