Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45,
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският народ масово се надигна ,да спаси българските евреи и цар Борис зачете неговото мнение!Македоните,напротив!След ,като разбират ,че немците искат евреите им ,оказват пълно съдействие на българската и немски армии!Издадени са стотици евреи ,имащи възможност ,да се укрият!Никой от македоноидоте не се надига в тяхна защита,затова тези 7144 тежат на техните съвести!
118
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доброто отношение на България променя ли историята. Фашистка България е била съюзник на Хитлер и е окупирала тези територии. Оттам български войски са се занимавали с ловенето и депортирането в нацистки концлагери на местните евреи. В концлагери са изпратени 11 000 души, от които в края на войната са оцелели само 12 души. Това са исторически факти и написаното на паметната плоча е вярно. Историята трябва да се помни, независимо дали ни харесва или не - не можем да я моделираме защото не ни харес
117
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от къде отпътуваха македонските евреи по пътя към смъртта в Треблинка? Събрани от българската войска, докарани във Видин и Лом и предадени на германската "високо-културна" нация за избиване!Ако някогашната, "демократична" власт по думите на простака и бивш посланик в Македония, е поискала да ги спаси, е можела да ги разпръсне из България при техните роднини и приятели. ДОЛНА, ПРОДАЖНА И ОТВРАТИТЕЛНА ЦАРСКА ВЛАСТ!!!
116
20
 
5
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Този път едно адекватно поведение на Бойко. Освен да сведем глави не можем да направим нищо. Няма как да отричаме. Това е било. Българите сме много лоши и мноого зли. Тези 7 000 или колко,хвърлят сянка на историята ни. Не можем да кажем нали не са наши ? Да се поучим от грешките си и да се научим да искаме прошка, защото сме виновни всички, без значение социалисти фашисти или зелени.
115
1
 
41
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
И да плюете срещу американите, или руснаците печалната истина е само една -ние намаляваме като нация, и колкото и да не си грамотен се разбира това!!! Пишете каквото си искате, но на управляващите не им дреме-те продължават да си крадат и живота си върви!Хайде със здраве...
114
3
 
11
 
! Отговори
95, 115,118 преди 6 години
95,115,128-явно си "документологът" Антон Тодоров. По *** от него май не съм виждал. ( като изключим простака Ал. Йорданов). 700 млн. долара?! Тогавашни ли? Щото сега са вече доста милиярди. И ако беше вярно твойте отвъдокеански любимци щяха да реват ден и нощ. Пък нещо не се чува такъв вой, ***?
113
1
 
31
 
! Отговори
Един приятел бг преди 6 години
Стига с тия евреи!! А няма ли да кажем нещо за загиналите български войници през всв или техния живот е по маловажен от този на юдеите??
112
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за хилядите избити хора,които са се определяли като българи във Вардарско няма и една табела. Но пък има все още паметници на Тито.Борисов да престане да ходи при тези ренегати,че не мога да ги гледам.
111
0
 
20
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Простият рано или късно ще извърши НЕПРОСТИМА простотия!
110
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До За 95Разклати си ти кухата глава. Та немците са унищожили поне 100000 локомотива на руснаците. Сталин започва войната с 20000 самолета и 20000 танка почти двойно повече от Германия. През ноември 41 остава без самолети и без танкове. Лендлиза е стартиран още през октомври 1941.
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин е наясно, че Хитлер не зачита нито един международен договор. С аНГЛИЯ СЕ ПОДИГРАВА ОТНОСНО чЕХИЯ И пОЛША.
108
0
 
11
 
! Отговори
За 95 преди 6 години
Тоз 95 направо кърти: 70000 локомотива. Колко трябва да си ***, за да не можеш дори да си представиш какво количество е това. Я си разклати съдът, който ти служи за глава! Или недей!!!!!!! Най много да се разплиска мътеница. Правя обосновано предположение: Ти гласуваш за Боко Тиква. И за Цв.Цв.,де.
107
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тоз 95 много простНе спори по този въпрос, защото е пълно с документи. Единственият от комунистите който е признал чистосърдечно че СССР е победил Германия благодарение на САЩ и Великобритания за сега е Сталин, след него всичка са отричали както ти отричаш. Между другото Русия като правоприемник на СССР дължи още около 700 милиона долара на САЩ от лендлиза от 2СВ.
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2. Въпреки че руския цар който знае за немско-австро интригите казва на българи и сърби, че който обяви война на другия ще е оставен без руска помощ. Ако си трайкахме, просто Сърбия и Гърция щеше да имат двайсет километра обща граница в Македония зад Охрид, с което ние нямаше да граничим с Албания. Но алчност. А кой почита сръбската армия, която заедно с нас превзема Одрин и искат малко територия за компенсация.3. За геноцидите през световните войни особено първата е ясно.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 110, според тебе ха ха ха.... Хитлер в Моята Борба казва пределно ясно!!!! Нужни са ни съседни славянски територии а не острови!! Ще водим война срещу Русия без да влизаме в преки действия срещу Британия.. Четете и не пишете простотии..
104
1
 
5
 
! Отговори
До 109 преди 6 години
българия е една малка цаца:))
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам ви кратък списък на враждебните действия на вносните ни царе срещу Сърбия:1. Правим съединението в условията на антисръбски сговор с Австрия. Предварително подготвена Австрия ползва нашето нарушение на договора и окупира цяла Босна и Херцеговина с което пречи на сръбското обединение. Австрия преди това се прави приятел на Сърбия и я подтиква към война с България. Двойната им игра успява. Милан е проавстрийско протеже. 2. Нападаме Сърбия в междусъюзиническата война, въпреки че руския цар
102
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 101"То че славяните са арийци е ясно, ама Хитлер защо ги е изтребвал тогава - над 40 милиона славяни избива?"Лично според мен разрива между Германия и СССР е настъпил заради измяната на Сталин към Хитлер. Просто Сталин си е играел негова игра през цялото време докато са били съюзници 1939-1941. Съюза им започва да скърца още на 1.9.39 когато Хитлер влиза в Полша а Сталин се осрушва цели 17 дни Франция и Англия влизат във войната Сталин изчаква и се прави на спасител на Полша.
101
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАБЕЛАТА Е ИСТИНА ! БИЛИ СМЕ НА СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ !! МИНУСИТЕ, СА ЧЕ СМЕ ПЛАТИЛИ МНОГО ЗАРАДИ ЗАГУБАТА И СМЕ УЧАСТВАЛИ В ИЗБИВАНЕТО НА ПУСТИТЕ ЕВРЕИ ОБАЧЕ ПЛЮСОВЕТЕ СА , ЧЕ АКО СМЕ БИЛИ СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ ТО МНОГО ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ЩЯЛ ДА БЪДЕ ИЗБИТ!---------БИЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ВЗЕМЕМ СТРАНА А С ГЕРМАНИЯ Е БИЛО ПО-МАЛКОТО ЗЛО!
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялото """"сдобряване"""" с Македония е доброзорно по идея на Брюксел и под външна команда. Лъха откровен фалш и от двете страни.