Йоханес Хан: Македония и Гърция ще се разберат преди юли!

Зоран Заев вече каза, че страната му е готова да отстъпи
16 фев 2018 13:30,
8
Йоханес Хан: Македония и Гърция ще се разберат преди юли!
Снимка: БНР

Европейският комисар по политиката за разширяване и добросъседски отношения Йоханес Хан заяви, че ЕС е "напълно убеден", че Македония ще разреши спора за името с Гърция преди юли, предава Франс прес.

На въпрос дали спорът ще бъде решен преди края на българското председателство в Съюза, което приключва през юни, Хан заяви, че е "много убеден за това".

Той каза това при пристигането си на преговорите в София между външните министри на ЕС и техните колеги от страните, искащи да се присъединят към Блока.

Още по темата

Миналата седмица ЕС разкри стратегията си за присъединяване на страните от Западните Балкани, включващи и Македония, но заяви, че те трябва да разрешат проблемите си преди да се присъединят, припомня "Фокус".

Македонският министър-председател Зоран Заев вече заяви, че страната му е готова да отстъпи по спора, прибавяйки географски индикатор към името си. Сред предложенията фигурират "Горна Македония", "Северна Македония", "Вардарска Македония" и "Македония-Скопие".

Македонският външен министър Никола Димитров заяви пред репортери в София, че страната му е узряла и вече няма нужда от "корени на 2000 години, за да се чувства самоуверена".

"По-добре е да си сътрудничим и да се съревноваваме по въпросите, които имат значение днес, отколкото да се съревноваваме кой има по-блестящи победи и загуби в богатата ни история - допълни той. - Имаме същия метод за действие по различията, които имаме с Гърция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Република Охрид,по името на Охридското царство на цар Самуил Мокри,нали те го признават и за техен цар.
5
1
 
2
 
! Отговори
Йон Мамалигару преди 6 години
Така е . От юли САЩ почват да доставят втечнен газ на газовия хъб в ЧЕРНА ГОРА и да го транспортират из Европа.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скопска република и точка!
3
4
 
1
 
! Отговори
буратино преди 6 години
Национализма винаги води до войни.Всички войни в човешката история,взели живота на милиарди,са водени между държави и етноси.Да,глобалния свят има своите недостатъци,но е по добре от войни.Например Гърция напада Македония,след това Турция напада Гърция,след това Балканите стават нова Сирия.Хора които обичаш умират,изчезват.Бомбите не подбират.И за квото ти е този национализам,когато например цялото ти семейство става на парчета от една бомба.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сменят и знамето - на синьо-бели ивици, а над тях звездата на Вергина, а над нея буквата N, та да е като компас, да се знае че са СЕВЕРНА
1
1
 
1
 
! Отговори
Oians преди 6 години
Nema drug nachin...liatoto, ga makedoncite i makedonkite si sa pripichat na bialo i ioniisko more do studena vergina i mithos...makedonia ke se oprazni...hoop idvat argonavtite, ga nema nikoi u vrut makedonia stava athinska...hvala....makedonia ke padne bez boi... :-) not bad...elinskite krediti za germany da plastat i oni, site makedonci...:-)