Кметът на Пирот: София е предизвикателство за града ни!

Българските туристи да се чувстват като у дома си, иска той
24 яну 2018 08:16, Елка Василева
18
Кметът на Пирот: София е предизвикателство за града ни!
Владин Васич. Снимка: Община Пирот

Полагаме усилия българските туристи да се чувстват в Пирот като у дома си. Напоследък има голям прилив на туристи от България, нас това ни радва. София е само на 70 километра от нас, това е европейска столица с един и половина - два милиона жители и тук има голям потенциал и предизвикателство за Пирот, заяви в интервю за БТА кметът на Пирот Владан Васич.

По думите на Васич предимствата на сръбския град са в това, че е порта между Изтока и Запада, граничи с България, част от Стара планина се намира на територия на общината. Градът е разпознаваем с традиционните пиротски кашкавал "Стара планина" и "Пеглана кобасица".

Васич заяви, че в последните години Пирот се интернационализира, което е добре както за икономиката, така и за спиране на тенденцията млади хора да напускат града.

Той посочи, че се увеличава броят на нощувките в Пирот, които сега надвишават 40 000. Голям брой туристи пристигат в Пирот и заради бизнеса - гърци, българи и французи.

През последните години подобрихме доста инфраструктурата в град Пирот, обърнахме внимание на спорта, построихме много спортни терени, имаме най-модерния плувен басейн в Сърбия и влагаме много в младежта и спорта. Това е част от мерките за спиране напускането на младежи, каза той.

В последните 10-15 години Пирот се развива интензивно, каза кметът. Като положителен пример той посочи изграждането на коридор номер 10, който е ускорил транспорта и достъпността, ще повлияе добре на инвестициите, на развитието на малките фирми, увеличаване броя на хотелите.

В Пирот се намира и една от най-добрите свободни зони в Европа по оценка на "Файненшъл таймс", отбеляза той и допълни, че в последните пет години зоната е класирана сред първите 50 в света. Пирот е акционер на свободната зона и даваме облекчения за инвеститорите там, посочи кметът.

Гордост за Пирот е, че на територията на общината се намира завод на мултинационалната компания "Мишлен", която дава работа на 111 хиляди души по света, а в Пирот на 3500 души. Това е двигател на икономиката на Пирот, отбеляза Васич.

Кметът допълни, че Пирот участва в програмите за трансгранично сътрудничество и в тази част на Сърбия е един от успешните градове, като си сътрудничи с доста български общини - Монтана, Правец, Вършец, Костинброд, Сливница, Чупрене.

Мечтата на Васич за Пирот е градът да е добро място за живот, хората да използват предимствата на близостта на столиците София и Белград и това, че се намира на международен път. Да живеят хубаво и да има колкото се може повече деца, това е моята мечта, каза кметът.

Владан Васич е градоначалник вече четвърти мандат. Роден е в Пирот през 1971 г., където завършва основно и средно образование. Женен е, баща на три деца. Има магистърска степен от Икономическия факултет на университета в Ниш. Попитан каква е формулата на успеха Васич отговори: "Да работите всеки ден, да помните, че сте човек от народа и там ще се върнете и да работите упорито за своите цели. Аз често казвам такъв какъвто си към другите, когато си на върха, такива ще са и те към теб, когато слизаш от върха. Това е посланието, което е в главата ми постоянно и така се държа, и благодарение на това съм вече четвърти мандат, което в Сърбия е наистина много, а това не е лесно в малки среди, където всички се познаваме и знаем всичко за всеки".

Владан Васич покани всички желаещи да посетят кулинарния фестивал "Пеглана кобасица", който ще се състои тази събота и неделя /27 и 28 януари/ в Пирот и ще събере на едно място местни производители на традиционни за региона колбаси, сирена, кашкавал, вино, ракия и мед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Кога и нашите кметове ще говорят и действат като Власич, кога???!!!?
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По вкус техните плескавици са на светлини години от нашите кюфтета.Мислите ли че нашите са паднали от круша и незнаят да слагат подправки? Възможно е да сърбите мешат месото със соя,но представете си тогава къкво има във нашите кюфтета с тоя ужасен вкус на които ни добавки немогат да подобрят.
14
13
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не съм фен на ЕС обаче личи че сърбите не са в ЕС - В Пирот е беднотия до шия. Па даже и в Ниш е много бедно. Пирот може да се сравнява само със Симеоновград.С пари от ЕС се правеше само магистралата Ниш -София и по нея работеше ... Трейс. Сърбетата не са добре - това не ме радва.
13
15
 
16
 
! Отговори
true story преди 6 години
Това за месото и колбасите е вярно. На българина и помия да му сложиш, с малко подправки и си вика, "леле, уникално е". Българинът не е естет, и си знае само едно, плюскане и пиене да има.
12
17
 
17
 
! Отговори
ПЕРНИК АЛЕ АЛЕ преди 6 години
У Пирот съм бил.Нищо особено.ПЕРНИК ОТКРИВА СУРВА!ЦЕЛА ЕВРОПА СЕГА НАЗИ ГЛЕДА!тоа да си муа тъпите плескавици...
11
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заводът на Мишлен можеше да е в Кюстендил, но понеже в БГ както разбираме корупция няма....:-) е построен в друга държава.
10
8
 
21
 
! Отговори
Ристе преди 6 години
Миналата година ходих до Пирот ей така за разходка и щото мой познати ми хвалеха плескавиците. Това което видях не ми хареса- *** до шия, а прехвалените им меса за нищо не стават. Купих си 3-4 пакета плескавици от месарница която ми препоръчаха на центъра и чак в София видях какво пишеше на етикета- малко месо, много соя и Е-та колкото цялата менделеева таблица. Едиствено хляба беше ок и едни големи мекички по 50 стотинки които бяха уникално вкусни.
9
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ПЛЕСКАВИЦИТЕ В ПИРОТ И В НИШ СА ПРЕВЪЗХОДНИ.ОТ МЕСО СА , НЕ СА КАТО НАШИТЕ КЮФТЕТА.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7, искаш да кажеш, че няма толкова кражби наречени "усвояване", колкото у нас?
7
4
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Не е баш без еврофондове! Програмите за трансгранично сътрудничество също дават пари за проекти. Но хората са активни и участват в такива проекти с много от нашите общини - в интервюто е казано. А за тези които казват, че асфалта не се яде - казано е и за развитието на коридор 10, само че хората бачкат, а ние хейтим за рубли!
6
1
 
36
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
До Ниш живеят българи от граовската етнографска група.Гледайте Зона Замфирска ако не ви се четат книги.И оак ще стане българско като паднат границите.
5
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1, *** просто! Пирот е български град, бе! Там повечето хора имат български корени! Майка ми е родена там!
4
11
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как се справят без еврофондове...
3
5
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Кога и нашите кметове ще говорят и действат като Власич, кога???!!!?
2
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фестивал+колбасица винаги е било СУПЕР! Успех на Пирот!
1
56
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия пък къде се слагат с това село?!?