Това ли ще е новото име: "Република Горнамакедония"?

Медии твърдят, че Гърция и Македония са постигнали съгласие
1 фев 2018 12:55, Елка Василева
140
Това ли ще е новото име: "Република Горнамакедония"?
Снимка: архив, Reuters

Република Македония да се казва "Република Горнамакедония" - това е предложил гръцкият външен министър Никос Кодзиас на срещата си с посредника Матю Нимиц като приемливо решение за спора между Македония и Гърция за името, това съобщават гръцки медии.

Това предложение, което включва термина "македония" - с малка буква, се очаква Нимиц да съобщи днес на срещите си с македонското държавно ръководство, пишат македонските медии.

Гръцкото издание "Ефимерида" пък твърди, че предложението на Кодзиас е Република ГорнаМакедония“, без английска транскрипция – тоест думата Македония да се пише слято с прилагателното Горна. 

От петте предложения за ново име на Матю Нимиц Гърция харесала най-вече Република Вардарска Македония, а македонската страна е за Република Нова Македония – така в резултат на компромис се получило името Горна Македония. Така Гърция предложила Република ГорнаМакедония /което да се пише и изговаря слято/.

Според информациите на изданието "Ефиремида", цитирано от mkd.mk, Гърция и Македония вече са постигнали съгласие, включително и за промяна на конституцията на Македония и отказ от иредентистките елементи в основния документ. До 20 март договорът трябва да бъде депозиран в ООН, твърдят източници на изданието.

След разговорите си в гръцката столица Атина специалният пратеник на ООН Нимиц днес ще се срещне с македонския президент Георге Иванов, с премиера Зоран Заев, какво и с лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на ДСИ Али Ахмети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше някога Горна Волта в Африка, а у нас има Горна Баня
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая псевдодържавица трябва да се казва Албаномакедония-албанците там са най-важния фактор.
120
0
 
2
 
! Отговори
Решението преди 6 години
Географското име "Македония" е възкресено в Османската империя след освобождението на Гърция от гръцкия политически елит, който през 1844 г. дефинира като техен иредентистки великошовинистичен идеал т,н, Мегали (Велика) доктрина за възстановяване на Византия като гръцка държава ! Реалностите, обаче, в средата на 19 век са такива, че доминиращ етнос в геграфска област "Македония" е именно българският, а не гръцкият. Ето от къде идва проблемът ! Затова най-прагматично е името "Нова Македония"!
119
1
 
1
 
! Отговори
Д преди 6 години
Гърците ви смениха името, сега албанците ще ви сменят знамето... от звезда на полумесец и сте готови. Но българите са ви най - черни.Лоша работа. :(
118
1
 
1
 
! Отговори
Д преди 6 години
Порномакедония звучитъпо словосъчетание, безпристрастночестно даденоподарено от лъжигърците и аканаалбанците. Македономъчениците определеноистински издухподухаха чорбакашата на собственоръчната си инатоглупост.
117
0
 
0
 
! Отговори
Айдук преди 6 години
Евала на 111 как не са се сетили *** му с ***! МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА и въпроса е решен
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южна България звучи добре.
115
1
 
5
 
! Отговори
demograph преди 6 години
"Горнамакедония" включва и Пиринска Македония. Това предполага териториални претенции към България и от гръцка и от македонска страна.. Ако се рсзсъждава допотопно като гръцки и сърбомакедонски шовинист. Да се кръщават както си искат. Важното е ГМК да е в НАТО и ЕС преди Сърбия.
114
1
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
Типично име за колония на сащ горно тобаго и долну тринидат. Нова България трябва да е името!
113
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Е сега е момента да се намеси българската дипломация!!!!! Горна е доста широко понятие, което е в конфликт с териториалната ни цялост. Правилното и допустимо име е вардарска македония!!!!!
112
0
 
8
 
! Отговори
мен преди 6 години
какви горни долни леви и десни републики това ревлно е скопие било е византиа било е велика българиа а сега си е скопие не знам зашто ги признахме първи .сямо за паспорти и свьрзаната с корупциа система у нас бая пари изкараха плъховете в общини кюстендил и петрич ...
111
1
 
17
 
! Отговори
Кап.Петко войвода преди 6 години
До мая-мая, как искам да се запозная.Виж какво родът ми е от Гюмюрджина незнайно от кога, говорили са на Български и навсякъде е било с Българи,другия ми род е от Гевгели,също са говорили на Български, възможно е с диалект,но на Български,а гръцки се е говорило от Солун на юг.От устието на Марица до Охридското езеро са говорили на Български,така че млъквай.
110
6
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Македонци, вие не сте македонци, а сте надупени македонци!Защо позволявате така да ви унижават?!Смяна на името на държавата, утре религията, вдругиден пола, а най-накрая нищо няма да остане от вас.Това е цинично унижение.
109
3
 
7
 
! Отговори
Ще е маке -се е юнак преди 6 години
Юначка Македония
108
3
 
9
 
! Отговори
Papi Hans преди 6 години
Да ги анексираме вече и да се свършва с мъката на сънародниците ни - македонците. На албанците ще пусне западните македонски покрайнини и - всичко е точно.
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, само смях с тея макета
106
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По българската граматика не струва, явно е по граматиката на Александър МакЕдонски
105
2
 
13
 
! Отговори
бай Пешо преди 6 години
че какво му е на БЮРМ. хубаво звучи
104
2
 
13
 
! Отговори
Ехо преди 6 години
Трябва да им се признае на гърците умеят го. Не знам дали всички си дават сметка какво значи непреводимо. Нито е Горна нито е Македония слято трябва да е. Да му мислят Горнамакедонските историчари :-)
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сменят изписването ... от Република Македония на Македонска република, така в международните документи ще е Makedonska и ще е различно от Macedonia, което иска Гърция