Албания и Косово с общ президент! Единението – кога?

Амбицията на премиера Еди Рама няма да се хареса на Сърбия
19 фев 2018 08:50,
66
Албания и Косово с общ президент! Единението – кога?
Снимка: Reuters

Албанският министър-председател Еди Рама заяви в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство", предаде Франс прес.

"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства", заяви Еди Рама пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва АФП.

"А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност", продължи албанският президент.

Това изявление няма да се хареса в Сърбия, чиито лидери редовно обвиняват Тирана, че има планове за "велика Албания" - което тя отрича. Сърбия не признава независимостта на бившата си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е замразен, коментира АФП.

Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич изразиха желание той да бъде подновен.

"Трудният диалог със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две държави, поддържащи добросъседски отношения и членуващи в Европейския съюз", каза албанският премиер социалист.

Хашим Тачи заяви, че ще се стреми държавата Косово да се сдобие възможно най-бързо със собствена армия.

Косово има сили за сигурност, но не и армия и е под закрилата на НАТО. "Силите за сигурност на Косово имат отдавна всички способности и действат като истинска армия на държава - професионална и многоетническа", каза Тачи.

Независимостта на Косово е призната от 115 страни, включително Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз. Около 80 страни, сред които са Русия и Китай, отказват да я признаят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
10
 
! Отговори
Бухал преди 6 години
А нашата политика трябва да бъде тихомълком, лекичко така да подпомагаме Кюрдите. Докато Турците се занимават с тях няма да имат възможност и за секунда да си помечтаят за парче от България, а това им е голям блян със сигурност. Само, че сега по нашите земи няма идеалисти като Левски, Ботев, кап.Петко и т.н., а само хора, който за един нов Мерцедес ще станат първи дружки на Ердоган, че и гражданство ще искат......продажен и алчен "елит"
60
2
 
7
 
! Отговори
Бухал преди 6 години
Не знам колко от тукашните коментатори са били в Албания или имат някаква представа за Албания. Не може да твърдиш, че всички мюсюлмани са еднакви, Саудитска Арабия и Албания не са едно и също. Не трябва да ви е страх от Албания, а от мюсюлмани като Саудитска Арабия, Катар, Иран и задължително радикали като Турция. В момента Турците ни се правят на приятели, но със сигурност искат част от България.
59
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ето ви доказателство че албания и косово нямат работа в ес и нато само неприятностище влачат след себе си
58
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Сърбите сгрешиха, че не преговаряха. Можеха да признаят Косово, а в замяна можеше да получат малка част от северната част на Косово, където има сръбско мнозинство. Сега не им остана нищо от Косово, освен спомена за битката на Косово поле.
57
0
 
1
 
! Отговори
i hop преди 6 години
edo par4e ot plutta na surb. se otkusva....Ra3delqi i vladei bilo v rimskata i.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия нали реваха за независимост. Сега искат зависимост от Албания?Цялата работа намирисва на ИСЛЯМИЗАЦИЯ.Насилена от ФАЩ, които не са големи фенове на приемането на муюмуни... Май чичо ви Сам иска да затрие Европа...
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-глупаво племе на света от сръбското...Националисти били...***!Косово отива при Албания, Войводина при Унгария, а сърбите да пият дюлева ракия и да се мислят за велика държава...
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
после ще дойде ред и на Македония
53
1
 
1
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 6 години
До АНОНИМЕННе знаех, че албанците са ***.
52
7
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До БухалА най-вече са ни клали по време на баташкото и Старозагорското кланета!Какви велики приятели са ни както и нашите братя турците.Предлагам без да отлагаме както и Бойко е тръгнал направо да се сливаме с Турция Албания Косово и Катар в нова османска империя забраняваме пиенето и свинското жените с никаб и бутаме църквите а на тяхно място джамии!Няма кво да си играеме повече!
51
0
 
13
 
! Отговори
От 50 преди 6 години
сърбинът сменя местожителството си, след като по принуда е продал своята къща, за да не бъде детето му пребивано всеки ден от многобройните деца на наскоро нанеслия се съсед.
50
1
 
14
 
! Отговори
Пример за тихата, преди 6 години
но преднамерена и амбициозно осъществявана битова агресия:В македонски и сръбски села шиптър купува къща, държи се приятелски.Той има 4, 5, 6 деца, а сърбинът - 1. И шиптърчетата започват всеки ден да бият детето на съседа-сърбин. То се оплаква на родителите си, а те на комшията, който пред всички се кара на своите деца и дори ги пердаши.Но у дома ги поощрява. На следващия ден те пак бият съседското дете, баща им пак им се кара пред всички. И така, докато сърбинът продаде къщата си и се мести
49
0
 
2
 
! Отговори
ку ку преди 6 години
и 45 и 46 са прави, но най-права е 47!
48
0
 
12
 
! Отговори
Правете си изводите преди 6 години
Никой не заслужава в наше време да бъде привилегирован и хрантутен само защото бил етническо малцинство, при условие, че работа има, а достъпът до учебни заведения и служебна кариера не му е ограничаван поради равенство пред закона.Такава социална политика - на толериране, е дискриминационна спрямо етническото мнозинство.В случаите, при които от векове има наслоена омраза или дори само недоверие на религиозна или на етническа основа, последиците от толерирането са пагубни!
47
0
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
по повод на това кой щял да наследи земята - всичко е спирала, един път едните, друг път другите, такава е вселенската философия, тъй че недейте толкова да се ентусиазирате, че ударно се плодите, то и динозаврите са били най-многобройни!
46
0
 
11
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Да, така е, но последиците засягат и други хора, несамо албанци.По времето на Тито на албанците се дават различни бонуси като на малцинство, но това малцинство се ръководи от неписаното правило който не създаде поне 7 деца, не е истински албанец!И така, за няколко десетилетия, обгрижваните като нуждаещо се малцинство албанци стават много на брой, прилагат добре обмислена тиха битова агресия над македонци и сърби, в резултат на което цели села и градски квартали стават 100% албански.
45
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
СЪВСЕМ НЕ БЕЛИТЕ МЪЖЕ СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ ПРЕД ЖЕНИТЕ СИ, А ТОЧНО АЛБАНЦИТЕ, КОИТО ГИ СМЯТАТ ЕДИНСТВЕНО ЗА КРАВИ ЗА РАЗПЛОД, И ОСВЕН ТОВА - КОЛИЧЕСТВОТО НЕ ЗНАЧИ КАЧЕСТВО.......
44
3
 
21
 
! Отговори
Ттой преди 6 години
Време е Македония Западните покрайнини да се пресъединят към България
43
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е всички албанци да заживеят в една държава.
42
1
 
22
 
! Отговори
Решението е лесно преди 6 години
Всички албанци се заселват в Албания, в резултат на което и бивша Югославия, и Западна Европа ще се отърват от една солидна част от изкуствено създадените им проблеми!