Всяка трета гръцка пенсия – под 500 евро. Криза!

Средната пенсия в страната към края на 2017 г. е 894 евро
9 фев 2018 16:15, Бойчо Попов
65
Всяка трета гръцка пенсия – под 500 евро. Криза!
снимка: Ройтерс

Средната пенсия в Гърция по данни на Министерството на труда е 894 евро, съобщава "Катимерини". Данните на ведомството показват още, че 31% от пенсионерите в страната получават под 500 евро, а 66,3% - под 1000 евро на месец.

Към края на 2017 година 2,58 млн. гърци получават пенсии. Спрямо ноември има лек спад от 3,3 хил.

Повече от 1/3 от пенсионерите в страната са на възраст под 65 години. Статистиката показва, че колкото са по-млади пенсионерите, толкова по-големи пенсии взимат, допълва гръцкото издание.

Данните на бившия социален фонд IKA показват спад на новите пенсии, отпуснати през 2017 г. През януари средната основна пенсия, изплащана от фонда, е била в размер на 640,66 евро, но към декември вече достига 521,01 евро.

Гърция отдавна е критикувана от своите кредитори за големите пенсии и възможностите за ранно пенсиониране, което натежава на публичните разходи. На няколко пъти през годините със спасителни програми Атина намали пенсиите, което предизвиква и обществено недоволство и чести протести срещу бедността.

Международният валутен фонд (МВФ) продължава с исканията си за още намаляване на пенсиите, особено ако страната не изпълни своите обещания за реформи и не постигне заложени цели.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
17
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Пенсии ще има за всички от сърце,на кой по сто на кой по двеста.да тропнем ний хорце.
38
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво трябва да е заглавието - Всеки трети грък получава 1000+ евро пенсия, криза е !!
37
6
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Китай. Виза няма за миячи на чинии. Ниско квалифициран винаги е зле платен.
36
5
 
64
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Винаги сме тънели в мизерия!И след Освобождениетои след Балканската войнаи след Първата световна войнаи след Деветоюнския преврати по времето на Втората световна войнаи по времето на Соца и днес, по времето на МутрокрациятаНарод, преживял Три национални катастрофи за 140г след Освобождението ни от Османско робство, а някои социолози, историци и политолози твърдят, че са Четири.Казват, че "всеки народ си заслужава Орисията"..., кой знае, може би е така, а!?
35
2
 
73
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До 38 Не случайно България е на второ вясто в света по смъртност след африканската държава Лесото.Ама там има епидемия от СПИН.А тук геноцид от управниците.Със средна пенсия от 320 лв хората се чудят как да оцелеят. Буквално.Като си платят тока, водата, отоплението, телефона, лекарствата, храната и им остава едно нищо.И живеят в огромна мизерия
34
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахах, от много време насам ви разправям че тъй наречената "криза" в Гърция, е ИСТИНСКА МЕЧТА за всички български пенсионери и за 80% от работещите, ама вие сте се заровили в черупките си и не искате да го разберете!Всеки който поне малко не е пътувал по света, е с много ограничен светоглед, и съответно не осъзнава колко мизерно се живее в Бантускотия, докато другаде в Европа хората живеят нормално и постигат повечето от мечтите си
33
7
 
18
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Със голямо съжаление пиша, че гърците не са ***. Изиграха даже евреите. Изкъркаха доларите и еврата по таверните, въоръжиха се до зъби и танте меркел ще плати масрафа.
32
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премъдрия български народ е казал: "Прекаран грък няма". Когато някой види гъркиня да обгрижва българска напикана баба, тогава може да каже че гърците са зле. А тук гладни но преизпълнени с национална гордост че сме нямали външен дълг като техния.
31
4
 
46
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До 28 И как разбра, че съм 20 годишен хлапак?На 42 години съм и съм наясно с тези неща.500 евро в Гърция изобщо не се равняват на 500 лв в България. А и средната пенсия в Гърция е 900 евро, а тук 160 евро.5 и половина пъти по-ниска.
30
10
 
13
 
! Отговори
Maлякa преди 6 години
Кръф повръстам, пари не връстам!
29
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нали!? Есента бях до Кавала за 3-4 дни... дядовците играят табла и пият узо,бабите и те нещо си правят,облечени ннормално и спокойни. А тук есички знаем как живеят нашите баби и дядовци. Колкото и да се опитват да ни убедят,че навсякъде са зле не е така!
28
27
 
13
 
! Отговори
млад пенсионер преди 6 години
Сегашните пенсии не са мизерни.Мизерни са предишните,наследени от социализма.
27
41
 
6
 
! Отговори
Малки сте. преди 6 години
Абе деца,защо така смятате пенсиите ? Каквото тук е 500лева,там е 500евро.На тях не им делят еврото на две,както вие умножавате нашият лев. И защо 20-30 годишни хлапаци обяснявате темата за пенсиите,като ВЪОБЩЕ НЕ СТЕ В ЧАС.Младите пенсионери взимат добри пенсии.Тези от от времето на соца са зле.А като ми каже някой че ,,баща му с 40 години стаж" получавал 150 -200лева значи или епенсионер от 1985 или лъже.А заплати от 400лв??? Нощен куц пазач -пенсионер взима 300-350лв.А тия 400 за какво са?
26
9
 
24
 
! Отговори
вергил преди 6 години
А стига лъга.Комунистите национализираха пенсионният фонд,затова и сегашните пенсионери получават мизерни пенсии.И са пълни лъжи, че са си клатили краката-с робският им труд беше индустриализирана България. И получаваха мизерни заплати.А сега мизерни пенсии.А за тавана на пенсиите лъжеш-таван има сега, но след 2019г няма да има таван на пенсиите.На колкото си се осигурявал, толкова ще плащаш.
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им имам кризата на гърците...30% от пенсиите 1000 лв, 66% - 2000 лв...
24
25
 
5
 
! Отговори
Пишпунта преди 6 години
През 2015г,влезнах в един супермаркет в Солун,да си купя мезе за ципоракито.Малко саламец,малко рибка,малко кашкавалче,маслини,краставичка,абе узо мезе.Похарчих 42 евро,за половин кошница.И клиенти и продавачи,ме гледаха злобно,и като им погледнах в кошничките,нищо.Копуваха по 15-20 маслинки,и салама си го поръчваха нарязан на колелца под бройка,хлябът се продаваше на четвъртинки.После разбрали на кой съм на гости,.И повече не ми разрешиха да пазарувам там моите хора.Поради лошо впечатление,глад
23
4
 
4
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До демокрадАхаа, и ти си от бугарете дето доста години им триха задниците...за едната пенсия
22
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Най лошото на Гърците е че вече немогат да си позволят на обяд по цяло агънце както правеха преди да ги резнат. Събираха се 5 човека плащаха да им изпечат агънцето и го поливаха с литри узо.Те за това имат 350 000 000 000 Евро дълг.Понеже ядене пиене и няма кой да работи.След някоя година гърците ще ни дишат прахоляка.Майко как ще ви е яд разни гъркомани, сърбомани и тем подобни ***.
21
0
 
1
 
! Отговори
До Хафен Вафен преди 6 години
До Hafen die WahrheitХората са различни хоратааааа!
20
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вергилТо това им е и целта на управниците-да измрат пенсионеритеПенсионерите няма да свършат никога.Разликата е, че тия където сега реват за пенсии не са внесли по един лев във пенсионните фондове а искат да взимат пенсия колкото заплатата на тези които работят и от чиито удръжки им плащат пенсията.Мене някой пита ли ме дали съм съгласен да плащам пенсията, на някой който си е взимал 100-те лв заплатка и си е клатил краката по социализъма а аз сега да блъскам и да имам таван на пенсията?