Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция

Централата с 4 енергоблока трябва да е готова през 2021 г.
5 мар 2018 19:14,
96
Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция
Снимка: Reuters

Руската държавна корпорация "Росатом" планира през април да започне наливането на "първия бетон" на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

За стартиране на реализацията на проекта са необходими 101 лиценза, като до момента са получени 90 от тях.

АЕЦ "Аккую" с четири енергоблока ВВЕР-1200 трябва да бъде построена в окръг Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 г.

Споразумение за това Русия и Турция сключиха през май 2010 г. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Към момента проектът се финансира изцяло от руска страна. "Росатом" има право да продаде до 49 процента от проекта на заинтересовани инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
20
 
14
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
59
18
 
11
 
! Отговори
Агент Гоце преди 6 години
С ограбеното от Белене, Южен поток и Големия шлем агент Гоце може да изхранва още поне 100 години цялата си фамилия без да си мръдне пръста като я обезпечи и с хотели разбира се... Младежите в АБВ дали си дават сметка, че са наследници на Гоце...
58
7
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Ми ще строят разбира се, а за нас ще остане ую.. Щото сме абсолютни *** ще стигнем до там да подпомагаме турската икономика като купуваме ток..
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е вярно,спряха я по време на демокрацията,помня кукувците по телевизията как бяха подлудили народа,лъжеха че имало авария в АЕЦа,а отделно бяха изпратени хора уж "протестиращи" ,да спрат камионите и техниката при строежа на централата!
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе я не се излагай!Ти като как си представяш толкова хора,които живеят на отдалечени места и си поставят панели или си произвеждат ток по някакъв друг начин,защото нямат друга възможност,че ще ги спрат ли?А някой го правят,защото нямат средства и пари да плащат ток на продавачите.
55
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Турците имат нужда, а нас за какво ни е?"---Електроенергията се продава, бе, оланкоолу. Като имаш продаваш (изнасяш), ПЕЧЕЛИШ; като нямаш внасяш, ПЛАЩАШ.Ама, къде толкова акъл у герберска овца, дето върви след банкянския овчар.
54
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белене я спряха русняците 86г. защото решиха че тектоничната обстановка на площадката не съответтва за ядрена централа. Тошо започна да клинчи, защото вече бяха похарчени 16млрд. От тогава до сега, все се харчи за тоя, дето духа.
53
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние искаме възстановяване на проектите АЕЦ Белене,Александруполис,Южен поток!!!!!!!както си беше шлема,да се продължат тези проекти.Това беше европейски проект за южна Европа,връщайте го!За крадене има милиарди и кредити,а за енергетика няма,аааааа!И какви глупости ми плещи пак,щял да го прави между всички Балкански държави?!Що бе?Каква ни е ползата от това?Всичко си е наше и площадката и блоковете,да си го довършват както е било запланувано,догорено и толкоз!
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да в България,аз съм във Франция, тук даже имам право да помощи,облекчени данъци.Че то няма ферма дето сама не си произвежда енергия,и продават излишъка.За газ даже в Германия има ферми които садят цвекло специално за това,Е чукни Bio gaz в You Tube или френски Google има толкова много начини.И най интересното е ,че държавата те подкрепят и иска всеки да е самостоятелен
51
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене е два пъти по-евтина, а нашите главчовци продължават да умуват, колко цяла да струва. Вече внасяме газ от Турция, ще внасяме и ток от Турция. АЕЦ Белене вече щеше да работи и да изнася за Турция, Гърция, Албания, Македония, Сърбия.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧАКАМЕ ОЩЕ АЕЦ-ОВЕ!!
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Космически цени? Глупости, истината е ,че е пълно алтернативни начини за добиване на чиста енергия,слънце,тор,и други.Мойта къща е изцяло самозадоволяваща ,ток,газ,вода,Неплащане сметки вече три години.Просто трябва да се мисли,търси,а в интерес на истината, газ централата ми струваше два бидона,Каде е проблема?
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните хора си гледат интересите в крайна сметка...До оня ден българите пускаха атомни бомби на Босфора, заради самолета, които свалиха всъщност джунтаджиите на америка... Путин го разбра, не се хвана на въдицата на америка! Ердоган си знае работата...точка!
47
2
 
20
 
! Отговори
българина преди 6 години
българският енергиен шлем стана турски ятаган буквално! всички знаем кой е виновен, идват избори да нем позволяваме повече да ни унижава като на 3 март в Одринското консулсто!
46
3
 
32
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Турция ще ни направи енергиен шлем,заради управлението на тиквеното правителство. Те ще ни дават сега газ,а по-късно ще внасяме от тях и ток. Така ще е щом имаме премиер прислужник на ЕС,а не защитник на националните интетеси.
45
2
 
5
 
! Отговори
Бато ви БОКО преди 6 години
Много плаоци имам главата , и моята рая и тя !
44
2
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Кучетата лаят ли лаят а керванчето си върви ли върви!
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана като в притчата за онзи, който изял 99 тояги, после 990 г сол и накрая платил стоте жълтици! Абе, скъпи съотечественици от всички партии и изповедания, не ви ли е срам да разберете, че турците са оказаха много по-прозорливи, пренебрегнаха всякакви исторически лоши спомени в името на просперитета си и дадоха на най-добрите да им построят първата АЕЦ (и то в земетръсна зона и близо до курорти)! Нашето стана като в българската приказка:"Ти го кръщаваш, то пърди!". Щял да изпадне в зависимост!
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи вие си постройте музей, изчезвате все пак... Света да ви посещава чат пат и да ви гледа от витрината!
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"генерал" борисоф си знае работатада пробутваш на наивници ток на десеторна цена спрямо тая на аеца и да им плещиш глупости за екология когато немагат свърза двата краяекологията е за богатите а за сведение на герераските агитатори най-голям замърсител е краварника на когото те слугуват плямпайте ги тези на работодателите сизатава ни отбиха от южен поток-след ве години спират транзита през украйнаоставаме и без газ-е за хрантутниците на краваршингтон ще има - те са надзирателите в колонията