Това ли ще е новото име: "Република Горнамакедония"?

Медии твърдят, че Гърция и Македония са постигнали съгласие
1 фев 2018 12:55, Елка Василева
140
Това ли ще е новото име: "Република Горнамакедония"?
Снимка: архив, Reuters

Република Македония да се казва "Република Горнамакедония" - това е предложил гръцкият външен министър Никос Кодзиас на срещата си с посредника Матю Нимиц като приемливо решение за спора между Македония и Гърция за името, това съобщават гръцки медии.

Това предложение, което включва термина "македония" - с малка буква, се очаква Нимиц да съобщи днес на срещите си с македонското държавно ръководство, пишат македонските медии.

Гръцкото издание "Ефимерида" пък твърди, че предложението на Кодзиас е Република ГорнаМакедония“, без английска транскрипция – тоест думата Македония да се пише слято с прилагателното Горна. 

От петте предложения за ново име на Матю Нимиц Гърция харесала най-вече Република Вардарска Македония, а македонската страна е за Република Нова Македония – така в резултат на компромис се получило името Горна Македония. Така Гърция предложила Република ГорнаМакедония /което да се пише и изговаря слято/.

Според информациите на изданието "Ефиремида", цитирано от mkd.mk, Гърция и Македония вече са постигнали съгласие, включително и за промяна на конституцията на Македония и отказ от иредентистките елементи в основния документ. До 20 март договорът трябва да бъде депозиран в ООН, твърдят източници на изданието.

След разговорите си в гръцката столица Атина специалният пратеник на ООН Нимиц днес ще се срещне с македонския президент Георге Иванов, с премиера Зоран Заев, какво и с лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на ДСИ Али Ахмети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко като ГорноНанадолнище
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тц-тц-тц, напънала се планината и родила мишка. Логичен краен резултат от македонските исторически бълнувания и *** гръцки мегали претенции.