50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
Да се разберат с албанците по въпроса. Да ги видим колко са ербап. Тия маляки са най-наглото племе на света. Дори и *** не са толкова нагли, пък са сатанисти.
202
2
 
9
 
! Отговори
Tim преди 6 години
Немога да разбера гърците какво искат първо да върнат българската територия и тогава да говорят проблема на балканите е че всеки се мисли за велик и всеки си преправя историята както му е изгодно до 1964 или 1965 година на баба ми в паспорта пишеше македонка нищо че живее в село до град разлог в границата на БЪЛГАРИЯ
201
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някви врякали на площада! То и Ципрас други неща говореше преди да го изберат. Първо да питат тези с парите /САЩ и ЕС/ какво са намислили.
200
4
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До АнонименРоден съм във България горд съм че съм българин майка ми баща ми имдядо ми са роден тук ама моят пра дядо има турски произход та ти ми говориш за македонците дето са държава от 20 години
199
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не сме един народ. Стига с тези мантри.
198
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Ама ние винаги си ги имаме за наши братя.Ние сме един народ във две различни държави и те вътре във себе си го знаят това.За жалост Албанците ще ги претопят там е проблема не името исторята или българите
197
10
 
23
 
! Отговори
До сопола под мен... преди 6 години
Българи(Траки) владеят тези земи от 7 хил. години... Много преди първите тъмни гърци да се домъкнат от Етиопия и северна африка...
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,за един проблем в международната политика винаги може да се намери политически решение и да се реши!!Не се решават вътреполитическите проблеми!!Едно име,няма да оправи безработицата,няма да оправи рязането на заплати,рязане на пенсии,орязване на социални помощи,повишаване на такси и цени,данъци,продажбата за жълти стотинки на държавни активи..........!!Защо ли всички балканци сме толкова наивни и такива .....нари!!Скъпи на триците,евтини на брашното!
195
24
 
8
 
! Отговори
преди 6 години
Гърците са владеели тези земи 1 500 години преди на Балканския полуостров да се домъкнат така наречените пра българи.
194
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пето,историята с Александър Македонски е изтупана от прахта,украсена и представена на полуграмотното население на Балканите за първи път от Фанариотите около 17-18 век,които са целели,да ограбват местното християнско население с данъци,като за тази цел се опитват и да погърчват насила и населението.
193
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо,държава антична Гърция не е имало,а са били 3-4 места - градове-държави.Второ, антична Македония не е била на мястото на днешна Македония.Трето,при идването на Османците на Балканите,там са управлявали български феодали.Четвърто,при нахлуването на Османците,такава област или територия с името 'Македония' НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА,но българското име е Кутмичевица.
192
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред гърците, които имат историческа памет и знаят, и могат да си отстояват интереса. Българското стадо спеше, когато ренегатът Жельо призна македонска държава, спеше, като го набутаха в НАТО, спи, докато бандата на гробаджийте заедно с чумата ДПС ограбват последните ресурси на България, продължава да спи, а всесилният главен прокурор през това време изгражда полицейска държава на произвола в полза на трима души... Спете, овци, заслужавате си съдбата!
191
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия маслинаки почват да прекаляват! Македония е географска област, попадаща в настоящите територии на няколко държави. След като цялата територия на държавата Македония попада в област Македония, значи имат право да се наричат Македония. Но след като зад,ниците им са български, то Македония е Българска.
190
8
 
9
 
! Отговори
Охи, охи, охи преди 6 години
Този път на гърчетата ще им влезе мощно без вазелин до камбаните. Нека си квакат по площадите завалийчетата.
189
5
 
3
 
! Отговори
до ФСБ преди 6 години
Че ние сме голяма сила, ние сме планирали всичко. В момента се възражда Българската Империя и ще си върне позициите на световен господар.
188
8
 
5
 
! Отговори
до 192 преди 6 години
Гърците защо да нямат общо с древна Гърция?
187
3
 
11
 
! Отговори
Постол Войвода преди 6 години
Хубава работа, ама гръцка. Рано или късно ще дойде Видовден
186
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците имат общо с древна Македония колкото гърците с древна Гърция, т.е.нищо общо нямат.
185
1
 
2
 
! Отговори
Thermes pomakohoria преди 6 години
Официално 400 000 на протеста. Гледайте в ютуб. Повече хора от същия протест през 92-ра
184
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония не е нито гръцка, нито българска, нито сръбска.Македония е 1/2 албанска, така са решили Великите сили.