Турция първа признала Македония с конституционното й име!

След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад!
Обновена: 21 фев 2018 10:04 | 21 фев 2018 10:00, Елка Василева
229
Турция първа признала Македония с конституционното й име!
Реджеп Ердоган и Георге Иванов. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония Георге Иванов в Анкара отново е заявил подкрепата на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е препотвърдил принципната позиция по отношение употребата на конституционното име на Република Македония. Това се казва в съобщение на пресслужбата на македонския президент, цитирано от Макфакс.

"Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което го мислехме тогава, го мислим и сега. Ние не мърдаме нито ляво, нито дясно. Турция в дипломацията никога не се отнася двустранно. След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад", е заявил турският президент.

Той изтъкнал, че освен признаването на конституционното име на Македония и името на нацията Турция била и първата страна, която изпратила свой посланик в Македония.

Не за първи път Турция се опитва да си припише заслугата за първенство в признаването на Република Македония. Подобни твърдения вече са изказвани от турски официални представители през годините.

Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под нейното конституционно име.

Турция направи това седмици по-късно, както и Русия. Голяма е заслугата на вече покойния президент Желю Желев в убеждаването и на двете страни да направят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е да си първи , защо да куцукаш на опашката . Ако една ислямска държава първа приеме християнството за официална религия - летящ старт в ЕС . Преди векове ние , РБ , приехме християнството и в момента завеждаме Председателството на ЕС . Боже колко много жертви в името на вярата .
171
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една турска поговорка - "От стар враг приятел не става!". Преди да говорите какъв приятел ни е Турция, сещайте се тази поговорка.С приятел като Турция, врагове не ти трябват
170
4
 
25
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Турция е единственият ни съсед който не ни е нападал след освобождението.. Всички останали са ни нападали.. Това говори достатъчно за това че като кажат нещо и точка..
169
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пуйкистан е обречен да страда от кюрдите. Това е присъда, която пуйкистан сама си подписа. Да им е сладко на дюнерджиите.
168
9
 
15
 
! Отговори
насила^християнизиръ преди 6 години
Българския Народ е насила Християнизирън от Византия също така и славянския език е наложен тогава по тези Земи , тази Тема никога не е била обсъждана на прпфесионало ниво
167
5
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Единственото ИСТИНСКО име на държавчето край Вардарот е БЮРМ, или FYROM на английски. Всичко друго са спекулации и умопомрачение!
166
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция първа признала Македония с конституционното й име!Така е.Това е факт.
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картата на адмирал Пири Реис е копие на по стара карта от Александрийската библиотека. Твърде е вероятно египтяни и финикийци да са посещавали Америка , както и викингите несъмнено.
164
4
 
1
 
! Отговори
Магеландовски преди 6 години
там на паша Пири Реисоглу от Перу го изпреварили само буцефалите, тяхната александрийска карта за Антарктида била адидас-орижинъл още от Атлантида преди Платон да се роди - доказателство - - под джамето, построено от прадядо му на Ердо Грузински, на нос Хорн има храм на Афродита с надпис "ово е Маселандия"
163
2
 
6
 
! Отговори
кой откри Америка преди 6 години
До Магеландовскипаша Пири Реис имал карти не само на Америка , но и континента Антарктида. И там викингите ли били открили..ха.ха
162
2
 
4
 
! Отговори
Магеландовски преди 6 години
верно, той Пири баш турчин, пардон, османец, не арабо-персиец от Перу родом бил, като изпреварил викингите във виртуалното пространство с цели пет века наобратно, които пък били надцакани от 11-тото изгубено племе на Израиля, преминало през Чукотка, или там нейде, по времето на неандерталците, кога бегали от Санде Хундзянски яздещ мамут...
161
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали ще му кажеш, ама като си слагаш ф еса, гледай откъде духa вятъра...
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финикийците са знаели за америките. Този паша явно е бил финикиец.
159
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган да не се прави на луд, ами да изтегля аскера си от свещената сирийска земя.<br>Освен това да връща милиардите на България за прокудените тракийски бежанци!----------dobre kato go vidya ste mu kaja :)
158
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с бай ердоГаня, аман!
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктор Сара Паркак, археолог от Университета в Алабама обясни, че откритото селище може да разкрие още тайни за викингите и да докаже, че те са първите европейци, заселили се на новия континент.Според един исторически източник, викингите са открили Америка през 986г. след Христа. До момента тази информация не беше доказана, но новото разкритие може да докаже, че това е вярно.
156
5
 
2
 
! Отговори
чети неуки турчино преди 6 години
Нови доказателства сочат, че викингите може да са открили Северна Америка почти 500 години преди Христофор Колумб, пише Daily Mail. Учени вярват, че са открили викингско селище на канадския остров Нюфаундленд, което е било устроено между 800 и 1300 година след Христа.Това е второто такова селище, открито в Северна Америка. Откритието помага да се докаже, че викингите са първите европейци, стигнали до новия свят. Доктор Сара Паркак, археолог от Университета в Алабама обясни, че откритото сели
155
2
 
3
 
! Отговори
Stupid Turk преди 6 години
Учени открили, че още през Х в. викингите са посещавали Северна Америка. Първо през 986 г. Ерик Рижия основал колония в Гренландия ( Тя представлява арктическа островна държава и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл. ).Пири Реис - Роден е между 1465 и 1470 г.Да ти го опростя малко, за да ти го разбере плоският мозък. Ако не можеш да сметнеш разликата в годините използвай калкулатор или ми кажи ще ти го сметна аз.
154
1
 
2
 
! Отговори
кой откри Америка преди 6 години
до 173, ти си живото доказателство че викинги са открили Америка. твоя пра-пра-пра- дядо индианец е дошъл с тях в Европа..ха.ха
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кой откри АмерикаА когато викингите са посещавали и двете Америки, твя паша даже не е бил роден още. Аман от промити мозъци.