Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"

Протестиращите изгориха знамето на Европейския съюз
21 яну 2018 21:42,
163
Протест и в Скопие: Не искат "втора българска държава"
Снимка: архив Reuters

Протестът в Скопие срещу превръщането на страната във "втора българска" или "трета албанска" държава завърши с изгарянето на знамето на ЕС, предават местните медии.

Според агенция "Макфакс" организатори на протеста са били Македонското патриотично движение "Твърдокорни", Македонски обединени сили (МОС) и различни граждански организации, сред които и сдружението "Прераждане", което организира протести и блокади срещу подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, предава "Фокус".

Още по темата

Протестиращите са обявили за "врагове на македонския народ управляващите в правителството и парламента".

Агенцията цитира изказването на Дардан Венетски, според когото "с подписването на договора с България ще има две български държави, две български правителства и две български църкви", а с "признаването на албанския за официален език - две албански държави".

Венетски смята, че "Македонската православна църква не се нуждае от признаването на България, тъй като е създадена от Апостол Павел".

Ана Бобинкова-Мияковска от дружество "Прераждане" е призовала за обща борба за запазване на идентичността на Македония, и е обявила създаването на петиция на всички несъгласни с политиката на правителството.

Любиша Настовски от МОС смята, че "ако исканията не може да се постигнат с мир, ще последва война".

По време на протеста група младежи са запалили знамето на ЕС.

Електронното издание "24 вести" съобщава, че днешният протест е бил насочен срещу договора за добросъседство с България, въвеждането на албанския език като официален и преговорите за името с Гърция.

"Фактор" извежда в заглавие изгарянето на европейското знаме в Скопие, като отбелязва, че "палежът е бил извършен от младежки патриотични формации, протестиращи срещу смяната на името на страната и приемането на закони, водещи към разширена употреба на албанския език".

"МКД" пише, че "протестът на "Твърдокорни" и "МОС" е насочен срещу ликвидирането на унитарния характер на македонската държава и легалното й превръщане в трета албанска държава на Балканите чрез въвеждането на албанския език като официален в Гевгелия, Валандово, Шип, Струмица, Берово, Крива Паланка и др..."

Според телевизия "Телма" около 1500 души от "МОС" и "Твърдокорни" са протестирали срещу приемането на Закона за езиците и промяната на името на страната в преговорите с Гърция.

"Радио Свободна Европа" съобщава, че по време на протеста на "Твърдокорни" срещу въвеждането на албанския език като официален е било изгорено знамето на ЕС.

А1 ON публикува видео, в което се вижда как младежи горят знамето на ЕС, след което го ритат и тъпчат, пеейки патриотични песни.

Македонският "Фокус" съобщава в заглавие, че "демонстрантите се снимаха със запаленото знаме на Европейския съюз" и цитира твърдението на "Твърдокорните", че с "двуезичността губим държавата."

Темата за протеста пред сградата на парламента е водеща за телевизиите "Телевизия Нова", "ТВ21","Алсат-М" и "Канал 5", вестник "Вечер", електронните издания "Нова ТВ", "Слободен печат" и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко се разпротестираха сички последно време?
74
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видим какви ще ги измъти сега"тракийския боец";)Обединитела на балканите,пудела на Ердоган, момчето на Меркел
73
1
 
7
 
! Отговори
До77 преди 6 години
Явно ти не си разбрал защо ние от ЕС също искаме западните Балкани.
72
4
 
21
 
! Отговори
Киро Хикса преди 6 години
До Факт: Бъркаш за едно нещо: историята на измислената македонска раса започва не от 1913г, а доста по-късно, зимата на 1944/1945г. в манастира Прохор Пчински в най-северната част на Македония, който днес се намира на територията на Сърбия. Преди това откъм средата на 30-те години е имало разработки на коминтерна по въпроса, но едва 1944/1945г. започва генерацията на антички македонци. За другото си абсолютно прав, но за съжаление управниците ни и медиите ни правят точно обратното!
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До73И САЩ, и Русия искат сфери на влияние на Балканите, те са велики сили.Какво не си разбрал??
70
32
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика с Путин , Крим е руски.Косово е открадната земя от сърбите.Македония няма да бъде българска вече никога за съжаление, тя е 1/2 албанска.Кое не разбрахте, селяни прости?
69
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците си имат достатъчно други проблеми за да се занимават с една пропаднала и незначителна псевдодържавица като Македония.
68
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците да се готвят за един голям албански................на македонките може да им хареса!!!
67
5
 
11
 
! Отговори
До73 преди 6 години
А за какво им са западните Балкани на Русия, че толкова се опъват?
66
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Несъмнено албанската мафия има дълга ръка, но тук следите водят към една много къса ръка, бих казал ръка на джудже...;)
65
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71За какво ти е Македония и Западните Балкани?Да си имаш работа с албанците ли?Все едно да си вкараш змия в къщата!!!!
64
3
 
24
 
! Отговори
за албанците преди 6 години
Разбрахте ли сега кой командва Западните Балкани?Албанците и косоварите - алнбанската мафия е много силна.По-силна от италианските мафии.Даже си имат държава-Косово, имат и 1/2 от Македония и 1/2 от Черна Гора.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой не дава Бойко да присъедини западните Балкани към ЕС, т.е.към нас.
62
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България вече граничи с Велика Албания.
61
4
 
27
 
! Отговори
лошо преди 6 години
В Кутмичевица стават лоши работи. Вижда се ръката на Империята на Злото. Прочетете какви суперлативи са написани на руски в Wikipedia за Василий ***. Няма да ни победят, но ще ни вгорчават живота доколкото могат.
60
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албанският език вече е втори официален език в Македония.Да им е честтито на античните македонци.
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му пука за Македония---нито на ЕС, нито на Русия, нито на САЩ.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - добре да се казва Албано-Македония тая псевдодържавица .
57
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров-президент!
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин не дава Македония на ЕС. Все пак от нейните земи е произлязла руската азбука