Летиш с колата при комшиите... 45 дни затвор и фиш за 1400 лв.

Какво трябва да знаете, ако шофирате в околните държави?
Обновена: 13 фев 2018 11:51 | 13 фев 2018 07:00,
77
Летиш с колата при комшиите... 45 дни затвор и фиш за 1400 лв.
Снимка: Reuters

Затвор до 45 дни и глоби от над 1400 лева грозят шофьорите, които нарушават правилата за движение в съседните на България страни.

Ако ви се налага да пътувате скоро, трябва да знаете, че в Румъния, Сърбия, Македония и Турция изискват колата да е подготвена за зимни условия.

В Сърбия за агресивно управление се дава затвор от 30 до 60 дни, а ако то е довело до ПТП - затвор от 45 до 60 дни и отнемане на 17 точки. При пътуване в съседната страна, ако нивото на алкохол в кръвта на шофьора е над 0,3%, той е заплашен от глоба от над 80 лв.

Водачите на мотори, начинаещите и професионалните шофьори пък нямат право да пият и капка алкохол.

При катастрофа в Сърбия всички участници в произшествието се проверяват за алкохол, а тези, които откажат, ги вкарват в затвора.

Ако сте без колан или возите дете на предната седалка, глобата е малко над 80 лв. От 100 до 330 лв. се вземат при неправилен завой. За неправилно изпреварване се глобява от 100 до 300 лв. или те пращат 30 дни в затвор. Отнемат се и точки.

При преминаване на червено санкцията е от 248 лв до 495 лв., 30 дена затвор или отнемане на книжка.

В Сърбия през цялата година е задължително шофирането с включени къси светлини.

В Македония забраняват паркирането на по-малко от 10 метра от контейнер за смет. Нарушаването на тази забрана се наказва с глоба от 100 лв.

Толкова е санкцията и за хвърлянето по пътищата на отпадъци: фасове, хартии, дъвки...

Задължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища, а глобата за нарушители е 90 лева.

Наличието на зимни автопринадлежности е задължително в периода от 15 ноември до 15 март. Нарушаването се наказва с около 30 лв.

До 1400 лв. глобяват шофьори без книжка в Турция. Ограниченията за скоростта са 90 км/ч в извънградски зони, на магистрали - 120 км/ч, в населени места - 50 км/ч.

За минаване на червен светофар глобата е 160 лв. Толкова е и при превишена скорост от 10 до 30% над ограничението.

За неправилно изпреварване и за влизане в забранен път също санкциите са около 160 лв. При мятане на боклуци от колата полицията може да ви напише фиш за 40 лв. Шофьорите се глобяват при наличие на 0,5 промила алкохол в кръвта. При слушане на висока музика, докато се шофира, или при твърде бавно каране в Турция може да ви напишат фиш за около 40 лева.

В Турция се влиза с международен паспорт и без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане.

В Румъния шофьорската книжка може да се отнеме за всяко нарушение. Най-често допусканите са движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осева линия.

Още при влизането в Румъния следва задължително да се купи винетка. Това става срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат купени от съответните пунктове на ГКПП или от бензиностанциите. Еднодневни за леки автомобили няма. Предлагат се за 7 дни (3 евро), 30 дни (7 евро), 90 дни (13 евро) и 12 месеца (28 евро).

Ако ви отнемат книжката, се налага забрана за шофиране на територията на Румъния от 30 до 90 дни. Санкцията влиза в сила 15 календарни дни от датата на отнемането.

Стандартното ограничение на скоростта (освен ако с пътни знаци не е указана друга скорост) е 50 км/ч за градски пътища, 90 км/ч и 100 км/ч за извънградски шосета и 130 км/ч за магистрали и скоростни пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
43
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Ето за това няма да се оправи никога! Защото всеки втори мисли, че е на рали... Колата е средство за придвижване от точка А до точка Б и нищо повече! Повече на пистата! Какво печелиш като караш със 160-180 вместо със 130 ? 10 мин разлика за сметка на много застрашени животи... Аман от Шумахери! Докато най-важното нещо за българина е 20 годишната му кола която да кара с 200, няма да се оправим никога!!!
44
3
 
15
 
! Отговори
Ебачев преди 6 години
До 33 . Точно от Београд към Хърватия с 240 освен да изхвърчиш от пътя друго няма какво да стане на този неравен път .
43
2
 
48
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Защо годишната винетка в Румъния е 28 евро ( !?! ), а в българия 97 лв ( 50 евро ) ?????
42
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Неделя през нощта се прибирах през Сърбия.На много места карах с над 200.Не видях никъде полиция.Много спокойно си беше.
41
10
 
9
 
! Отговори
Ебачев преди 6 години
До 20-и . Пич точно в Сърбия са много по корумпирани от нашите милиционери . Минавам постоянно от там , ппри спирането им даваш 5 евро и нямаш никакъв проблем . Пожелават ти приятен път .
40
2
 
12
 
! Отговори
сс преди 6 години
Като за начало и 5 дена затвор + хубава глоба за опасни нарушения е добре. Какъвто и да си паралия гъзар, 5 дена на тясно ще те накарат да си помислиш пак другия път.
39
7
 
19
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Сърбия винаги е била с едно рамо преди нас. Тука кога ще гласуват такива закони. Знаете ли с колко нарушенията ще намалеят?
38
20
 
10
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
В Гърция пътищата са добри ,а магистралите много добри ,а и там доста карат над ограничената скорост и аз също се престърших)) ...,но с паркирането и в Солун и в Атина е просто кошмар (в центърлната част),но имат пътища които са в ремонт вече трета година ,но имат страхотна магистрали .Като цяло не се страхувайте да пътувате в съседните страни и там е като при нас и там се нарушават законите и там няма КАТ по пътя ,тъй че смело напред момчета .)
37
1
 
47
 
! Отговори
Grom преди 6 години
Има нещо нередно тук. Аз колкото пъти към видял румънска кола в България, толкова пъти съм ставал свидетел на опасно шофиране и неправилно изпреварване. За превишената скорост дума няма да отварям.Нашият КАТ има основен кусур в това - на чужденците в съседните страни не им позволяват да правят каквото си поискат. Затова и българите карат внимателно там.При нас през ден има новини за ПТП с румънски и турски шофьори, които се измъкват безнаказано. А и винетки не си купуват.
36
5
 
11
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Македония е горе-долу като нас ,но с тази "Мария Тереза" ще плащате постояно някакви пари за пътя ,а там КАТ не съм срещал ,но пътищата не им са добри с изключение на "Мария-Тереза" .За Турция е супер пътя ,а и като цяло там също не видях КАТ ,но в Истнабул е доста натоварено ,но се кара и с голяма кола е малко трудно да се движите из центъра ,но турците са блакосклонни към нас ,което не може да се каже за нас към тях.И там нямах проблеми с правилата ,малко с паркирането ,но не опитавайте ))
35
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам румънци минават през Русе транзит със 100-120км/ч, има камера с ограничение 50км/ч, но явно тях не ги хваща. Мазните тумбаци не си правят труда да контролират трафика.
34
1
 
7
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Тъй като съм ходил във всичките тези страни с колата си ,то мога да кажа и аз нещо .В Румъния от Русе за Букурещ има много които нарушават правилата...,а и винетка можете да си купите и по интеренет ,а като цяло в Румъния карат доста бързо и Букурещ е много по-натоварен от София и без навигация и НЕ помисляйте ,пътищата им са добри и за Брашов и за Тимошоара с изключение на околовръстното около Букурещ -което просто ужас.Сърбия е като у нас .
33
6
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Къде се минава с 5 и 10 евро ли?! Навсякъде. Там са по-нахални от нашите катаджий дори. Там си търсят почерпка директно.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде е едно и също , има засилено полицейско присъствие около хранилките, , а из провинцията важи законът на джунглата. Без значение Сърбия, Румъния и т.н.
31
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер са си правилата там. Само може да вдигнат малко глобите, че обикновенно тея дето карат с превишена скорост са паралии... Иначе дните затвор са си екстра. Тук? Хаха, тук е беззаконие....
30
5
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Ти случайно да не си 24-ти. Като гледам как те затапиха преди малко... Сега гледаш да се правиш на по-голям ***. Първо, нямаш кола, която да вдигне 240. Второ, последно в Сърбия си ходил само в сънищата си. И трето, с 240 можеш да караш на много малко участъци по сръбските магистрали (основно тази от Белград към Хърватска).
29
0
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
и теб ще те четем скоро
28
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много често съм в Сърбия.Карам си с 240 по магистралите.Никакви проблеми.
27
2
 
8
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Ха! Нашата певица Кали много ще я боли д-то ако шофира в Турция. Помните как се оплакваше по всички телевизии, че я актували тук, че влязла в забранена улица?
26
8
 
4
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До ПфуЕдин от критиците на ББ призна, че румънци са искали ББ да им го дадем на заем. При всяко влизане на в България, нов пътен участък. В Румъния от десетилетия нищо. Сега трябва да ги прискаме по по-голяма част от парите ни за инфраструктура да се влагат в пътя, а не да изтичат в комисионни.