Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция

Централата с 4 енергоблока трябва да е готова през 2021 г.
5 мар 2018 19:14,
96
Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция
Снимка: Reuters

Руската държавна корпорация "Росатом" планира през април да започне наливането на "първия бетон" на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

За стартиране на реализацията на проекта са необходими 101 лиценза, като до момента са получени 90 от тях.

АЕЦ "Аккую" с четири енергоблока ВВЕР-1200 трябва да бъде построена в окръг Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 г.

Споразумение за това Русия и Турция сключиха през май 2010 г. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Към момента проектът се финансира изцяло от руска страна. "Росатом" има право да продаде до 49 процента от проекта на заинтересовани инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
То е близко до акъл преди 6 години
До АнонименГеоложки, Черноморието е по-добър регион за строеж на подобно съоръжение...........Може и да е по-добре ,но заради балканските хайдути се предпочита другото място.
79
0
 
5
 
! Отговори
Gst преди 6 години
ЗИстината е една, 1. Боко е велик императот на Тиквария и магаре да сложи в избирателните списъци ше го изберат. 2 За всичко са виновни комунистите и той не е масажирал ушите на тато едно време. 3. Деси радева всъщност е генерал и се облича лошо като злепоставя проруския ни подкупен президент. 4 В тиквария няма корупция и това потвърждава ноеоназначения шеф на антикорупционния орган, назначен от герп, който също така никога не е чувал за мишо бирата.
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги сънародници някой ден ще купуваме ток от Турция. Това е и целта де.
77
7
 
1
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Таратанци! Пари има ли РОСАТОМ? Бойко им даде 2 милиарда, но те вече са ги изхарчили...откъде други пари, няма балами да дават (Ердоган каза - Йок)
76
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тоя АЕЦ започват вече щести или седми път да го строят и досега все още нищо. Само празни приказки.
75
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е велика энергийна держава!
74
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как э АЕЦ Белене? А Южен поток? Няма проблеми, ще купквате газ и ток от Турция
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само безкомпромисното затваряне на всички гербави в затвора може да даде някакъв минимален шанс на съсипаната и ограбена държава да оцелее!
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българският енергиен шлем стана турски ятаган буквално! всички знаем кой е виновен, идват избори да нем позволяваме повече да ни унижава
71
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене е два пъти по-евтина, а нашите главчовци продължават да умуват, колко цяла да струва. Вече внасяме газ от Турция, ще внасяме и ток от Турция. АЕЦ Белене вече щеше да работи и да изнася за Турция, Гърция, Албания, Македония, Сърбия.
70
21
 
8
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
69
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците прилапаха газовият коридор, Строя си и АЕЦ-а. Ние правим вятър на болшевиките неолиберали напъплили САЩ и Европа. Политиците ни защитават всякакви чужди интереси, но не и българският. Едните се мазнят на западняците, другите на Русия. Никои не защитават интереса на хората, които са ги избрали. Гнусно е.
68
4
 
16
 
! Отговори
Герберастът преди 6 години
ще си затрие държавата, само да не са `комунистите`. А че в неговата партия е пълно с комунисти, до там акълът не стига.
67
4
 
19
 
! Отговори
Кой кой е! преди 6 години
Белене го спряха американските по това време ел. централи. Чак сега се вижда ясно!
66
7
 
26
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До далаверата Белене: Много избирателно ги търсиш виновните за това, че досега АЕЦ в Белене няма (а вече трябваше да работи и да се изплаща). Нещо да кажеш за правителството, което спря строежа на АЕЦ "Белене"? БСП са ти виновни, а? Кой се хвалеше на американците че е спрял всички руски проекти?Това е истината. При толкова продажници сред нашите политици няма как да се завърши такъв проект. Ще купуваме ток от Турция.
65
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след няколко години ще купуваме руски газ от Турция, а както е тръгнало в недалечно бъдеще и ток от там. Ама така е, племе което няма мозък за 5 ст. трябва да му е гадно цял живот
64
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До (-_-)*** ***,сега като продаваме ток да не би да се подпомага българската икономика?Подпомагат се продавачите на ток,които купуват от АЕЦ евтино и продават скъпо на ..на който си купи.А продавачите са партийните другари от БСП.АЕЦ е спечелил за миналата година 100....да 100 млн. лева.Значи за 50 години печалбата е 5 млр. лева.А нова централа ще струва ..10 млр. ..евро.Има , няма за 200 години и ще я изплатим.Що не го духате с цялата си атомна енергетика .Две къщи,трафопост и АЕЦ.ПФУ....
63
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всички му клякат на султана? Ей ся Путин ще му построи и нуклеарка без Султанът да даде и една лира. С какво ги държи всички на колене?
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геоложки, Черноморието е по-добър регион за строеж на подобно съоръжение. И при авария, ще има да се плацикаме всички.
61
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От пет години я почват тая централа...