Юнкер за Балканите: Не идваме тук, за да ни целуват ръка!

Нужна е твърда европерспектива, но няма да допусна да ме поставят под натиск!
Обновена: 1 мар 2018 17:08 | 1 мар 2018 14:15, Елка Василева
21
Юнкер за Балканите: Не идваме тук, за да ни целуват ръка!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, БТА

"Балканите имат нужда от твърда европейска перспектива, но аз няма да допусна да ме поставят под натиск", казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Дойче веле по повод желанието на държавите от Западните Балкани да получат дата за прием в ЕС.

Г-н Юнкер, държавите от Западните Балкани Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово хранят големи надежди, че в обозримо бъдеще ще бъдат приети в ЕС. Кога може да стане това?

Жан-Клод Юнкер: Например в Македония, или БЮРМ, както я наричат на бюрократичен жаргон, аз установих, че македонците са постигнали значителен напредък в посока към Европа. Но дата за приемане в ЕС не съм обещавал на нито една страна. А на онези, които още не са започнали преговори за членство, още не сме посочили дата за старта на такива преговори. За мен важна е субстанцията, а не датите. В Македония са наясно с това, в Албания – малко по-малко. През април ние ще внесем нашите предложения по въпроса, но в момента още не мога да кажа какви ще бъдат те. Защото най-напред трябва да има субстанциален напредък. (…)

По отношение на Албания ние трябва да подчертаем, че е необходимо да бъдат изпълнени условията за членство. Едно от тези условия гласи: всички държави от Западните Балкани трябва първо да решат своите гранични конфликти. Не можем да си позволим да внасяме в ЕС гранични конфликти. Ние трябва да внесем стабилност в региона, но в ответ не бива да получаваме нестабилност.

Какво трябва да знаят за ЕС хората в региона?

Жан-Клод Юнкер: Въпросът е многопластов. За мен обаче е важно те да разберат, че ЕС не е някакъв клуб на икономически сили, които искат само да се обогатяват. Естествено, ние се стремим към благоденствие за всички. Но в този драматично труден европейски регион трябва да си пробие път съзнанието, че ЕС е общност на ценности. Правовата държава, човешките права, свободата на словото – това са въпросите, които понякога трябва по-ясно да се обясняват тук.

А как смятате да убедите хората в ЕС, че това разширяване е добра идея?


Жан-Клод Юнкер
: Без съмнение в ЕС се наблюдава умора от разширяванията. Трябва да обясним на хората, че Балканите са буквално пред прага ни. Пътят е къс, но историческата дистанция, която трябва да се преодолее, е дълга. Тук наскоро имаше тежка война. И ако ние откажем на Западните Балкани перспективата да се присъединят към ЕС, това много бързо може да се повтори. Вече почти никой не го помни, макар че то сякаш беше вчера: убийствата, изнасилванията, умиращите деца, разрушенията, потоците от бежанци. Това беше война в сърцето на Европа. Никак не искам това да се повтори. Ние, „старите" европейци, трябва да разберем, че сме длъжни да отправим послание за мир и да дадем принос за успокояване на Европа. Но ако не сме готови да дадем перспектива за членство на нашите балкански партньори, нещата могат да отидат на зле.

Веднъж казахте, че онези, които се съмняват в проекта Европа, би трябвало да отидат на войнишките гробища. Може ли тази Ваша мисъл да се приложи и към този регион?

Жан-Клод Юнкер: Тук има много войнишки гробища. Тук много по-скоро са случили онези неща, които ние в Западна Европа сме преживели някога. Моето изречение за Западна Европа с драматична сила важи и тук.

Давам си сметка, че много хора в региона, особено младите хора, са нетърпеливи. Има албанци, македонци и сърби, които се изселват в останалата част от Европа, защото вече не виждат перспектива у дома. Това изтичане на интелектуална сила не е в интерес нито на тези страни, нито на ЕС. Балканите имат нужда от твърда европейска перспектива, но в същото време аз няма да допусна да ме поставят под натиск. Пак повтарям: първо субстанцията, после датите.

Смятате ли, че Вашите послания намират отзвук?

Жан-Клод Юнкер: На кандидатите за членство всъщност не им остава нищо друго, освен да се съобразяват с изискванията на Комисията. Ние трябва да формулираме нашите препоръки. (…) В същото време не искам да създавам впечатлението, че сме дошли тук да даваме някакви уроци. Това са държави и нации, които израснаха от трудната си история през 1990-те години и ние трябва да се отнасяме с респект към тях. Същевременно, ще го повторя пак, трябва да бъде ясно, че ЕС е общност на ценности, тоест – не идваме тук, за да ни целуват ръка, а ние да ги черпим с бонбони.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Руски преди 9 месеца
Тези хора превърнаха една велика страна-Германия-в слуга на всякакви чужди интереси,поробена,без всякаква самостоятелност при взимането на решения.Не чакайте нищо добро,нас и без това никой не ни цени.България я превърнаха в „лека жена”,която се хвърля от едни в други обятия(който плаща).Без национално отговорна политика.„Те продадоха България”
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилно.
Идват на балканите та балканците да им целуват нещо друго.
9
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 9 месеца
Този на снимката е само една пионка в голямата игра,правилата за която се пишат от тези които винаги печелят.Затова и все повече хора не вярват в тази голяма лъжа,ЕС на ценности и правила.Какви ценности, какви правила,когато богатите, чрез разни схеми и задкулисни номера,стават все по-богати а бедните все по-бедни.Какви правила когато за богатите не важат законите а за бедните те са хомотът в каруцата със тежестта.Ами вижте примера с ЧЕЗ , как само си го менкат богаташите за сметка на народа.
8
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 9 месеца
И днес милиони европейски средни граждани,все по-често се питат,каква им е ползата от членството в един такъв съюз между чиновници( бюрократи) и мошеници с бели якички (банкери)от всички националности(слуги на световната олигархия).И все по-често,на избори,осъзнавайки"лабиринта"в които са попаднали,намират верният изход. Брекзит е най-пресният пример.Кои ще са следващите напуснали ЕС?Дано съм лош пророк,но ми се струва,че все по-малко са вярващите в тази лудница наречена ЕС.
7
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 9 месеца
И днес Европа представлява най-голямата лъжа на 21 век.ЕС е подвластен на олигархичния модел на САЩ,като политическа система и няма нищо общо със прокламираните ценности като свобода на движение на капитали,стоки и хора,а е само един бюрократичен механизъм за потискане на средния европейски гражданин,гръбнакът на стабилната държава и икономика.Днес бюрократите и банкерите,подвластни на едрия капитал(монопола)решават всичко по политическа а не по икономическа съобразност.В този вид ЕС е загубен
6
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 9 месеца
Преди Втората световна война,без да е съществувал Е.С всички граждани на европейските народи свободно са преминавали с парите и стоките си през всички граници на Европа,че чак и в Америка.Но след войната,тарикатите от САЩ,Русия и Англичаните са си я разделили на за да извлекат максимална полза за собствените си цели от всички европейски народи.Така от един чисто икономически съюз,между Германия и Франция днес Европа я превърнаха в най-голямата лудница на света с хиляди ограничения за гражданите
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно може тиквеният да муцелува омекналите дрънкулки.
4
0
 
5
 
! Отговори
????? преди 9 месеца
коя салата и ракия е по-добра , българската или македонската ???
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тоя дърт джендър му целуват друго за някое евро еврофондове.
2
0
 
8
 
! Отговори
грешка в превода преди 9 месеца
А важи ли и за онова дето ръката чеше?
1
1
 
4
 
! Отговори
Timer преди 9 месеца
Ima greshka v imeto na Yunker. Toy ne e sam. Pravilnoto e Jan Clod Van Yunker. Te sa chetrima dushi. Samo trite sa pod iceberg. :-)