Политическите цели на турската "Маслинова клонка"

Д-р Боян Хаджиев с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 14:00, Екип на Bloomberg
89
Политическите цели на турската "Маслинова клонка"
Снимка: Bloomberg

Вече седмица Турция провежда доста масивна атака срещу кюрдските отряди за отбрана в Северна Сирия, които са част от Кюрдската работническа партия. Така Анкара се опитва да прокара своите политики и интереси по един много агресивен начин.

Това посочи д-р Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът очерта няколко цели, преследвани от Турция чрез операцията й в Сирия.

„От политическа гледна точка Турция цели да повиши реномето и влиянието си в региона, а от военна – да ликвидира кюрдските отряди за самоотбрана“

Военната операцията ще окаже влияние и във вътрешен план за южната ни съседка, смята Хаджиев, като по този начин Ердоган се опитва да укрепи позициите си, печелейки благоразположението на турските националистите.

В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно, подчерта още той.

Как ще се развива ситуацията в региона за в бъдеще? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
До PD преди 6 години
Ти и тези като теб още много ще се пукате от ЯД и ЗАВИСТ... *** ***, никой не те бръсне за слива... Модата на тез провокации мина... Аре пий валериана...
38
14
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Явно си неосведомен! Става въпрос за преследване тези дни на всички, които по един или друг начин са се изказали против турската агресия в Сирия. Ердоган в свое изказване ги е наричал предатели, родоостъпници и т.н. - над 200 човека са арестуваните само за вчера. Някъде четох, че Ердоган прави голяма грешка като се заиграва твърде много с националислямистите и рано или късно ще го свалят и ще вземат властта защото им дава възможност да стават все по-силни. Тази грешка ще му вземе главата
37
3
 
22
 
! Отговори
La France преди 6 години
ПКК е терористична организация. Комшиите са прави да ги ритат
36
16
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
Политическите цели на Турция, е да се върне идеята за султан, който дава далавера на народа, а народа му служи по еничерски.И докато имаше далавера, хранейки терористи срещу петрол, бе добре. Че даже и име им дадоха, демократични сили. Ама като се обърна палачинката, бързо избегаха при султана за защита, щото според местните са си най обикновени разбойници. И сега не турска пехота, а същите демократо разбойници воюват в Африн, е те толкоз си могат, за това са няколко села напред.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
До жалко"Ердоган извършва безпрецедентна чистка на интелигенцията в Турция - затварят се журналисти, учени, преподаватели в университетите, всички които са против агресията на Турция в Сирия! "Жалко за теб... "всички некадърници са в затвора"... Не всеки е като вас изчезвати държавата от самосебеси ***! А представямси ако ромите там се бяха въоражили за държава и ако имаше 4 млн бежанци... Щеше да се изпуснеш та чак миризмата щеше да ти се усеща от луната!
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган извършва безпрецедентна чистка на интелигенцията в Турция - .Ама тя интелигенцията в Африн ли е бре?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От политическа гледна точка Турция цели да повиши реномето и влиянието си в региона, а от военна да ликвидира кюрдските отряди за самоотбрана.В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно....Все хубави неща и за тях и за нас.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Колеги преди няколко дена имаше две хвърлени ракети в Турция от ония терористи... Знаете ли кое е лицемерното, че тези ракети падаха и друг път (много преди да влене Турция в Сирия), но западните медии си затваряха очите! Не е ли е подло да хвърляш ракети срещу цивилни? Докато турската армия стреля само срещу терористи, медиите защо не покажат войниците как помагат на цивилните там... Значи за някои ония имат право да хвърлят ракети, а ние неможем да вленем да ги изчистим... Аре у лево!
31
11
 
4
 
! Отговори
Жалко преди 6 години
Ердоган извършва безпрецедентна чистка на интелигенцията в Турция - затварят се журналисти, учени, преподаватели в университетите, всички които са против агресията на Турция в Сирия! Преди година в затвора влязоха десетки хиляди, други бяха уволнени в това число съдии, полицаи, военни само защото имат светско разбиране, като ги уличиха уж за Гюленисти. От светска държава се превръща в ислямистка република от рода на Иран. Жалко за нормалните хора там, които искат да живеят нормално, а не с религ
30
2
 
8
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До напъно политическоТака е, битката за Евразия бе загубена от САЩ, а с това и световното господство, а вероятно и самата Америка. А ключът в тази битка беше Азърбайджан и Каспийския регион въобще. Контрол над газа, американците искаха да пуснат два газопровода - един към Китай и един към Европа (Набуко), така щяха да контролират Китай и да освободят Европа от руската газова зависимост. Само, че загубиха и днес Русия осигурява както Китай, така и Европа с енергия и реално контролира Евразия.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно, подчерта още той."И това е интерес по агресивен начин, така ли бе професоре :-):-):-) пожелаваме ви бежанци колкото има в Турция тогава :-)
28
2
 
15
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Индия също е "пуйка" на турски. Хинди е пуйка. Хиндистан-земята на пуйките. Турк на английски е турчин. Туркей е държавата на турците. Булгapистан-земята на българите и т.нт. Всеки език си има особености.
27
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Турция е кръстена на пуйката? (от английски turkey - пуйка. Това е въпрос за турчеещите се турчета в БГ. Сигурен съм че за пръв чуват че Турция означава Пуйка! А е кръстена на Пуйка защото в турция всички са пуйки.
26
1
 
11
 
! Отговори
напъно политическо преди 6 години
Чрез Турция, Русия проби "санитарния кордон" от страни умишлено разбутани да и станат враждебни. Със севрния и южния поток американците се простиха със плановете да изолират европа от руските източници на газ.Китай също не е отрязан от европейския пазар заради трансибирския път.Лошо за губещите... вече отиват на залез.
25
2
 
11
 
! Отговори
ma4enik преди 6 години
До Анонимен23; Бил съм из тези коуши, като хванеш от "Развигор" и стигнеш до Бобовдол и Пазарджик. Там имаше много свестни българи, които мислеха досущ като мене и за това бяха из тези коуши. И да ти каза друго,че българите бяха в пъти по-вече от турците. Достойнството не се мери с националността, достойнството е човешко качество, което за съжаление не се среща често. Особенно в такива като тебе- с майки но бащи неизвестни , заченати в храсталаците на някой парк или в тоалетна на дискотека..
24
1
 
16
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Днес беше арестуван Алпарслан Куйтул. Човек който има ислямистка фондация в Турция и призовава Турция да стане шериатска държава. Нарича Ататюрк 'алкохолик' и кaфир. Фондацията му се казва Фуркан Вакфъ. Жандармерия е арестувала Лидера Алпарслан Куйтул както и членове на организацията.
23
2
 
7
 
! Отговори
Ала Бала преди 6 години
До ОсманТо и САЩ, или пък Русия, бяха ползвали цялата си мощ в Сирия, днес султана нямаше да има нужда да ходи там...
22
1
 
10
 
! Отговори
Поживем - увидим преди 6 години
Дали Ердоган ще отиде до край в това което наговори, а именно да изчисти цялата турска граница и да създаде 30 км. зона за сигурност навътре в Сирия, за което ще трябва американците да отлетят за САЩ. Може и да успее, като се има предвид, че Тръмп е на едно мнение, а Пентагона и ЦРУ на друго по Сирия. Във всеки случай ако успее, то руснаците ще са много доволни, че му спасиха кожата преди две години:)
21
2
 
23
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ердоган:"Операция Маслинова Клонка щеше да приключи досега ако ние ползвахме цялата си мощ. Нямаше да остане нищо живо. Но не можем да си позволим да има жертви сред цивилните. Затова ще се действа бавно и прецизно".В същото време Турския Червен Полумесец предоставя хранителни продукти за семействата в превзетите села. Макарони, боб, брашно, олио и консерви.
20
6
 
16
 
! Отговори
Осман преди 6 години
За 2018 сащ готвели санкции срещу Турция защото била натовска държава и купувала руско оръжие. Имат предвид С400.Турция още веднъж е предупредила сащ да си изтеглят военните от Менбидж защото операцията щяла да продължи там. Снощи във Фокс Интернешънъл американски представител е казал , че Турция трябва да бъде изкарана от НАТО.