Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45,
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Когато народа е *** и държавата е проста, може нарочно да се получава. .. не знам. ..
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тези защо не се видят себе си, как затриха палестинския народ и му окупираха земята, тръгнали сметка да ни държат. Изключително неблагодарни и нечестни същества!
157
11
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Ако не бяха комунистити и земя нямаше да имате, под наем щяхте да бъдете.
156
4
 
11
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Айде пак отклонения от реалистичното ни сегашно състояние! Ще ядем плочи и паметници и ще горим гуми и парцали за да се греем като канални плъхове! :)))))) Старите лаври и пачаври не ни топлят бре хораааа! :)))))
155
7
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Стига с тия ,,комунисти" клишета тридесет години все едно и също, какво ще правим сега. Аз съм за православието, а комунистите не са били. ..
154
2
 
26
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
БОКО СЕ ВЖИВЯВА В РОЛЯТА НА МЕЖДУНАРОДНИК ИЗМЪКВАЙКИ СЕ ОТ ДЕСТВИТЕЛНОСТТА В БЪЛГАРИЯ. ТАЗИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ЯСНА ЗА ВСЕКИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН - МИЗЕРИЯ ПОРОДЕНА ОТ ГЕРБЕДЖИЙСКИТЕ ДАЛАВЕРИ, НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ,, А АБСОЛЮТЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ И КУЛТ КЪМ БОКО, ЛИПСА НА СВОБОДА НА СЛОВОТО, БЯГСТВО НА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ЗЛИНИ ЗА НАРОДА НИ!!!
153
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Не сме едно... не заблуждавай
152
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Набира *** за пирамидата ,, европейски съюз'' ама дали има такива!!??
151
13
 
6
 
! Отговори
браво бойко преди 6 години
Ние сме едно и искаме да живеем заедно.Комунистите ще си одят то се е видело.
150
1
 
4
 
! Отговори
Бай цеко преди 6 години
*** ОТКЪДЯ НА КЪДЯ ВА !!!ГОШО ТАРАБАТА ВИНОВАТ .
149
2
 
8
 
! Отговори
Писна ми преди 6 години
Аман от простаци, които упорито не желаят да прочетат, каквото и да било, а само дрънкат безсмислено кой бил комунист, кой бил седесар, депесар, и прочие! Много лесно се обижда, ама като те нарека тапир, как се чувстваш! ЧЕТИ- в Закона за защита на нацията има сециален текст, касаещ този въпрос. Намери си го сам, и си го прочети!!! Мислех да ти изпратя линк, но вече отпада този вариант. Сам знаеш защо!
148
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата си не може да оправи, тръгнал други да оправя...
147
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се меши, където не му е мястото
146
0
 
5
 
! Отговори
До 149 преди 6 години
Нали има коментар- рочетете книгата на професора!!! Закона е назован закон за защита на НАЦИЯТА . в него пише подробно за наложеното ограничение. ЧЕТЕТЕ, после коментирайте, МОЛЯ!
145
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А защо146 Първо,прочети да видиш,какво означава"индулгенция"!Аман,от неграмотни комунисти!Как пишеш на тази клавиатура изобщо,като си толкова неграмотен?Закона за защита а нацията не се е отнасял за треитории извън България,определени по международното право.Тогава Македония е била в Югославия,но Тито,който е предвождал най-голямата партизанска армия в света,не е направил нищо за тези евреи.
144
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли се избазикаха с пожарникаря!? То вече си е традиция.
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Требе им нов Ванче Михайлов на тия предатели.
142
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко е виновен Белград,тия такъв геноцид са провели в Македония спрямо българите, че всякакъв холокост бледнее,нека Борисов пита колко българи в Македония са били екзекутирани от сръбските власти през всичките години.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А защо146 Къде се слагаш?Закона за защита на държавата е важал само в страната,определена по международното право,Македония е била в Югославия,а не в България.Защо ,всемогъщият Тето,не спаси тези евреи,а ги пропуснав лагерите на смърта?Защо сръбските комунисти ограбиха имуществото им след войната и до днес,наследниците им,не могат да си го върнат?
140
2
 
5
 
! Отговори
Моля, моля!!! преди 6 години
На вниманието на спорещите, че българите нямат вина за интерниране на евреите от Македония! Има един мнооого известе историк-евреин, описал подробно този период -1940-1944г. Книгата е " Извън хватката на Хитлер", а автор проф. Михаел Бар-Зоар!!! ЧЕТЕТЕ, после пишете,МОЛЯ!