Политическите цели на турската "Маслинова клонка"

Д-р Боян Хаджиев с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 14:00, Екип на Bloomberg
89
Политическите цели на турската "Маслинова клонка"
Снимка: Bloomberg

Вече седмица Турция провежда доста масивна атака срещу кюрдските отряди за отбрана в Северна Сирия, които са част от Кюрдската работническа партия. Така Анкара се опитва да прокара своите политики и интереси по един много агресивен начин.

Това посочи д-р Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът очерта няколко цели, преследвани от Турция чрез операцията й в Сирия.

„От политическа гледна точка Турция цели да повиши реномето и влиянието си в региона, а от военна – да ликвидира кюрдските отряди за самоотбрана“

Военната операцията ще окаже влияние и във вътрешен план за южната ни съседка, смята Хаджиев, като по този начин Ердоган се опитва да укрепи позициите си, печелейки благоразположението на турските националистите.

В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно, подчерта още той.

Как ще се развива ситуацията в региона за в бъдеще? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж тиДоколкото за атомната бомба не въпрос защото атомна бомба можеш да си направиш и в къщи стига искаш. Да не се забрави че ако Турция иска атомна бомба си я има от Американците ама може да помислят за напред и за собствена. Ще видим.
78
1
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
За Ердо мога да кажа,че "всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие". Няма как да избяга от третия закон на Нютон.Най-хитро правят американците и руснаците. Продават оръжие и на двете страни. Също като Круп през ВСВ. Те продаваха и на Хитлер и на Сталин и на Американците. Всичко е бизнес :) И колкото по дълга е войната повечко парички. А Ердо нека се тупа,че е взел поредното мирно село. Но третия закон ще го застигне рано или късно.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цецо ВраждебецаНяма нужда от коментар.Нямяш си хабер от света.Заровил си главата в пясъка като един вид птица. Аз живея и В БГ и в Турция и знам кое как е. Няма да коментирам мисля че ме разбра.
76
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ердо му пуснаха фандък от Москва и той захапа ръката, която му дава до рамото. Нека не забравя, че в другата ръка, този някой държи една ГОЛЯМА ТОЯГА, готова да се стовари по манерката на ердо...
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мустафа който ще се жертва за Турция,защо не отиде там да се бие в Сирия а спотайва в България.Ами защо да ходи бе бай Коста? Той аскера си се справя отлично и без него. Виж, ти обаче може да отидеш да помагаш на кюрдските терористи, че много им е нанагорно от близо седмица, какво ми се спотайваш тука?
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
74, радвам се, че ЕС не се бърка в кашата наречена БИ..Не се бърка, не защото не иска, а защото Турция и отряза такава възможност. Защо мислиш изгониха немския контингент от Инджирлик? Защо е тази истерия в Германия?
73
26
 
4
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 6 години
Същите турски тролчета които плюят България живеят в нея и бягат към нея особено младите. С много млади турци се познавам. Хич не им харесва в Турция. В България им е много по- добре. По спокойно е. Няма терор, няма нагласени преврати, погазване на демокрация, тотално контролирана медия. А тука свободия до шия. Турция е минала и заминала покрай велика сила.Турция забогатя защото купуваше контрабанден петрол от Ислямска държава. Това е "икономическото чудо" на Турция.
72
15
 
1
 
! Отговори
Ттой преди 6 години
До Ердоган почети маалко история и тогава пиши нещата са политика и влиание с пари А ти като бг турчин си си същия Бай *** като нас днк ти е бг както и на помаците но ние сме всичко но не и бг
71
1
 
31
 
! Отговори
La France преди 6 години
Да си пожелаем това да бъде последната безрасъдна американска авантюра в БИ.... спрете се хора, сериозно. Никой нищо не спечели от намесата ви! Цял свят пострада от вас. Отворихте кутията ва Пандора още с Ирак. Защо отрепахте Садам, който си беше ваш човек и постоянно воюваше с Иран. Светски лидер. Заща дестабилизирате БИ? Сега Европа и Турция са заливани от бежанци заради вас! Ирак е в руини, Сирия е в руини, Либия е в руини. Тъппи ли сте? Жак Ширак ви каза, че сте тъппанари, а вие се обидихте.
70
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
74, радвам се, че ЕС не се бърка в кашата наречена БИ. САЩ забъркаха бъркотията там! Сега те да развържат кесията, а не мошенника Тръмп да ми се изнизва по тъчлинията, ни лук ял, ни лук мирисал! Евала на Турция, че изгони краварите, щото кланетата щяха да продължат! Освен това тези земи да им бивша бащиния, нека помогнат както могат, все пак са запознати д региона за разлика от краварите, които си нямат идея за вековните конфликти между племената там!
69
2
 
25
 
! Отговори
Ердоган преди 6 години
Кучетата лаят кервана си върви комшуууу
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция поради недалновидната политика на ЕС напълно елиминира влиянието на Евросъюза в региона. Думата на ЕС в БИ не се чува. Все едно ни няма. Изключвам танцът със саби на вожда в СА.
67
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ердоган да си спомни как смърши кумирът му Хитлер"Ние видяхме как свърши България след Възродителния процес без война :-) нито Русия, нито Европа няма да ви спаси... Адиос :-)
66
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте какво, това че сте напляскали няколко кюрди из руините на Сирия не ви прави велика сила. Похвално е желанието ви (надявам се искрено) да помогнете в строежа на Сирия и да връщате бежанци, но недейте да се величаете защото от високо се пада най-лошо! Ердоган да си спомни как смърши кумирът му Хитлер
65
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турция може би има по-голямо влияние в ЕС от България."Еми да де човека има предвид по голямо влияние дори от ЧЛЕНКАТА България, но не само от България... :-) ела сега на нато! :-) нато без Турция голяма загуба за "световната" Ви сила! Особено вече като си произвежда военната техника, купува от Русия с400 :-) има съмнения, че имат ядрено! (Не са длъжни да го обявът)!!!!
64
0
 
6
 
! Отговори
До69 преди 6 години
Потърси в нета, наскоро излезе изследване на влиянието.
63
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
67, Турция не е членка на ЕС и няма как да има влияние върху политиката на ЕС. Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Белгия и дори Полша има по-голямо влияние от Турция в ЕС. Турция може би има по-голямо влияние в ЕС от България.
62
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ще се разпадне - 1/3 от нея ще стане Кюрдистан!!!.Сънят продължава.....
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
която въпреки, че има силна и модерна армия правеща я безспорно регионална държава, тя няма нито ядрено оръжие, нито политическо влияние извън региона..КНДР има ядрено оръжие, Пакистан има, Индия също. Това прави ли ги световни сили? Притежаването или не на ядрено оръжие не е критерият. За влиянието на Турция не си прав. Турция е шестата по влияние на политиката на ЕС. Дори България която е членка на този съюз има по-малко влияние върху него. Това трудно се приема, но това са реалностите..
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В геополитически план Анкара вижда операцията като начин милионите бежанци, намиращи се на турска територия, да бъдат върнати обратно, подчерта още той."Браво, браво, браво... "Демократите" какво правят по въпроса... Освен това "диктатора" в освободените местности строи училища, болници и т.н. за да ги насърчи още повече да се върнат... Къде са "демократите" Казах?