Летиш с колата при комшиите... 45 дни затвор и фиш за 1400 лв.

Какво трябва да знаете, ако шофирате в околните държави?
Обновена: 13 фев 2018 11:51 | 13 фев 2018 07:00,
77
Летиш с колата при комшиите... 45 дни затвор и фиш за 1400 лв.
Снимка: Reuters

Затвор до 45 дни и глоби от над 1400 лева грозят шофьорите, които нарушават правилата за движение в съседните на България страни.

Ако ви се налага да пътувате скоро, трябва да знаете, че в Румъния, Сърбия, Македония и Турция изискват колата да е подготвена за зимни условия.

В Сърбия за агресивно управление се дава затвор от 30 до 60 дни, а ако то е довело до ПТП - затвор от 45 до 60 дни и отнемане на 17 точки. При пътуване в съседната страна, ако нивото на алкохол в кръвта на шофьора е над 0,3%, той е заплашен от глоба от над 80 лв.

Водачите на мотори, начинаещите и професионалните шофьори пък нямат право да пият и капка алкохол.

При катастрофа в Сърбия всички участници в произшествието се проверяват за алкохол, а тези, които откажат, ги вкарват в затвора.

Ако сте без колан или возите дете на предната седалка, глобата е малко над 80 лв. От 100 до 330 лв. се вземат при неправилен завой. За неправилно изпреварване се глобява от 100 до 300 лв. или те пращат 30 дни в затвор. Отнемат се и точки.

При преминаване на червено санкцията е от 248 лв до 495 лв., 30 дена затвор или отнемане на книжка.

В Сърбия през цялата година е задължително шофирането с включени къси светлини.

В Македония забраняват паркирането на по-малко от 10 метра от контейнер за смет. Нарушаването на тази забрана се наказва с глоба от 100 лв.

Толкова е санкцията и за хвърлянето по пътищата на отпадъци: фасове, хартии, дъвки...

Задължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища, а глобата за нарушители е 90 лева.

Наличието на зимни автопринадлежности е задължително в периода от 15 ноември до 15 март. Нарушаването се наказва с около 30 лв.

До 1400 лв. глобяват шофьори без книжка в Турция. Ограниченията за скоростта са 90 км/ч в извънградски зони, на магистрали - 120 км/ч, в населени места - 50 км/ч.

За минаване на червен светофар глобата е 160 лв. Толкова е и при превишена скорост от 10 до 30% над ограничението.

За неправилно изпреварване и за влизане в забранен път също санкциите са около 160 лв. При мятане на боклуци от колата полицията може да ви напише фиш за 40 лв. Шофьорите се глобяват при наличие на 0,5 промила алкохол в кръвта. При слушане на висока музика, докато се шофира, или при твърде бавно каране в Турция може да ви напишат фиш за около 40 лева.

В Турция се влиза с международен паспорт и без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане.

В Румъния шофьорската книжка може да се отнеме за всяко нарушение. Най-често допусканите са движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осева линия.

Още при влизането в Румъния следва задължително да се купи винетка. Това става срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат купени от съответните пунктове на ГКПП или от бензиностанциите. Еднодневни за леки автомобили няма. Предлагат се за 7 дни (3 евро), 30 дни (7 евро), 90 дни (13 евро) и 12 месеца (28 евро).

Ако ви отнемат книжката, се налага забрана за шофиране на територията на Румъния от 30 до 90 дни. Санкцията влиза в сила 15 календарни дни от датата на отнемането.

Стандартното ограничение на скоростта (освен ако с пътни знаци не е указана друга скорост) е 50 км/ч за градски пътища, 90 км/ч и 100 км/ч за извънградски шосета и 130 км/ч за магистрали и скоростни пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Винар и ракидж' преди 5 години
Значи в Сърбия можам да карам пиjaн и да платам само глоба - па убаво бракьа, ке пробваме.
64
0
 
1
 
! Отговори
ВМРО преди 5 години
от юни 2018 влиза в сила нов закон, разрешава се каране с 130 км на час по магистралата, като досега беше 120 км
63
0
 
5
 
! Отговори
блейко преди 6 години
Как 0.3% алкохол бе?! Тва ще убие слон! Те че сърбите пият много - факт ама чак пък толкова безсмъртни да са...И понеже нито редактора нито автора са достатъчно грамоти да разберат за какво говоря - има разлика между процент и промил ***!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Ти един ден и някое дърво, може да не видиш така. Дано само, не е друго возило и си сам, че другите не заслужават, да страдат заради такива, като теб...
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МихаелЗабавен *** си, ама такива, като тебе най-много реват, когато опре ножа до кокала ...
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57Прав си. Тая тариха е поне на 20 години. Сега искат около 100.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво излиза че сърбия като съзнание и закони имат по хубави пътища забравили са последствията от войната и имат европейски мислене култура и са повече европейци и от нас дето се биеме у гърдите отличници хехе *** *** ЕЦ заради евроатланнтически интереси иначе никои не го бригя з анас
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Истанбул такова нещо като предимство не съществува. Който свари той минава, другия ако може да намали и да спре спира, ако не се "цeлуват". Направи ми впечатление като бях там, че половината таксита са огънати и ударени, я бронята, я дясната врата и т.н.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Истамбул карат на клаксони затова може да чуете прегракнали такива. Като цяло движението е претоварено но никой не бърза за никъде и не се правят на селски тарикати каквито ги има тук.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сърбия за всичко можеш да си плaтиш рушвет :D
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 евро винетката в Румъния , а тука ????? , спрете се герберасти
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се връзвайте на онези, които ви казват, да дадете 5 - 10 евро на полицай. В 99% от случаите ще влезете в затвора.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50Докато един ден жокерите в ръката свършат... и тогава ще е време за безкрайно дълга почивка, пък била тя с 200, 300 или колкото ти душа иска.
52
18
 
3
 
! Отговори
Михаел преди 6 години
Баце новата ми астричка е 150 кончета нищо че е 93г. Е па нормално ли е да я връткам със скорост с която жената кара детската количка. Думан яко на газчицата да и се чува гласчето и у Македония и у Сърбия и у Румъния. Полицайчетата ша *** фанат за чепу и тука и там
51
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм в почти всички от изброените страни и то по не веднъж и със сигурност мога да твърдя,че когато те спират или те глобяват,наистина има защо,но когато имаш нужда да ти помогнат,наистина го правят! За разлика от БГ МВР-то,дето основната му цел е,да ти търси зорлем кусури.Спрял някоя хърба за колан или за фарове,ама гледа като издоена овца за юмрюк,когато покрай него профучи с 200 или мине на червено някой баровски джип!
50
4
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Ама чудесно! За всеки Ганьовец в сръбския затвор ще си отварям по един леден Радебергер. :)
49
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КомунистВ Турция се шофира готино и сравнително лесно колега.Поради непознаване на части ито градовете съм се набутвал из какви ли не сокаци и места,правил съм задраствания,мен също са ме затавали,но комшиите са спокойни хора,като те видят че си се огелпил и си чужденец,няма ***,няма клаксони,винаги ще се намери някой който,шофьор или пешеходец който да ти помогне и да те упъти! Няма нерви,няма скачане на бой като нашите *** !
48
2
 
21
 
! Отговори
КАЗАХ преди 6 години
Като гледам коментарите особено на тоя каращия с 200 само се надявам да *** самотно в някое дърво не в невинен човек! По възможност и децата си да утрепате за да отървете света от гадния си генетичен матерял! Лош човешки мар'трял...
47
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редовно си карам с 200 в изброените държави и няма проблеми.
46
0
 
7
 
! Отговори
До Ром Бакарди преди 6 години
До Ром БакардиНай-добре се научи да пишеш грамотно, вместо да даваш тъповати съвети! Явно за теб е най-важно да се нарушават правилата...дано платиш една хубава чуждестранна глобичка и евентуално може да ти дойде акъла!