Това ли ще е новото име: "Република Горнамакедония"?

Медии твърдят, че Гърция и Македония са постигнали съгласие
1 фев 2018 12:55, Елка Василева
140
Това ли ще е новото име: "Република Горнамакедония"?
Снимка: архив, Reuters

Република Македония да се казва "Република Горнамакедония" - това е предложил гръцкият външен министър Никос Кодзиас на срещата си с посредника Матю Нимиц като приемливо решение за спора между Македония и Гърция за името, това съобщават гръцки медии.

Това предложение, което включва термина "македония" - с малка буква, се очаква Нимиц да съобщи днес на срещите си с македонското държавно ръководство, пишат македонските медии.

Гръцкото издание "Ефимерида" пък твърди, че предложението на Кодзиас е Република ГорнаМакедония“, без английска транскрипция – тоест думата Македония да се пише слято с прилагателното Горна. 

От петте предложения за ново име на Матю Нимиц Гърция харесала най-вече Република Вардарска Македония, а македонската страна е за Република Нова Македония – така в резултат на компромис се получило името Горна Македония. Така Гърция предложила Република ГорнаМакедония /което да се пише и изговаря слято/.

Според информациите на изданието "Ефиремида", цитирано от mkd.mk, Гърция и Македония вече са постигнали съгласие, включително и за промяна на конституцията на Македония и отказ от иредентистките елементи в основния документ. До 20 март договорът трябва да бъде депозиран в ООН, твърдят източници на изданието.

След разговорите си в гръцката столица Атина специалният пратеник на ООН Нимиц днес ще се срещне с македонския президент Георге Иванов, с премиера Зоран Заев, какво и с лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на ДСИ Али Ахмети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nito gorna nito dolna makedonia
41
7
 
13
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
БРАТЯ МАКЕДОНЦИ, ЩЕ СТЕ ЗАЧИТАНИ ОТ СВЕТА КОЛКОТО ОНИЯ ОТ НОВА КАЛЕДОНИЯ, АМИ НЕ СЕ ДЕЛЕТЕ ОТ КОРЕНА СИ ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто и да е бил гея Алексндър искал е да бъде ЕЛИН и затова гърците могат да прочетат в оригинал какво е искал или не искал и какво е правил и в името на кого,името му е гръцко,на майка му ,на баща му също СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ Е ИМАЛ ЖЕЛАНИЕ ДА Е ЮЖЕН СЪРБОМАН както днешните"етнички македонци"!Кой какво е дробил да си го сърба,една такава 200% лъжа не може да трае вечно още повече в ерата на интернет!Ако станат истинските вемереовци на ония в Скопие ще им омръзне живота за отрицателно време.
39
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До Жонай добре е Република Българомакедония
38
3
 
7
 
! Отговори
До 17 СТВ преди 6 години
Всъщност според Херодот, Александър е допуснат до олимпийските игри, след като е доказал, че е елин. В началото наистина не са го допускали, но след приведените от него доказателства е допуснат. Хубаво е да се четат източниците, а не преиначените думи на хора в нета. Херодот го има издаден на български, проверете сам.
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да видя тия БГ гюпци, които се подигравате на християнска Македония, каква песен ще запеят, когато Банкянската секлецарка на Ердоганя му подари Южна България.Интересно ми е дали ще са пак така ехидни, когато налунзят фе-со-вете.
36
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А НА МЕН ПЪК ВЪОБЩЕ НЕ МИ Е МЪЧНО!Много добре се чувстваха в титова Югославия фукльовците надменни,роднините си дори подиграваха и обиждаха на "татари"и че нямали нищо а те можели да пътуват където поискат,екстра им беше!За 100 години четири пъти им сменят "древният"им "идентитет"и все по-"македонци"ставаха та чак до хунзите стигнаха и са горди с "историята си"ФАЛШИФИЦИРАНА!Безкрайни претенции,чудовищна пропаганда и масова простотия съчетана с неистова злоба към българите!АЙДЕ МАРШ!
35
3
 
13
 
! Отговори
съгласие преди 6 години
Българскамакедония
34
16
 
6
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
Гатанка:скоро коя държава ще се казва.....Горнатурция?и ще има за конституция-Инстанбулска конвенция?
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на гърците. Правят си каквото им диктува интереса и никой не може да ги спре. Скоро пак ще блокират и границата .....
32
4
 
23
 
! Отговори
Мария преди 6 години
МЪЧНО МИ Е ЗА ТОЯ ОБЪРКАН НАРОД КОИТО СЕ ОТРИЧА ОТ КОРЕНИТЕ СИ.ЗАБРАВИЛ Е ЧЕ МЯСТО МУ Е С ТЕЗИ ОТ ГОРНАТА ЗЕМЯ МИЗИИЦИ, ШОПИ ТРАКИИЦИ
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност съвременната област Македония е половината в Гърция/фактически древна Македония/,40% т.н. БЮРМ и 10% в България-пиринска Македония!Всички други дрънканици за Албания,Сърбия са мокрите сънища на македонистите!Иначе през 19 век гръцката мегалиидея чак до Ниш и Кюстендил определя границите на "гръцката"Македония ама не са знаели какъв автогол си вкарват!Затова сега претендират само за Егейска Македония и с българска история ще доказват на "македонците"че винаги са били българи!Ерония...
30
6
 
27
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 6 години
маляките го натресоха на макетата :) :) :) !!!!! По-голяма подигравка и унижение на измислената държава - няма !!!!!Да се знае и помни : Македония е област в държавата България и мааалкоооо в Гърция !!!!
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може само Македония,защото името не принадлежи на южните сърбомани,който ги жали и обича да отива там!Срамота е че ако не са гърците дори вече в пиринско щяха да се смятат за етнически македонци,тоя отвратителен български нихилизъм няма граници!
28
4
 
13
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НЕПРАВИЛНО е да се нарича Република Горнамакедонея. По същата логика трябва да се пише Източнарумелия, Горнаволта и т.н. Ако ще се прави компромис трябва да е Горномакедонска република.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви западни българи не са,100+ години са разделени от нас и не само,индокринирани да мозъка на костите с македонизъм,сърбомания и антибългарщина!Който ги иска да отива при тях!Тази година на помен от смъртта на Мара Бунева на кея на Вардар отново бяха 10 човека половината от които от България-КЪДЕ СА БЪЛГАРИТЕ ПОНЕ ТИЯ ПО ПАСПОРТ,КЪДЕ СА ПОНЕ ЕДНО 500 ЧОВЕКА ДА ВИДИМ СЪБРАНИ!!!НЕМА ГИ!!
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това звучи доста глупаво.Мисля че само Македония е по-добре.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние тук си правим шеги ама представяте ли си на ония зомбита надъхани какво им е,целия коминтерновски бълвоч наречен "Етническа Македония,нейният народ и неговата история"отива по дяволите!Само сърбоманите и сърбите са доволни,фанатичните антични зомбита газ пикаят!За да станат нормална държава там категорично трябва да скъсат с коминтерновската сърбоманска доктрина и идеология на македонизма иначе няма да ги бъде!Разбира се че и никаква "македонска" църква няма да има а още по-малко ОА!
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дойде време за приемането им и ние ще се опънем докато не признаят, че горнамакедония е населена със западнобългари.
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е Македония ,ами горна Македония !Долни гърци !