Борисов намери решение за "Белене": Балкански проект!

Имаме два реактора в кашони, напомни премиерът в Лондон
424
Борисов намери решение за "Белене": Балкански проект!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проектът за втора атомна централа у нас АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански. Тази идея даде премиерът Бойко Борисов на форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР.

Още по темата

След като разясни, че електропреносните системи на страните от региона биха могли да се свържат, Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват.

Години наред държавата търсеше стратегически инвеститор за проекта, който така и не започна да се реализира.

"В България ние имаме два платени, докарани реактори за 2200 мегавата. Платили сме ги - 4 млрд. и стоят в кашони.
Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, един балкански проект и с тази електропреносна система, която България има много добре развита и в момента изнасяме за Сърбия, Гърция, за Македония ток", коментира премиерът ни.

"Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас", посочи Борисов пред балканските лидери.

Той акцентира и на газовата свързаност в региона чрез интерконектори, като допълни, че може  да бъде постигната истинска диверсификация на Балканите. 

По думите му интересът на всяка една държава в региона е пряко обвързан с интереса на другите и дори една държава не-член на ЕС генерира проблем.

"В момента Балканите имат изградени проевропейски лидери, желаещи нашият регион от най-беден и изостанал, с най-ниски доходи, да стане на необходимото ниво, отговарящо на ЕС. Дали сме си сметка, че с войни и с доказване на кой е най-силен нищо не сме постигнали, освен да сме най-бедните и най-изостаналите", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във време,когато всички стоят далеч от Русия/с изключение на руската марионетка-Сърбия/,Борисов мисли,как да ни приближи смъртоносно към нея?!
314
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората от БСП/АБВ,които купиха тези реактори трябва да отидат на съд!!!
313
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вникакъв случай,колективни пари,колективна вина,колективни интереси-политически,при това,неминуемо ще се отразят негативно на държавата България.Във всяка сделка строителят и инвеститорът трябва да е един,частен и да се стреми към развитие ,и печалба.
312
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ку-ку,ку-ку
311
7
 
9
 
! Отговори
Mitkyla преди 6 години
А защо пък да спрем да търсим инвеститори и да си я направим ние и да сме един от най-големите износители на ток в Европа????Защо пак трябва да се дава такъв печеливш сектор като енергетиката на някой си и да печели той пари???Защо няма държавен доставчик на на електроенергия???Защо пълним гушите на страните от Европа като им продаваме печеливши предприятия???Всеки използва ток,и си плащаме на фирми от страни като Чехия и Германия за услугата,а не на нашата държава!!!Много интересно....
310
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 6 години
Като му гледам физиономията на снимката, май не е намерил още решението.
309
7
 
9
 
! Отговори
Хъбове пак преди 6 години
Балкански ядрен хъб :) с две думи, България ще даде реактори, площадка и недай си Боже авария на наша територия, а всички ще ползват, кеф голям
308
25
 
20
 
! Отговори
Гх преди 6 години
Ако бяхте преизбрали Костов за втори мандат , сега щяхме да бъдем поне като Чехия.Но понеже се излакомихте , сега мизерствате и олигарсите ви използват и маниполират.При Костов нямаше олигарси , а силна държава и двуцифрен растеж на икономиката , плюс създаване на средна класа( 600 хил. нови фирми).Даже имахме прираст на населението и спад на външния дълг с една трета.Но това не ви стигна и пак ви ограбиха
307
12
 
12
 
! Отговори
Истината преди 6 години
"САЩ е единствената държава в света, която от варварството е преминала направо към упадъка, подминавайки стадия на цивилизацията."
306
3
 
28
 
! Отговори
боран3564 преди 6 години
Сделката за ЧЕЗ е дело на управляващите.Това е подигравка с народа и дъжавата ,която вече ще ликвидират окончателно. В голямо бедствие е държавата народе! Опомнисе.! .Непрекъснато те облъчват и в това време си играят игричките.
305
7
 
24
 
! Отговори
ЗДРАВКО преди 6 години
До БОКО -ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ : СЛЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ , ТАЗИ ИДЕЯ СЪЩО БЕШЕ ПРЕДЛОЖЕНА ОТ НАШ ИЗВЕСТЕН СПЕЦИАЛИСТ ПО ЕНЕРГЕТИКА ,НА ЕДИН КОНГРЕС ,ВОДЕН ОТ НЕГО. ТАКА ЧЕ ,БЕЗХАБЕРНИКА ОТ ГЕРБ ДА НЕ ЛЪЖЕ НАРОДА , А ДА СИ ПРИЗНАЕ ,ЧЕ ТОЙ И ГОСПОДАРИТЕ МУ ОТ ЕС СА ПРИЧИНАТА БЕЛЕНЕ ДА НЕ СЕ СТРОИ ТОЛКОВА ГОДИНИ. ИМА И НАГЛОСТТА ДА ГОВОРИ ,ЧЕ ОБОРУДВАНЕТО БИЛО ОСТАВЕНО ДА РЪЖДЯСВА. КОЙ ГО ОСТАВИ БЕ ,ЛЪЖЕЦ ДОЛЕН ?
304
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че ирландската пастирка вече не е президент. Щото сега вместо "цивилизационен избор" и европесйки ценности щяхме да го гледаме всеки ден по телевизията да пропагандира джендърите.
303
5
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Не се накрадоха от този фалшив проект.Три милиарда не им стигат.
302
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИСКАШ ЛИ ДА СЕ ПРОБВАШ? И КАДАФИ БЕШЕ МНОГО ОТВОРЕН.
301
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОК , аз съм русофил , но не съм екстремист !!! ЦРУ може да заповяда по всяко време , с това ли ще ме прашиш бре ? Баси смешката :)))
300
1
 
20
 
! Отговори
БОКО -ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ преди 6 години
БОКО ТЪ ПАКА, ПАК ЛЪЖЕ, ЗАЩОТО ТОВА Е СТАРА ИДЕЯ, КОЯТО ПРОБУТВА КАТО СВОЯ. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ ПРЕДЛАГА НА БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ УЧАСТИЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ, НО САМО СЪРБИЯ ПОТВЪРЖДАВА. ТОЗИ КРАДЕЦ НА ИДЕИ И ПАТОЛОГИЧЕН МАНИПУЛАТОР ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРАВИ ПОМЕН С ЧУЖДА ПИТА. ТОЛКОВА Е ЖАЛЪК, АМА ПЪК КАКЪВ СХЕМАДЖИЯ -ТИПИЧНА АЛЧНА МУТРА. И АКО ТОЗИ ПЪТ НЕ БЪДЕ УДАРЕН ПО КРАДЛИВИТЕ РЪЧИЧКИ С ЦЯЛАТА СИЛА НА ДЪРЖАВАТА,УТРЕ КОЙ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ ПРИЛАПА,ДОКАТО НАРОДА САМО ПОПЪРЖА,НО СИ ТРАЕ
299
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ Е СЪЮЗНИК СЪС САЩ! РУСИЯ Е ЧУЖДА СТРАНА.
298
7
 
20
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ преди 6 години
ДА,АМА ЦАР ДОЛАР Е ГОЛ! НЕ СЕ Е РОДИЛ ТОЗИ, КОЙТО МОЖЕ ДА СМАЧКА РУСИЯ! САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН ДЛЪЖНИК. ЕВРЕИТЕ НАЛАГАТ ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНА ВАЛУТА И ЗАТОВА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА Е В ПОСТОЯННА КРИЗА И ХАОС - ОТ ЕДНА СТРАНА ЕДНА ОПРЕДЕЛЕНО КУХА ВАЛУТА, НО НАЛОЖЕНА КАТО СВЕТОВНА, ОТ ДРУГА АЛЧНОСТТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ КОРПОРАЦИИ И ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ НА ЩАТИТЕ И КЪМ НАЙ-БЕДНИТЕ ИКОНОМИКИ, КОИТО ИЗПАДАТ ВЪВ ВСЕ ГОЛЯМА ЗАВИСИМОСТ.ЗАТОВА ПОДДЪРЖАТ НАЧЕЛО ИМ СВОИТЕ *** СИНОВЕ,КАТО БОКО,ЗА ДА ГИ ОБСЛУЖВАТ
297
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ НЯМА ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН НИКОГА! ЩЕ СЕ СТРОЯТ САМО ЦЕНТРАЛИ С АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ТЕХНОЛОГИИ.
296
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ОЩЕ ЛИ СЕ ПРАВИ НА ЛИДЕР НА БАЛКАНИТЕ?