Зоран Заев: Без референдум за името на Македония!

Проучване: Македонците с позитивно мнение за Сърбия и България
Обновена: 9 фев 2018 10:10 | 9 фев 2018 09:50, Елка Василева
16
Зоран Заев: Без референдум за името на Македония!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът Зоран Заев ще промени конституционното име на държавата, без да пита народа какво мисли за това. Заев е казал това на брифинг с редакторите на медии, който се състоял снощи, пише македонският весник "Вечер".

Макар преди да говореше за референдум, на който гражданите да се произнесат, след последните събития в договорите и преговорите с Гърция Заев заявил, че обмисля референдумът да се състои, но да се отложи за времето преди влизането в ЕС с цел Гърция да не постави нови искания за присъединяването на Македония към ЕС, пише македонският вестник, цитиран от БТА.

Решение с географско определение е отговорът на премиера Зоран Заев след призивите на гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас македонската страна да излезе със становище за решение на дългогодишния спор с Гърция около името.

Тази стъпка, за която македонската страна съобщи за пръв път, след като се интензифицираха преговорите за наложения спор за името, според част от местната общественост е смела, но донякъде прибързана, тъй като при липсата на официални информации за разговорите поставя редица въпроси от типа за кое географско определение става дума, пише "Нова Македония".

Поставят се въпросите дали определението ще навлиза в идентичността, ще има ли необходимост от промяна на конституцията, какво е становището на гражданите и други въпроси, пише изданието.

Същевременно в публичното пространство от няколко седмици се говори за пет идеи, които Нимиц лансирал и това са: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония /Скопие/, отбелязва в. "Нова Македония".

Не виждам необходимост да се променя конституцията, заявил вчера македонският премиер, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на решаване на въпроса за името се разговаря и за евентуални конституционни промени, пише в. "Нова Македония".

Македонските граждани имат позитивно мнение за съседните Сърбия и България, а негативно за Косово, Албания и Гърция, сочи проучване, проведено от Института за политически проучвания от Скопие в периода от 16 до 21 декември, пише още в. "Нова Македония". Според резултатите от телефонната анкета 42,3 процента от анкетираните са отговорили, че имат много позитивно мнение за Сърбия, а за България много позитивно мислят 25,8 процента от анкетираните.

Много негативно мнение за Косово са изразили 33,3 процента, за Гърция - 28,7 процента. Много негативно за Албания мислят 32,8 процента от анкетираните. От държавите по света македонските граждани имат най-позитивно мнение за Германия, Холандия, Турция и най-негативно за САЩ и Русия. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в три части в следващите няколко дни, пише македонският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно че ще имат негативно мнение за САЩ и Русия. Та нали са антички македонци. Как някаква ******ци, ще претендират да са по-велики от първите хора на Земята.
14
3
 
14
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Македонците доказаха,че са твърдоглави г.л.упаци,защото още преди 20г. трябваше да направят компромиса с Гърция,пък като влезат в ЕС и НАТО,минат 7-8години ,утвърдят се в тези организации можеха ,да върнат старото име.Преди 3-4 години с кризата в Гърция, беше идеален момент ,никой нямаше да ги изгони от ЕС и НАТО!Но за това се иска дипломатична хитрост ,а не национализъм и твърдоглавие!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна, Южна, Западна или Източна, в излиза че леееко придатък кам някой от съседните страни. Гърците ги прецакаха пак :D
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези 25,8% с положително мнение за България,25% са от македонски албанци ,останалите 0,8%са от македонски българи!От 43,5%за Сърбия показва към кой ги влече макетата!
11
0
 
11
 
! Отговори
Nick преди 6 години
До 7Ми какво знаме да има по Турско :) Тогава символът ние бил този от средновековието - лъва. Това е националния символ, а цветовете на флага са преходни не само при нас.
10
2
 
18
 
! Отговори
Ханко преди 6 години
..след години ,първата работа на първия мак. евродепутат ще бъде да се " изака" върху нас..а в същото време в Скопие ще горят Бг. паспорти...това за инфо на привържениците на големия Бг политик - слънце...
9
2
 
8
 
! Отговори
Ще е маке -се е юнак преди 6 години
" Юначка Македония" - това е името !
8
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зоран Заев очевидно е политик, какъвто в момента няма да Балканите. Поема всички негативи на слабоумния си народ, водейки го в правилна посока! Със сигурност ще направи доста жертви и най-вероятно накрая ще бъде оплют и заклеймен, но с действията си вади Македония от международната безтеглвоност, в която сама се вкра! Истината е, че глупавите народи, какъвто сме и ние, се нуждаят от силни лидери. За жалост при нас ги няма...
7
1
 
20
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Името "България" всъщност е на доста повече от 1300 години, но виж флагът ни е утвърден 1878 г. или е на има-няма 140 години...Това за протокола...
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То няма такова унижение ! След 100 години войни срещу Майка България ...накрая да ти сменят името. Жалка картинка сте вие. Вие не може да сте Българии . Явно найстина сте от друго племе . България 1300 години има име и знаме. Срам .
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си харесват толкова сърбите, защо се отделиха тогава?
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 са позитивните за България , а остават 75 с негативно мнение
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 са позитивните за България , а остават 75 с негативно мнение
2
5
 
17
 
! Отговори
празни приказки преди 6 години
Позитиви,негативи-вятър и мъгла!И България,и Македония са изтървани!Терминал 2!
1
0
 
29
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Хехе дават позитивните проценти за България, а за Гърция и Албания негативните. Много плитък фоокус. А негативните за България колко са?