Политическите цели на турската "Маслинова клонка"

Д-р Боян Хаджиев с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 14:00, Екип на Bloomberg
89
Политическите цели на турската "Маслинова клонка"
Снимка: Bloomberg

Вече седмица Турция провежда доста масивна атака срещу кюрдските отряди за отбрана в Северна Сирия, които са част от Кюрдската работническа партия. Така Анкара се опитва да прокара своите политики и интереси по един много агресивен начин.

Това посочи д-р Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът очерта няколко цели, преследвани от Турция чрез операцията й в Сирия.

„От политическа гледна точка Турция цели да повиши реномето и влиянието си в региона, а от военна – да ликвидира кюрдските отряди за самоотбрана“

Военната операцията ще окаже влияние и във вътрешен план за южната ни съседка, смята Хаджиев, като по този начин Ердоган се опитва да укрепи позициите си, печелейки благоразположението на турските националистите.

В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно, подчерта още той.

Как ще се развива ситуацията в региона за в бъдеще? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ma4enikНещо много джафкаш, каушите в България още не са закрити да знаеш. Пренеси си турсия национализъм зад Босфора.
18
5
 
19
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Пкк ,ФЕТО , ДАЕШ ,маеш......Ердо се е зарекал да ги ликвидира всичките там.А Ердоган няма лукса да лъже. Предстоят му избори и ако си го е сложил за цел , ще го направи.
17
7
 
28
 
! Отговори
ma4enik преди 6 години
Ако вие сте Рим, ние сме Атилла,Ако вие сте Византия, ние сме Фатих,Ако вие сте кръстоносци , ние сме Селахаддин,Ако вие сте Ловрънс, ние сме Кушчубашъ Ешреф,При всички случаи обаче съдбата ви е една и съща....
16
6
 
15
 
! Отговори
lucifer преди 6 години
Abe Zashto vi puka tolkos kakvo pravi Turciq.
15
2
 
14
 
! Отговори
tttt преди 6 години
До майорскиDa ti e jal za Bg. Misli tolkova za Bg.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDИ още нещо - на Ердоган не му пречат само кюрдите в Африн, те просто са първите. Ердоган заяви, че ще изчисти цялата турска граница и ще направи 30км. зона за сигурност. На практика каза, че ще изхвърли американците от Сирия. Сега остава да видим до колко ще успее.
13
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедо мъди; Види се краят на една терористична марксиско-ленинска организация. Лидерите на която още днес се разбягаха из западна Европа и от там ронят крокодилски сълзи.Няма такъв народ,няма да има и такава държава. А що се отнася до Турция и вожда й ЕРДОГАН, дълбоко съжелявате,че поне един от вашите политици през последните 6 века не прилича на ЕРДОГАН по смелост,решителност,родолюбие и да пази интересите на държавата си...Просто нямате такъв.И чий ви интересуват кюрдите-гледайте си ***
12
0
 
11
 
! Отговори
ttt преди 6 години
Pitash kade sa velikite sili i te sa tam i te sa chast na voinata.
11
2
 
26
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До 7.По късно , Пентагона призна ,че тия са хора на ПКК ,но в други униформи. Доста увъртаха обаче. ....А между другото турската армия превзе още две села , доста важни стратегически обекти. В момента ги прочиства от мини.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDНе само, че има американско оръжие в кюрдите, но САЩ съвсем открито заявиха, че ще създават 30 000 кюрдска армия която да пази границата с Турция, да не вземат да се появят идиловци. Това направо вбеси Ердоган и то с основание. Излиза според американците, че идиловците ще дойдат от Турция и кюрдите трябва да пазят границата. Освен това 30 000 армия обучена и въоръжена от американците на границата на Турция - това чудовищна за Султана провокация. Но скритата цел е САЩ да си ходят от Сирия
9
9
 
6
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
ТАКА Е КАТО ЗАЛОЖИХА НА ЛОШАТА КАРТА КЮРДИТЕ,ДА БЯХА ЧЕЛИ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1300 ГОДИНИ И ЩЯХА ДА СИ НАПРАВЯТ ИЗВОДА.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PD; Лъжеш, много дорбе занете да блъфирате и замазвате истината. Всички които днес биват смазвани от решителното настъпление на Великата Турдса армия са членове на ПКК, още по-вече планината от където се оргонизират първите терористични атаки срещу Турция също се намира тук. Тук се намира и летище през което терористите бяха снабдяване от по-големият им брат -САЩ с много оръжия. Но това не е достатъчно за страхливците,това не е да нахлуеш в мирно село да убиваш и раздаваш "справедливст" .
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"кюрдските отряди за отбрана в Северна Сирия, които са част от Кюрдската работническа партия."Опа д-р Боян Хаджиев с тези си думи на практика легитимира до много голяма степен операцията на турската армия в Северна Сирия, като борба с тероризма. Защото ПКК е призната за терористична организация от Турция и ЕС. Докато американците твърдяха, че "Армията за защита на сирийската граница", която се опитват да организират и въоръжават, няма нищо общо с ПКК.
6
7
 
21
 
! Отговори
ma4enik преди 6 години
До майорски;Майорски недей съжелявай ами се притечи на помощ на братята ти кюрди. Заповядай...Виж имаш златния шанс да покажеш,че си им приятел и да се изявиш като смел войн-макар и мъртав след около два-три дена. Кюрдите в Република Турция имат по-вече права от което и да е малцинство в България. Не говоря само за турците, защото те счупиха само част от оковите си-това което ги стискаше около връта. Прангите по краката и ръцете на турското малцинство още стоят и това малцинство скотски мълчи.
5
18
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ама и екпертите са ни пълна скръб. Няма нито едно доказателство, за връзка на Афринските кюрди, с ПКК, освен думите на султана. Няма Американско оръжие в Африн, нито база. Няма нито един кюрдски лидер, от тези дето ги дават по медиите, да е някакъв вожд от Африн. И на всичко това, къде е отговора, а защо от всички кюрдски общности, на Ердо му пречат тези от Африн ?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние имаме ли "Букова тояга"?
3
19
 
13
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Зал ми е за кюрдите ...25 милионенен народ без държава поделен между Турция Иран Ирак и Сирия ...вина за това носи Франция която в началото на миналия век не разрешава създаването на Кюрдска държава (1916-1920) !Но още по жал ми е за тях сега защото избраха грешнаа страна (САЩ) за свой протектор ! САЩ...винаги са си играли с народите и техните интересе в свой интерес....Само една държава в света носи името Освободителка - Русия ... освободила над 10 народности и дала им държавност !
2
23
 
7
 
! Отговори
Дедо мъди преди 6 години
Вече се види как изстрадалия народ на кюрдите ще има своя държава!Ердоган само помага с простотия!
1
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kade sa velikite sili.V tyrciq sled vreme hte stradat obiknovenite xora ot tova nastaplenie na redjeb erdogan.